Μπάρα

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι FN Browning Hi-Power Practical

Το Hi-Power ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 1914 από τον Αμερικανό Τζον Μπράουνινγκ αλλά μετά το θάνατο του το 1926 συνεχίστηκε από τον Βέλγο σχεδιαστή όπλων Ντιουντουνί Σέι ο οποίος εργάζονταν για την βελγική βιομηχανία όπλων FN.
Τελικά ο σχεδιασμός του ολοκληρώθηκε το 1934 και μόλις ένα έτος αργότερα ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του. Σήμερα το Browning Hi-Power της εταιρίας FN είναι ένα πιστόλι με τεράστια ιστορία που έχει χρησιμοποιηθεί από δεκάδες κράτη.
Το μοντέλο που θα δούμε εδώ είναι το Practical από τη δεκαετία του 1990.
Ένα πιστόλι διαμετρήματος 9×19 χιλιοστών με κλίση προς το χώρο της αγωνιστικής-αθλητικής σκοποβολής με το οποίο έχουμε αρκετή εμπειρία.  
Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.




Πηγή: GunListings.org

Το 1988 βγήκε στην αγορά η τρίτη γενιά (Mark III) του Browning Hi-Power από τη βέλγικη βιομηχανία όπλων FN.
Ανάμεσα στις βελτιώσεις του ήταν η εσωτερική ασφάλεια επικρουστήρα, μαύρη βαφή για αντοχή σε διάβρωση, και για πρώτη φορά δεν είχε οπή αποστράγγισης νερού κάτω από τη κάννη.
Λίγο καιρό αργότερα βγήκε ένα μοντέλο, το Practical, βασισμένο στο Mark III. Αυτό το όπλο ξεχώριζε άμεσα από τη διχρωμία του, αλλά είχε και κάποια άλλα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά.




Πηγή: GunsAmerica.com

Το Browning Hi-Power Practical της FN είχε αντιολισθητική πλαστική λαβή της εταιρίας Pachmayr που καλύπτει και τη ράχη του όπλου, σφύρα με οπή για μείωση βάρους, γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας (13 φυσίγγια) με βάσεις της εταιρίας Pachmayr, και βελτιωμένο σκοπευτικό σύστημα. Αυτό το όπλο προωθούνταν από την εταιρία FN για το χώρο της αγωνιστικής-αθλητικής σκοποβολής αλλά κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί και εκτός.
Επίσης, παρότι η πλειοψηφία των όπλων που θα βρείτε σε αυτό το μοντέλο είναι για διαμέτρημα 9×19mm, η εταιρία κατασκεύαζε το ίδιο πιστόλι και για διαμέτρημα .40 S&W χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.




Πηγή: HLEBooks.com

Ο μηχανισμός λειτουργίας των Hi-Power γενικά έχει αφήσει τη δική του ιστορία ενώ αποτέλεσε βάση για εκατοντάδες, εάν όχι χιλιάδες, άλλα όπλα που κατασκευάζονται έως και σήμερα.
Αυτό δείχνει ξεκάθαρα την αξία του που έχει επίσης αποδειχθεί και έμπρακτα σε δεκάδες πολέμους όπου έχει χρησιμοποιηθεί.
Ο ίδιος ακριβώς μηχανισμός και εργονομία υπάρχουν και στο μοντέλο που μελετάμε εδώ.
Είναι ένα μεταλλικό πιστόλι με σκανδάλη διπλής και μονής ενέργειας που μέχρι και για τα σημερινά δεδομένα μπορεί να θεωρηθεί επάξια από τις καλές σκανδάλες σε αίσθηση, αν και έχει περιθώρια βελτίωσης για πιο ομαλή πορεία.




Πηγή: GunsAmerica.com

Σήμερα τα πιστόλια αυτά μπορεί να τα βρει κανείς για τιμές της τάξης των $1000 και εικάζουμε ότι οι τιμές τους θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν καθώς το 2017 σταμάτησε επίσημα η παραγωγή τους από την FN.
Κάποιες χώρες με συμβόλαια κατασκευής τους συνεχίζουν να τα κατασκευάζουν, αλλά αυτό αποτελεί την εξαίρεση και όχι το κανόνα.
Επίσης, οι διαφορές του με το κλασικό Mark III είναι ελάχιστες όπως προαναφέραμε, αλλά λόγω της σπανιότητας του, το Practical τείνει να πωλείται ακριβότερα από τα άλλα Hi-Power.




Πηγή: Pinterest.com

Προσωπικά, εδώ και χρόνια χρησιμοποιούμε αυτό το πιστόλι περιστασιακά αποκλειστικά και μόνο για λόγους σκοποβολής.
Είναι ένα αξιόπιστο όπλο, με εργονομία που θα ζήλευαν ακόμα και σύγχρονα πιστόλια, μία εξίσου καλή σκανδάλη, και πολύ καλό ζύγισμα.
Ωστόσο δεν είναι όλα ιδανικά, είναι σχετικά βαρύ (1 κιλό άδειο) που βοηθάει στη μείωση της ανάκρουσης αλλά το κάνει δύσκολο για χρήση εκτός του σκοπευτηρίου, είναι σχετικά ογκώδες, και απαιτεί καλή συντήρηση εάν δε θέλετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα.
Βλέπετε μία πρόσφατη προσωπική μας φωτογραφία στη συνέχεια.




Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Μερικοί χειριστές του συγκεκριμένου πιστολιού διαμαρτύρονται επίσης για το «δάγκωμα» της σφύρας του, αλλά εμείς δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα με αυτό, ίσως λόγω της μεγάλης εξοικείωσης με το συγκεκριμένο πιστόλι.
Όπως βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία μας, η σφύρα του δεν έχει κάποιο προστατευτικό στο κάτω μέρος της.
Έτσι, εάν κάποιος έχει μία σωστή λαβή ψηλά στη λαβή του όπλου, και έχει αρκετά «χοντρά» χέρια ώστε να εξέχουν ακουμπώντας τη ράχη της σφύρας, τότε με κάθε βολή η σφύρα θα του «τσιμπάει» το χέρι σε αυτό το σημείο.
Αυτό είναι εντονότερο στο μοντέλο Practical συγκριτικά με τα άλλα Hi-Power λόγω της διαφορετικής σφύρας που διαθέτει.




Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Οπότε, αξίζει να το αγοράσει κανείς; Στη σημερινή τιμή του και με βάσει όσα προσφέρει θα λέγαμε ότι έχει μικρή πρακτική αξία πέραν της σκοποβολής για ψυχαγωγία ή εξάσκηση.
Για το χώρο της αυτοάμυνας δε θεωρούμε ότι έχει πλέον κάποια θέση, άρα αυτό το σημείο δε το αγγίζουμε καν.
Τέλος, για τους συλλέκτες είναι χωρίς αμφιβολία ένα όμορφο και αξιόπιστο πιστόλι για κάθε συλλογή.
Εάν θεωρείτε ότι μας διέφυγε κάτι σημαντικό ή έχετε διαφορετικές εμπειρίες, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.




Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου