Μπάρα

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι Desert Eagle Mark XIX DE50PC

Πριν από λίγο καιρό είχαμε δημοσιεύσει τη κριτική μας για το Desert Eagle Mark XIX διαμετρήματος .44 Magnum στο άρθρο μας «Πιστόλι Desert Eagle Mark XIX .44 Mag (χρυσό τιτανίου)».
Ωστόσο, όταν λέει κανείς Desert Eagle το διαμέτρημα που έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι το τερατώδες .50 AE (Action Express). Ήρθε η ώρα λοιπόν να δούμε το μοντέλο DE50PC το οποίο όπως προδίδει το μοντέλο του είναι ένα πιστόλι DE (Desert Eagle) διαμετρήματος 50 (.50 AE) σε PC (Polished Chrome, Γυαλισμένο χρώμιο).  
Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: AebiWaffen.ch

Το πιστόλι δεν έχει τεράστιες διαφορές από το αντίστοιχο Mark XIX που είδαμε στο προηγούμενο άρθρο μας.
Οι διαφορές έχουν να κάνουν κυρίως με το διαμέτρημα που χρησιμοποιεί. Δηλαδή, έχει χωρητικότητα γεμιστήρα 7 φυσιγγίων, και βάρος σχεδόν 2 κιλά.
Πέρα από αυτά δεν έχει σημαντικές διαφορές.
Ασφαλώς, εξωτερικά εδώ έχουμε μία επιμετάλλωση χρωμίου αλλά αυτό είναι κυρίως για αισθητικούς λόγους.


Πηγή: ArmsList.com

Σε γενικές γραμμές είναι ένα πάρα πολύ ογκώδες πιστόλι αλλά με πολύ ποιοτικά υλικά και κατασκευή.
Έχει λαβές της Hogue, μοχλό πυρός-ασφαλείας και από τις δύο πλευρές, ράγα Picatinny για προσάρτηση εξοπλισμού, διπλό επανατατικό ελατήριο, μία σχετικά καλή σε αίσθηση σκανδάλη, κτλ.


Πηγή: ArmsList.com

Όπως όλα τα Desert Eagle έτσι και αυτό ξεχωρίζει αμέσως λειτουργικά καθώς ο μηχανισμός του κλείστρου του βασίζεται σε τυφεκίου με περιστροφικό κλείδωμα στη θαλάμη και με σταθερή κάννη. Όπως πάντα όλα αυτά κάνουν τα Desert Eagle να ξεχωρίζουν από οποιοδήποτε άλλο ημιαυτόματο πιστόλι.

Πηγή: ArmsList.com

Πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι ένα πολύ ακριβό πιστόλι (γύρω στα $2000 σήμερα) και τόσο τα πυρομαχικά του, όσο και τα υπόλοιπα παρελκόμενα και συντήρηση είναι εξίσου ακριβά.
Προσωπικά, έχουμε εμπειρία μερικών εκατοντάδων βολών με αυτό το πιστόλι αλλά αποκλειστικά και μόνο για λόγους ψυχαγωγίας.
Βλέπετε μία σχετική φωτογραφία μας στη συνέχεια.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Βάσει της προσωπικής μας εμπειρίας έχουμε να πούμε ότι σίγουρα το .50 AE είναι ένα «δυνατό» διαμέτρημα που έπειτα από μερικές δεκάδες βολές γίνεται κουραστικό.
Επίσης, παρότι το όπλο είναι άψογα ζυγισμένο και σχεδιασμένο για απόσβεση της τεράστιας ισχύος του διαμετρήματος αυτό, δε θα το προτείναμε σε άτομα που δεν έχουν έστω στοιχειώδεις γνώσεις σκοποβολής γιατί με μία λάθος λαβή μπορεί να γίνει επώδυνο (π.χ. γύρισμα στο καρπό).
Πέρα από αυτό, είναι ένα πολύ ελεγχόμενο πιστόλι και σε αυτό παίζει τεράστιο ρόλο τόσο ο σχεδιασμός του, όσο και το βάρος του.


Πηγή: ArmsList.com

Όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο άρθρο μας, για το χρυσό Desert Eagle στο διαμέτρημα .44 Magnum, έτσι και εδώ δε το θεωρούμε ένα όπλο με πρακτική αξία.
Είναι περισσότερο κάτι σαν συλλεκτικό αντικείμενο ή έργο τέχνης που εάν σας περισσεύουν τα χρήματα δε θα σας απογοητεύσει για ψυχαγωγία.
Πέρα από αυτό το χώρο, θεωρούμε ότι δεν έχει καμία πρακτική εφαρμογή.
Είναι τεράστιο, πολύ βαρύ, με πολύ μικρή χωρητικότητα, μεγάλη ανάκρουση, και ακριβό σε όλους τους τομείς.
Σίγουρα εάν πυροβολήσουμε έναν άνθρωπο σε κατάσταση αυτοάμυνας με μία βολίδα .50 AE θα είναι αποτελεσματικότερο από μία βολίδα 9×19mm, αλλά από την άλλη εάν αστοχήσουμε δε μας επιτρέπει γρήγορη δεύτερη βολή και έχουμε πολύ περιορισμένο αριθμό «προσπαθειών» σε σχέση με ένα σύγχρονο ημιαυτόματο πιστόλι μικρότερου διαμετρήματος.
Τέλος, δε μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε πως θα ήταν να οπλοφορεί κανείς καθημερινά με ένα τόσο μεγάλο και βαρύ πιστόλι.


Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου