Μπάρα

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Πατέντα Μάχης: Διπλός γεμιστήρας σε AK-47 και AR-15

Αυτή είναι μία πολύ παλιά πατέντα που χρησιμοποιείται έως και σήμερα, ενώ πολλές εταιρείες πλέον προσφέρουν εξαρτήματα για την υλοποίηση της με τυποποιημένη μέθοδο. Σε αυτό το άρθρο μας θα δούμε τόσο την ιστορία της όσο και το πως εφαρμόζεται στις πλατφόρμες φορητών όπλων AK-47 και AR-15, ξεκινώντας με το AK-47 όπως βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: RussianSurplus.net (επεξεργασμένη)

Ένας συνηθισμένος γεμιστήρας για όπλα της οικογενείας AK-47 έχει χωρητικότητα 30 φυσιγγίων. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950 είδαμε πολεμιστές να κολλάνε δύο γεμιστήρες με υφασμάτινη κολλητική ταινία και λίγο χαρτόνι ώστε να έχουν επαρκές κενό ανάμεσα τους ώστε να έχουν άμεσα διαθέσιμα έως και 60 φυσίγγια με μία αλλαγή γεμιστήρα που είναι ιδιαιτέρως γρήγορη. Τη πατέντα αυτή μπορεί να τη δείτε είτε και με τους δύο γεμιστήρες με τα φυσίγγια προς τα επάνω, είτε τον έναν ανάποδα από τον άλλον. Συνήθως οι περισσότεροι επιλέγουν και τους δύο με τα φυσίγγια προς τα επάνω με μία μικρή διαφορά ύψους για γρήγορη αλλαγή γεμιστήρα. Όταν οι γεμιστήρες είναι ανάποδα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν ή να μετακινηθούν φυσίγγια λόγω κραδασμών και της βαρύτητας προκαλώντας εμπλοκές κατά τη γέμιση. Βλέπετε μερικές παραλλαγές εδώ.

Πηγή: AnnenbergPhotospace.org, Forum.escapefromtarkov.com, Wikipedia.org, Reddit.com & OnlyGunsAndMoney.blogspot.com (επεξεργασμένη)

Όπως είπαμε και κατά την εισαγωγή, υπάρχουν και έτοιμα προϊόντα πλέον για την επίτευξη της ίδιας πατέντας και ένα εξ’αυτών μπορείτε να δείτε και μόνοι σας στη συνέχεια.

Πηγή: Magpul.com

Αυτή ακριβώς τη πατέντα τη συναντάμε σε τυφέκια της οικογενείας AK-47 μέχρι και σήμερα όπου αυτά χρησιμοποιούνται. Κάτι που δείχνει έμπρακτα την αξία αυτής της πατέντας μάχης. Αλλά ας δούμε τι συμβαίνει στη δεύτερη πιο δημοφιλή οικογένεια τυφεκίων της αγοράς, τα τυφέκια τύπου AR-15. Στη συνέχεια είναι μία φωτογραφία από στελέχη της Delta Force των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: Reddit.com (επεξεργασμένη)

Η πατέντα αυτή ξεκίνησε κατά το πόλεμο του Βιετνάμ όταν Αμερικανοί πολεμιστές προσπάθησαν να εφαρμόσουν τη πατέντα που έβλεπαν στους Βιετναμέζους εχθρούς τους στα τυφέκια τους. Αυτό δεν υιοθετήθηκε ευρέως καθώς δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ’ότι έλυνε, κυρίως λόγω της κακής αξιοπιστίας που είχαν οι πρώτες γενιές των AR-15. Παρακάτω είναι μία φωτογραφία από το πόλεμο του Βιετνάμ όπου φαίνεται ένας Αμερικανός στρατιώτης να έχει κολλήσεις τρεις γεμιστήρες σε διάταξη επάνω-κάτω όπως δείξαμε νωρίτερα.

Πηγή: Quora.com

Καθώς τα τυφέκια και κυρίως οι γεμιστήρες τους όμως βελτιώνονταν, αυτή η πατέντα επανήλθε εις το προσκήνιο. Όπως είχε δηλώσει το πρώην στέλεχος της Delta Force και ειδικός φορητών όπλων, κύριος Λάρι Βίκερς, τη δεκαετία του 1980 και ενόσω εργάζοντο εις τη Delta Force έκαναν μία παρόμοια πατέντα για τα τυφέκια AR-15. Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξη του ήταν για την αραβίδα Colt 723, ένα εκ των πρώτων AR-15 εις τη Delta Force. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις παραπάνω, εδώ την υλοποίησαν λίγο διαφορετικά για ακόμα ταχύτερες αλλαγές γεμιστήρα και αξιοπιστία, κάνοντας τη σε σχήμα V.

Πηγή: Quora.com, Reddit.com & Pinterest.com

Βλέπετε τη πατέντα της Delta Force παραπάνω. Πρακτικά οι γεμιστήρες συγκρατούνται με υφασμάτινη κολλητική ταινία αλλά ανάμεσα τους υπάρχει ένα διπλωμένο χαρτόνι σε σχήμα Ζ ή S για να δημιουργεί μία μικρή απόκλιση ώστε να ταιριάζουν στο όπλο χωρίς να εμποδίζουν τα σημεία χειρισμού του. Επιπρόσθετα, ο κύριος Λ. Βίκερς είχε αναφέρει ότι κάποιοι συνάδελφοι του δοκίμασαν να βάλουν ένα μεταλλικό διαχωριστικό αλλά οι δονήσεις που μεταφέροντο κατά τις βολές έκαναν τα φυσίγγια στο δεύτερο γεμιστήρα να μετακινούνται σταδιακά προκαλώντας εμπλοκές κατά τη γέμιση. Αντίθετα, το χαρτόνι είχε και ρόλο απόσβεσης αυτών των κραδασμών.

Πηγή: WesternRifleShooters.blogspot.com

Στας ημέρας μας υπάρχουν έτοιμες λύσεις για αυτή τη πατέντα μάχης στο εμπόριο όπως αυτή που βλέπετε παρακάτω. Ασφαλώς, δεν είναι όλες το ίδιο ποιοτικές και τα δύο πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέχει κανείς κατά την επιλογή τους είναι πρώτον εάν εμποδίζουν οποιοδήποτε σημείο χειρισμού, και δεύτερον, εάν οι κραδασμοί δεν αποσβένονται οδηγώντας σε μετακίνηση των φυσιγγίων του εφεδρικού γεμιστήρα.

Πηγή: Magpul.com

Είναι μία πατέντα μάχης με ελάχιστο κόστος που προσφέρει σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα σε περιστατικά όπου υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν πολλές ριπές για εξουδετέρωση της απειλής. Κατ’επέκταση, είναι σημαντικό να τη γνωρίζει κανείς. Επίσης, εάν επιλέξετε να τη χρησιμοποιήσετε, να εξασφαλίσετε ότι θα κάνετε πολύ εξάσκηση ώστε να είστε και αποτελεσματικοί στη χρήση της για ταχεία αλλαγή γεμιστήρα.

Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου