Μπάρα

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Ν. Παναγιωτόπουλος – Κ. Φλώρος: «Δυο ξένοι» στο ίδιο υπουργείο

Ν. Παναγιωτόπουλος - Κ. Φλώρος: «Δυο ξένοι» στο ίδιο υπουργείο

Ν. Παναγιωτόπουλος – Κ. Φλώρος: «Δυο ξένοι» στο ίδιο υπουργείο – Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραγκωνίζεται πλέον και σε θέματα εθιμοτυπίας

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Επαναλαμβανόμενα περιστατικά αμφισβήτησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, με πλέον πρόσφατο το σημερινό όπου έχουμε δυο διαφορετικές ανακοινώσεις για την γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ποτέ άλλοτε στα προηγούμενα χρόνια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν έβγαζε ξεχωριστή ανακοίνωση για την παρουσία του σε εκδήλωση που ήταν παρών ο υπουργός.

Φέτος όμως φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει και το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στα δυο προηγούμενα:

Κι εάν το διπλό προηγούμενο άδειασμα αφορούσε επιχειρησιακά θέματα, το σημερινό αφορά καθαρά εθιμοτυπικό θέμα και δείχνει ότι πέραν της κυβέρνησης και την Προεδρίας της Δημοκρατίας, τον υπουργό αδειάζει πλέον και ο -υφιστάμενός του- Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Αυτό μάλιστα γίνεται αμέσως κατανοητό για τους γνωρίζοντες ακόμα και από την φωτογραφία που τους δείχνει δίπλα δίπλα στην Σχολή Ικάρων.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν δείχνει «επιθεωρούμενος» από τον ΥΕΘΑ μπροστά από το άγημα απόδοσης τιμών, παρά το γεγονός ότι τον συνοδεύει. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι προπορεύεται ένα βήμα του υπουργού.

Είθισται ο υπουργός να επιθεωρεί το τιμητικό άγημα και οι αρχηγοί να τον συνοδεύουν. Στη φωτογραφία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαιρετά το άγημα δείχνοντας εμφανώς ότι οι τιμές αποδίδονται σε αυτόν και όχι στον υπουργό τον οποίο και συνοδεύει.

Για να γίνει πιο κατανοητό, δείτε τον αρχηγό ΓΕΑ ο οποίος δεν αποδίδει (και ορθώς) ανάλογο χαιρετισμό στο τιμητικό άγημα, γιατί οι τιμές δεν αποδίδονται σε αυτόν, αλλά στον υπουργό.

Ν. Παναγιωτόπουλος - Κ. Φλώρος: «Δυο ξένοι» στο ίδιο υπουργείο - Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραγκωνίζεται πλέον και σε θέματα εθιμοτυπίας
 

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη στον επίσημο εορτασμό του Προστάτου της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της Σχολής Ικάρων, στη Δεκέλεια.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Ο εφετινός εορτασμός του Προστάτου της Πολεμικής Αεροπορίας τελέστηκε σύμφωνα με τους περιορισμούς και το πλαίσιο που έχει τεθεί από το υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του στελέχους κορωνοϊού “Covid-19”.

Ν. Παναγιωτόπουλος - Κ. Φλώρος: «Δυο ξένοι» στο ίδιο υπουργείο - Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραγκωνίζεται πλέον και σε θέματα εθιμοτυπίας

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Την Κυριακή 08 Νοεμβρίου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παραβρέθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι, για τον Εορτασμό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων λόγω των μέτρων για την προστασία από την πανδημία COVID-19, παραβρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Ν. Παναγιωτόπουλος - Κ. Φλώρος: «Δυο ξένοι» στο ίδιο υπουργείο - Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραγκωνίζεται πλέον και σε θέματα εθιμοτυπίας

Καλά πληροφορημένες εντοπίζουν την εθιμοτυπική «ανταρσία» του ΓΕΕΘΑ αμέσως μετά την επίσκεψη του αμερικανού υφυπουργού Κλαρκ Κούπερ στην Αθήνα στις 14 Οκτωβρίου 2020.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, συνοδευόμενος από τον αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ είχε επισκεφθεί αρχικά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Φλώρο όπου παρέμεινε και συζήτησαν επί μακρόν και στη συνέχεια επισκέφθηκε και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, παρουσία και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Η δεύτερη επίσκεψη όπως λένε οι πληροφορίες ήταν ιδιαίτερα σύντομη και μάλλον μόνο για τις φωτογραφίες. Η διεύθυνση ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας εξέδωσε λίγο πριν τις 9 το βράδυ ανακοίνωση για την επίσκεψη, στην οποία δεν είχε περιλάβει το όνομα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που ήταν παρών στην συνάντηση.

Ν. Παναγιωτόπουλος - Κ. Φλώρος: «Δυο ξένοι» στο ίδιο υπουργείο - Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραγκωνίζεται πλέον και σε θέματα εθιμοτυπίας

Το ΓΕΕΘΑ αντέδρασε βγάζοντας ξεχωριστή ανακοίνωση για την επίσκεψη Κούπερ στο Γενικό Επιτελείο στις 11 το βράδυ, και στην οποία επισημαίνει:

«Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παραβρέθηκε και στη συνάντηση που ακολούθησε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο».

Η ευθεία αμφισβήτηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου φαίνεται να έχει τις «πλάτες» του Μεγάρου Μαξίμου, και εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο δυσμένειας στο πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η δυσμένεια αυτή, η οποία ακούγεται ότι ενδέχεται να έχει και ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από το υοπυργείο στον επόμενο ενασχηματισμό, έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, με τη διαχείριση του θέματος της επικείμενης συμφωνίας πρόσκτησης αμερικανικών φρεγάτων για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ακούγεται πως υπάρχει πρόβλημα με το LOR που πρέπει να εκδοθεί προς τις ΗΠΑ, και το Μαξίμου εκφράζει μεγάλη δυσαρέσκεια προσωπικά στον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τα στελέχη που έχει επιλέξει για το γραφείο του, όπως ο διευθυντής του υπουργού κ. Θανάσης Βάλαρης, απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου