Μπάρα

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

"Ο σιωπηλός θάνατος έρχεται από ψηλά"

"Ο σιωπηλός θάνατος έρχεται από ψηλά"

 

Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Ο φωτορεπόρτερ και πολεμικός ανταποκριτής, για το γαλλικό πρακτορείο, Άρης Μεσσήνης, επέστρεψε από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου εδώ και περισσότερο από 1,5 μήνα μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των Αρμένιων, υπερασπιζόμενων τις εστίες τους στην αυτόνομη αυτή περιοχή, που βρίσκεται εντός του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν, και του αζέρικου -υποστηριζόμενου από μισθοφόρους και τουρκικό εξοπλισμό - στρατού. 

Με την ψυχραιμία, την «απόσταση», αλλά και τον «οριακό» συναισθηματισμό με τον οποίο βιώνει ένας φωτορεπόρτερ με «πολεμικά γαλόνια» τη φρίκη των μαχών, ο Άρης Μεσσήνης περιγράφει στο zougla.gr τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τις προσωπικές του εμπειρίες, τις εξελίξεις από το μέτωπο.

Όλοι οι πόλεμοι είναι φριχτοί. Τα θύματα, οι καταστροφές και ο ανείπωτος πόνος που προκαλούν, στα βάθη των αιώνων, αποτελούν τη μάστιγα της ανθρωπότητας και καθιστούν την ειρήνη ως το υπέρτατο και ζητούμενο αγαθό.  Οι σύγχρονοι πόλεμοι δεν διαφέρουν φυσικά - αντιθέτως, η χρήση των σύγχρονων όπλων μπορεί να αποβεί ακόμη πιο θανατηφόρα, πιο καταστροφική και τελικά, ακόμη και πιο «αθέμιτα». Ένα τέτοιο «υπερόπλο» αποδεικνύεται ότι είναι τα στρατιωτικά drones, με τα οποία είναι εξοπλισμένος ο αζέρικος -και φυσικά και ο τουρκικός- στρατός. 

«Οι περισσότεροι Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώνονται πριν καν φτάσουν στο μέτωπο. Τα εκατοντάδες αζέρικα drones τους χτυπάνε κατά τη μεταφορά τους. Πρόκειται για μια απόλυτα θανατηφόρα μηχανή, που τη βλέπεις σπάνια και μπορεί να χτυπήσει οποιουσδήποτε οπουδήποτε. Η μόνη σου προστασία είναι να τα... ακούσεις, και αναγνωρίζοντας αυτόν τον ήχο του θανάτου, να προλάβεις να κρυφτείς», μας περιγράφει ο φωτορεπόρτερ, που κάλυψε τα γεγονότα σε πολλά σημεία της αυτόνομης περιοχής αλλά και στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Τα drones φυσικά δεν χτυπούν μόνο στρατιωτικούς στόχους και για αυτό αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο και του άμαχου πληθυσμού, μέρος του οποίου διαβιούν πια σε υπόγεια καταφύγια.

Κάτι που έχει αλλάξει στις τελευταίες συγκρούσεις, όπως παρατηρεί ο φωτορεπόρτερ κι ακούγεται πραγματικά ανατριχιαστικό, είναι το γεγονός ότι ενώ κάποτε οι πολεμικοί ανταποκριτές αποτελούσαν τη... «λευκή σημαία» για τα αντίπαλα στρατόπεδα, και θεωρούταν «έγκλημα πολέμου» η συνειδητή στόχευσή τους, πλέον οι εκπρόσωποι του Τύπου είναι πολλές φορές ο κύριος στόχος... Όσο πιο σημαντικό είναι το μέσο για το οποίο εργάζονται, τόσο καλύτερα, ειδικά δε για την πλευρά που έχει κάθε συμφέρον να αποκρύψει την αλήθεια, που είναι, άλλωστε, και το πρώτο θύμα σε κάθε πόλεμο... Ο ίδιος, μάλιστα, αποφεύγει να φοράει τα διακριτικά «press» ακριβώς για αυτόν τον λόγο.

Ο Άρης Μεσσήνης θα παραμείνει στην Αθήνα για δύο εβδομάδες, σε ατομική καραντίνα, αφού κόλλησε κορωνοϊό.

Επόμενη του αποστολή, όπως φαίνεται, θα είναι και πάλι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η κατάσταση, από ανθρωπιστικής πλευράς, γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα. Οι Αρμένιοι βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, χάνουν διαρκώς εδάφη, αφού οι «αναλώσιμοι» μισθοφόροι των Αζέρων και ο υλικοτεχνικός τους εξοπλισμός αποδεικνύεται υπέρτερος του σθένους, και του αμυντικού πολέμου που διεξάγουν οι Αρμένιοι...

Σε μια σπάνια εξιστόρηση, ο πεπειραμένος πολεμικός ανταποκριτής καταθέτει στο zougla.gr τις σκέψεις και τις ιδέες του για όλη αυτή την «παράνοια», καθώς και όσα «κρύβονται» πίσω και γύρω από τις συγκλονιστικά κάδρα των φωτογραφιών που μεταδίδει σε όλο τον κόσμο...

Δείτε τη συνέντευξη του Άρη Μεσσήνη στο zougla.gr

 

 

 

Δείτε τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε ο ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου από το Ναγκόρνο Καραμπάχ:

 

Πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου