Μπάρα

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Κυκλώνας Ίρμα: Σβήνει από το χάρτη το Μαιάμι – Πάνω από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους [ΦΩΤΟ ΣΟΚ]

IRMA13

Οι αρχές καλούν περισσότερους από 5,6 εκατομμύρια πολίτες να εκκενώσουν τη Φλόριντα, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος ενισχύθηκε και πάλι, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον.
Αφού άφησε πίσω του τουλάχιστον 19 νεκρούς στο πέρασμά του από την Καραϊβική, ο καταστροφικός κυκλώνας έπληξε την Κούβα στις 06:00 (ώρα Ελλάδος) και κατευθύνεται προς την Φλόριντα. Τα ξημερώματα το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Οι κάτοικοι τις τελευταίες ώρες έτρεχαν πανικόβλητοι στα καταστήματα για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα. Μάλιστα, οι Αρχές εκκένωσαν και παράκτιες περιοχές προκειμένου να μην θρηνήσουν οι ΗΠΑ θύματα.

epa06190443 View of wreckage in the vicinity of the Santurce neighborhood in the aftermath of the hurricane Irma, in San Juan, Puerto Rico, 7 September 2017. Puerto Rico's Governor Ricardo Rossello, reported that three people have died in events related to the passage of Hurricane Irma, while the biggest incidents that have been recorded are fallen trees and electric poles. EPA/Thais Llorca

Ο κυκλώνας, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά εκείνο της Πολιτείας, θα φτάσει τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή και λόγω των ανέμων, που φτάνουν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσε απότομη και μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Η Ίρμα, που έχει φτάσει στην Κούβα, στη συνέχεια αναμένεται ότι θα πλήξει τις Μπαχάμες, πριν κατευθυνθεί βορειότερα, στη Φλόριντα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

epa06190440 View of wreckage in the vicinity of the Santurce neighborhood in the aftermath of the hurricane Irma, in San Juan, Puerto Rico, 7 September 2017.Puerto Rico's Governor Ricardo Rossello, reported that three people have died in events related to the passage of Hurricane Irma, while the biggest incidents that have been recorded are fallen trees and electric poles. EPA/Thais Llorca

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, περισσότεροι από 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Πουέρτο Ρίκο, στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και στη Φλόριντα για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης.
Για τον Μπροκ Λονγκ, τον διευθυντή της Fema (Στο Μαϊάμι Μπιτς, το παραλιακό θέρετρο που συνήθως είναι γεμάτο με τουρίστες, επικρατούσε ερημιά και πολλά καταστήματα είχαν ήδη κλείσει. Η Ίρμα ενδέχεται να πλήξει την περιοχή αυτή με ιδιαίτερη σφοδρότητα και να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες. «Ελπίζω ότι θα έρθει από τα νότια και θα μείνει εκεί, σε διαφορετική περίπτωση τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο έντονα», είπε ο 67χρονος ιδιοκτήτης ενός κλαμπ.της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων) «το ερώτημα δεν είναι αν θα πληγεί η Φλόριντα, αλλά σε ποιο βαθμό».

epa06190739 View of wreckage in the vicinity of the Santurce neighborhood in the aftermath of the hurricane Irma, in San Juan, Puerto Rico, 07 September 2017. Puerto Rico's Governor Ricardo Rossello,reported today that three people have died in events related Hurricane Irma. EPA/Thais Llorca
IRMA1

Μαίνεται ο κυκλώνας στην Κούβα
Όπως είπαμε, ο κυκλώνας αυτή την ώρα πλήττει την Κούβα. Οι αρχές της χώρας είχα προετοιμαστεί για την στιγμή που θα χτύπαγε το «νησί της επανάστασης», και έτσι μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες.
Ανακοινώθηκε ωστόσο απομάκρυναν με ελικόπτερο τους έξι δελφίνια στο Κάγιο Γκιγιέρμο, ένα νησί στη βόρεια Κούβα, που απειλείται.
Τα έξι αρσενικά δελφίνια του κέντρου αναψυχής «Cable Esqui» τοποθετήθηκαν σε βρεγμένες πετσέτες και κατόπιν σε στρώματα προκειμένου να μεταφερθούν με το ελικόπτερο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ACN.

epa06190747 Public Works staff remove a fallen tree at the esplanade in Santo Domingo, Dominican Republic, 07 September 2017. The Dominican Republic increased the number of provinces under red alert for hurricane Irma from 17 to 24. EPA/Roberto Guzman

«Προς το παρόν, βρίσκονται σε μια πισίνα όπου τους έχουν εξασφαλιστεί παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης και εάν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν να παραμείνουν εκεί, θα μεταφερθούν σε μια πισίνα με θαλάσσιο νερό σε ένα ξενοδοχείο» επισήμανε στο ACN ο υπεύθυνος του δελφινάριου του Κάγιο Γκιγιέρμο, Γκονζάλο Καρέρο Εσκομπάρ.

IRMA2

Οι εκπαιδευτές τους και ένας κτηνίατρος συνόδευσαν τα θαλάσσια θηλαστικά για παν ενδεχόμενο, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Συνολικά 200.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών ή σε καταφύγια των αρχών, ιδίως στις επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Αβίλα, στα κεντρικά της χώρας, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε στα δεδομένα που έλαβε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Στις τουριστικές περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο, ιδίως τις νήσους «Κάγιος» στο βόρειο/βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σχεδόν 10.000 ξένοι επισκέπτες και πολλές χιλιάδες Κουβανοί τουρίστες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Τουρισμού.

IRMA8

Παράλληλα ο κυκλώνας Χοσέ που ακολουθεί την ίδια πορεία με την Ίρμα, αναβαθμίστηκε στο 4 την σχετικής κλίμακας, και αναμένεται και αυτός να προξενήσει μεγάλες ζημιές!
Τραμπ: Φύγετε από τον δρόμο του!
Ο Ντόναλντ Τραμπ από τη μεριά του απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που διαμένουν στις περιοχές, τις οποίες αναμένεται να πλήξει ο ισχυρός κυκλώνας Ίρμα, ώστε να απομακρυνθούν προς ασφαλείς τοποθεσίες.
«Ο κυκλώνας Ίρμα είναι μυθικών διαστάσεων, ενδεχομένως ο ισχυρότερος που έχουμε ποτέ δει. Παραμείνετε σε ασφαλή μέρη και φύγετε μακριά από τον δρόμο του, εφόσον είναι δυνατό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη» ήταν το tweet που ανήρτησε σήμερα το πρωί ο Αμερικανός ηγέτης.

IRMA5

Ο κυκλώνας, που υποβιβάστηκε σε κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα, προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά νησιά της Καραϊβικής με ανέμους η ταχύτητα των οποίων ανήλθε έως τα 295 χιλιόμετρα την ώρα. Η Ίρμα κατευθύνεται προς την Κούβα, τις Μπαχάμες και την Φλόριντα την οποία αναμένεται να πλήξει την Κυριακή το πρωί, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC).
«Η απίστευτη ακτοφυλακή των ΗΠΑ διέσωσε περισσότερες από 15.000 ζωές την περασμένη εβδομάδα με τον Χάρβεϊ. Η Ίρμα ενδέχεται να είναι σφοδρότερη» συνέχισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, αναφερόμενος στον κυκλώνα που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές και πλημμύρες στα τέλη Αυγούστου στο νότιο Τέξας και τμήμα της Λουιζιάνας.

IRMA7

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Τομ Πράις προειδοποίησε τους κατοίκους της Φλόριντας και των παράκτιων περιοχών στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ να φύγουν επειγόντως πριν από την άφιξη της Ίρμα.
Το μάτι του κυκλώνα, που συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 240 χιλιομέτρων την ώρα, αναμένεται να πλήξει τη νότια Φλόριντα.

IRMA6

«Παραμένει μια καταιγίδα ιδιαίτερα επικίνδυνη και το παράθυρο που θα σας επιτρέψει να καταφύγετε σε ασφαλείς περιοχές για να αναμένετε το πέρασμα του κυκλώνα ή να εγκαταλείψετε τις εστίες σας (…) θα κλείσει σύντομα» επισήμανε ο Πράις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν υποχρεωτικά τα σπίτια τους στην Φλόριντα και τη Τζόρτζια, έκανε γνωστό ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (Fema), που ήταν επίσης παρών στην ενημέρωση των αρχών.

IRMA3

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν γνωρίζω κανέναν στην Φλόριντα ο οποίος έχει ποτέ ζήσει φαινόμενο παρόμοιο με αυτό που θα πλήξει προσεχώς τη νότια Φλόριντα» υπογράμμισε ο ίδιος. Οι κάτοικοι που διατρέχουν κίνδυνο «πρέπει να φύγουν και να υπακούσουν στις εντολές».


Πηγή: makeleio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου