Μπάρα

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ένας ναύαρχος… ερέτης στην τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»





Γράφει ο: Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Τίτλοι, βαθμοί και αξιώματα πήγαν στην άκρη για ένα περίπου δίωρο και ο πρώην Αρχηγός Στόλου ναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν ΠΝ κατέλαβε τη χειρότερη και πιο κουραστική θέση που θα μπορούσε να έχει κάποιο μέλος του πληρώματος μιας αρχαίας Αθηναϊκούς τριήρους, τη θέση «θαλαμίτου ερέτου», συμμετέχοντας έτσι και από αυτή τη θέση στο χθεσινό ολιγόωρο πλου της τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του Ελληνικού Στόλου στον Φαληρικό όρμο!

Ως γνωστόν η τριήρης «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», αποτελεί ακριβές ομοίωμα μιας αρχαίας Αθηναϊκούς τριήρους, ανήκει στο Στόλο και έχει κανονικό πλήρωμα στελέχη του ΠΝ. Φέτος μάλιστα, το τελευταίο, στο πλαίσιο της καλύτερης επικοινωνίας του με τον Ελληνικό λαό, έχει διοργανώσει με πολύ μεγάλη επιτυχία αριθμό πλόων της τριήρους ολόκληρο το καλοκαίρι στο Φαληρικό όρμο, με απόπλου και κατάπλου της τριήρους από το «Πάρκο Ναυτικής Παραδόσεως» του ΠΝ, στο Τροκαντερό Παλαιού Φαλήρου.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο ναύαρχος – προς τιμήν του – πήρε τα παιδιά και τα εγγόνια του και κάθισε στη χειρότερη για έναν ερέτη θέση, του «θαλαμίτου», η οποία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τριήρους, λίγο πιο πάνω από την ίσαλο γραμμή του σκάφους.

Θυμίζουμε ότι σε μία αρχαία Αθηναϊκή τριήρη, όπως και στην εποχή μας στο ακριβές της ομοίωμα, υπήρχαν τρεις σειρές ερετών (=κωπηλατών): Στην πάνω θέση του «θρανίτου ερέτου», στη μεσαία του «ζυγίτου» και στην Τρίτη και τελευταία, την πλησιέστερη προς την επιφάνεια της θαλάσσης, εξ ου και πιο δύσκολη, λόγω της γωνίας που σχηματίζει το κουπί με αυτήν, είναι η του «θαλαμίτου»!
Αποδεικνύοντας έτσι ότι ο πραγματικός Ναυτικός, όσο ψηλά και να φτάσει σε βαθμούς και αξιώματα, δεν ξεχνά (και δεν πρέπει να ξεχνά) το βασικό συστατικό της ναυτοσύνης – ιδίως των Ελλήνων. Τον πρωταρχικό «τίτλο» του ναύτη-ερέτη.

Πηγή: PARAPOLITIKA  


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου