Μπάρα

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Στον Πειραιά το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Duncan D37»Β [Εικόνες]


 

Γράφει ο: Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Το αντιτορπιλικό HMS “Duncan” (D-37) είναι το νεότερο και πιο σύγχρονο πολεμικό σκάφος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, το έκτο και τελευταίο της κλάσεως “Type-45” ή κλάσεως “D”, όπως ονομάζεται καθώς τα ονόματα όλων των σκαφών της αρχίζουν από το γράμμα “D” (HMS “Daring”, Dauntless, Diamond, Dragon, Defender, Duncan).




Το HMS “Duncan” άρχισε να κατασκευάζεται στις 11 Οκτωβρίου 2010 και παραδόθηκε στον Στόλο το 2013 και μετά τις δοκιμές εν όρμω και εν πλω, απέπλευσε αμέσως για υπερπόντια επιχειρησιακή ανάπτυξη από την οποία επέστρεψε στη Βρετανία το Νοέμβριο του 2015.

Έχει μήκος 152,4 μέτρα, μέγιστο πλάτος 21,2 μέτρα και συνολικό εκτόπισμα 7.800 τόνων, που μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 27 κόμβων (+), ενώ το κανονικό του πλήρωμα ανέρχεται στα 190 άτομα, που τώρα έχουν ανέλθει στους 255 καθώς στο πλοίο επιβαίνει και το πολυεθνικό επιτελείο του Διοικητού της SNMG-2. Από το κανονικό πλήρωμα του σκάφους το 10% (20) είναι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης και της κυβερνήτου βεβαίως!


 

Η αντιπλοίαρχος Στάκ ανέλαβε τη διακυβέρνηση του σκάφους της το Σεπτέμβριο του 2016. «Δεν είμαι η πρώτη κυβερνήτης του Βασιλικού Ναυτικού, αλλά είμαι η κυβερνήτης του πιο ισχυρού σκάφους αυτού», μας είπε χαμογελώντας η κυβερνήτης κατά την επίσκεψή μας στο σκάφος, προσθέτοντας ότι στη μακραίωνη ιστορία του Βρετανικού ΒΝ άλλες οκτώ γυναίκες αξιωματικοί πριν από αυτήν έχουν κυβερνήσει τα δικά τους σκάφη.

 

Απαντώντας στο ερώτημα πως είναι να είναι κυβερνήτης ενός πανίσχυρου σκάφους-πολεμικής μηχανής με 255 άτομα πλήρωμα, η 39χρονη, πανύψηλη (1,85), κυβερνήτης ήταν σαφής: «Πολύ μεγάλες ευθύνες. Και για τον κόσμο και για το σκάφος και για την εκτέλεση της αποστολής μας. Για μένα δεν είναι «πλήρωμα», αλλά «παιδιά μου». Έχω σχεδόν 260 παιδιά. Γι’ αυτό και κάποιες από τις τρίχες στα μαλλιά μου έχουν αρχίσει να ασπρίζουν τόσο γρήγορα». Η ίδια, εντάχθηκε στο ΒΝ ως αξιωματικός σκαφών επιφανείας το 2000 και το 2013, στα 35 της, και σχεδόν για δύο χρόνια, ήταν κυβερνήτης του ναρκοθηρευτικού ανοικτής θαλάσσης HMS “Quorn” έχοντας υπό τη διοίκησή της 45 άτομα και ούσα η μοναδική γυναίκα μέλος του πληρώματος. Τότε μάλιστα επιχειρώντας με το πλοίο της μαζί με άλλα τρία του ίδιου τύπου στην περιοχή του Κόλπου και φροντίζοντας για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην περιοχή, είχε ανακηρυχθεί ως «η γυναίκα του μήνα από το περιοδικό “Woman this month”. Πριν από αυτό είχε διατελέσει κυβερνήτης ενός άλλο ναρκοθηρευτικού, του HMS “Hurworth”, το οποίο ξανακυβέρνησε για δεύτερη φορά, μετά την επιτυχή διακυβέρνηση του HMS “Quorn”. Είναι παντρεμένη με αξιωματικό του Βασιλικού Ναυτικού.

 

Να προσθέσουμε ακόμα για το πλοίο ότι στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται ως δύο ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Wildcat, που βεβαίως μπορούν να εκτελέσουν και πλήθος άλλων αποστολών, ένα πυροβόλο των 4,5 ‘’ Mk.8 Mod1, δύο συστήματα Phalanx για την εγγύς αντιπυραυλική του προστασία, αντιαεροπορικό σύστημα Κ/Β επιφανείας-αέρος Sea Viper, οκτώ συστήματα Κ/Β επιφανείας-επιφανείας Harpoon και άλλα.


Επίσης μπορεί να παραμείνει εν πλω συνεχώς επί δίμηνο ενώ η κουζίνα του παρασκευάζει 800 γεύματα ημερησίως για τις ανάγκες του προσωπικού, που σιτίζεται σε τρεις τραπεζαρίες: αξιωματικών, ανώτερων υπαξιωματικών και κατώτερων υπαξιωματικών.

















Πηγή: parapolitika.gr


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου