Μπάρα

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Στιλέτο SAS

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το στιλέτο (dagger) μάχης Fairbairn–Sykes ως μαχαίρι SAS (Special Air Service – Ειδική Υπηρεσία Αέρος) καθώς είναι κάποιοι από τους χρήστες του. Όπως θα δούμε σήμερα, το στιλέτο Fairbairn–Sykes χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα σε πολύ περισσότερες μονάδες εκτός των Βρετανών SAS και έχει μία μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από το 1941. Αυτά θα δούμε σε αυτό το άρθρο.

sas_knife_01

Όλα ξεκίνησαν λίγο πρίν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Βρετανούς William Ewart Fairbairn και Eric Anthony Sykes στη Σαγκάη όπου υπηρετούσαν στη Μητροπολιτική Αστυνομία της Κίνας. Ο στόχος τους ήταν να σχεδιάσουν ένα αξεπέραστο μαχαίρι μάχης για τις Βρετανικές Δυνάμεις βασισμένοι στις εμπειρίες τους από μάχες σώμα με σώμα στη Κίνα.

Τεχνικά Χαρακηριστικά
Χώρα Προέλευσης      : Ηνωμένο Βασίλειο
Τύπος                              : Στιλέτο/Εγχειρίδιο Μάχης
Έτος Κατασκευής        : 1941 ως σήμερα
Μήκος Λεπίδας             : 18 εκατοστά
Συνολικό Μήκος           : 29 εκατοστά
Υλικό Κατασκευής       : Άγνωστο
Υλικό Λαβής                  : Μέταλλο
Υλικό Θήκης                  : Μέταλλο και δέρμα

Τελικά, το 1941 ολοκλήρωσαν τα σχέδια τους και πολύ σύντομα ξεκίνησε η χρήση του στις Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις, στους Βρετανούς αλεξιπτωτιστές και φυσικά στην SAS. Σε όλες τις υπηρεσίες το μαχαίρι αυτό έγινε γνωστό ως F-S από τα ονόματα των σχεδιαστών του αλλά είχε κάτι πολύ ιδιαίτερο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα στιλέτα που είναι σχεδιασμένα μόνο για τρύπημα, το F-S υιοθέτησε τις αρχές των εγχειριδίων όπου έχουν δύο πολύ κοφτερές αιχμές ώστε να μπορεί να κόβει το ίδιο εύκολα.

sas_knife_02

Όταν οι Fairbairn και Sykes επέστρεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (Νοέμβριος 1940) βρισκόντουσαν στο Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης (Special Training Centre) στο Lochailort. Σύντομα πήγαν στο εργοστάσιο κατασκευής μαχαιριών των Βρετανικών δυνάμεων, Wilkinson Sword Ltd, από όπου ξεκίνησε και η κατασκευή του F-S τον Ιανουάριο του 1941. Το αρχικό σχέδιο του στιλέτου το βλέπετε σε αυτό το σχέδιο.

sas_knife_03

Ο στόχος του F-S ήταν να προκαλεί θανατηφόρα τραύματα γρήγορα και αποτελεσματικά σε περιπτώσεις μάχης σώμα και σώμα. Το μήκος του και ο σχεδιασμός του του επιτρέπει να διαπερνάει χοντρό ρουχισμό (που ήταν από τις βασικές απαιτήσεις λόγω Ρωσίας) και να φτάνει στα ζωτικά όργανα. Το πλάτος της λεπίδας είναι τετοιο που μπορεί εύκολα να περάσει ανάμεσα από τα ζεύγη των πλευρών (επίσης σχεδιασμένο για αυτό το λόγο) και καθώς συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του στιλέτου με του εγχειριδίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κόψιμο.

sas_knife_03

Η λαβή του έχει αυτό το χαρακτηριστικό σχήμα έτσι ώστε να επιτρέπει το μέγιστο αριθμό λαβών χωρίς να περιορίζει τον χειριστή σε συγκεκριμένες κινήσεις. Σίγουρα δεν είναι η πιο σκληρή λεπίδα αλλά ο σχεδιασμός της είναι για την άψογη κοπή και όχι για σκληρή χρήση. Ενδεικτικά, μία από τις πιο γνωστές τεχνικές που διδάσκονται ακόμα και σήμερα στις Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις είναι η αθόρυβη εξουδετέρωση του εχθρού με το μαχαίρι F-S με τον τρόπο που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

sas_knife_04

Ο σχεδιασμός του F-S απαιτεί την ελάχιστη δυνατή μυϊκή δύναμη για την εκτέλεση της τεχνικής που βλέπετε παραπάνω. Η τεχνική αυτή από την άλλη αποτρέπει τον εχθρό από το να ειδοποιήσει για βοήθεια καθώς το μαχαίρι επιφέρει τεράστιες βλάβες και στις φωνητικές χορδές αλλά και στον αεραγωγό. O χειροφυλακτήρας του είναι μικρός διότι η μόνη χρησιμότητα του είναι να βοηθάει τη συγκράτηση του (σχεδόν πάντα με μόνο δύο δάχτυλα).

sas_knife_05

Επίσης, η θήκη του είναι δερμάτινη με μεταλλική ενίσχυση όπου απαιτείται για την ασφάλεια στη μεταφορά του. Είναι ελαφριά και ανθεκτική με δυνατότητα προσάρτησης της σε πολλά διαφορετικά σημεία.

sas_knife_06

Σήμερα το μαχαίρι αυτό χρησιμοποιείται από πάρα πολλές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν αντίστοιχες απαιτήσεις ανά τον κόσμο. Μερικά παραδείγματα είναι οι Αμερικανοί Καταδρομείς (US Army Rangers), οι Ολλανδοί Καταδρομείς (Korps Commandotroepen), οι Ειδικές Δυνάμεις 911 του Βασιλικού Στρατού της Καμπότζης (Royal Cambodian Army 911 Special Forces), και πολλοί ακόμα.

Bruce Knife 4

Τέλος, για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη χρήση του και το πως αυτή ταυτίζεται με το σχεδιασμό του δεν υπάρχει καλύτερη πηγή από ένα εκπαιδευτικό βίντεο που είχε κάνει ο ίδιος ο Ταγματάρχης και σχεδιαστής του F-S, William Ewart Fairbairn. Το βίντεο αυτό είναι διαθέσιμο παρακάτω με Ελληνική μεταγλώττιση (από το το Γενικό Επιτελείο Στρατού) και Αγγλικούς υπότιτλους. Είναι ένα βίντεο από το 1943-44, από τη περίοδο που ο William E. Fairbairn ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να εκπαιδεύσει τους Αμερικανούς Καταδρομείς (US Army Rangers) στη χρήση αυτού του όπλου. Το βίντεο εκδόθηκε από το Τμημα Εκπαιδεύσεως Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών και δείχνει ξεκάθαρα την υπεροχή του στιλέτου αυτού στη μάχη σώμα με σώμα. Το εν λόγω βίντεο μπορείτε να το δείτε ολόκληρο εδώ.




Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου