Μπάρα

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι Norinco NP44 1911A1 Sport

Ένα 45άρι που έχει περάσει πολλά στις ΗΠΑ ξεκινώντας από το 1993 όταν ο Πρόεδρος Μ. Κλίντον περιόρισε την εισαγωγή όπλων από τη Norinco στις ΗΠΑ, και συνεχίζοντας στο 2003 όταν ο Πρόεδρος Τ. Μπους των ΗΠΑ ως αντίποινα απαγόρευσε την εισαγωγή οποιουδήποτε όπλου της Norinco καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών του ανακάλυψαν ότι η Norinco κρυφά πουλούσε πυραυλικά συστήματα στο Ιράν. Αυτά είναι μερικά πράγματα τα οποία κάνουν αυτό το κινέζικο όπλο ένα αρκετά σπάνιο αντίγραφο του θρυλικού 1911A1 της αμερικανικής εταιρίας Colt. Προσοχή! Όσα γράφουμε εδώ είναι η προσωπική μας κριτική βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας με το πιστόλι, σε καμία περίπτωση δεν είναι μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: Forums.1911Forum.com

Η κινεζική βιομηχανία όπλων Norinco από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε τη παραγωγή φτηνών αντιγράφων γνωστών όπλων από Δύση και Ανατολή. Ένα από αυτά ήταν και το NP44 που ήταν ένα αντίγραφο του 1911A1 της Colt. Το NP44 κυκλοφόρησε σε μερικές διαφορετικές παραλλαγές και μία από αυτές ήταν και η έκδοση «Sport» που έχει ένα πιο αγωνιστικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, έχει ψηλή «ουρά» που επιτρέπει πολύ καλή ψηλή λαβή (αυτό που στα Αγγλικά αναφέρεται ως «beaver tail»), έχει «σκελετωμένη» σκανδάλη και σφύρα για μείωση του βάρους, χαραγές εμπρός και πίσω για χειρισμό με πολλές διαφορετικές τεχνικές, μεγάλο αναστολέα γεμιστήρα & κλείστρου, καθώς και μεγαλύτερο μοχλό πυρός και ασφαλείας. Το όπλο είναι στο μεγαλύτερο μέρος του κατασκευασμένο ατσάλι 5100, έχει χρωμιωμένη κάννη, και έχει πλήρους μήκους μεταλλικό οδηγό επανατατικού ελατηρίου. Πέρα από αυτά, έχει τον ίδιο σχεδιασμό με το κλασικό 1911A1 τύπου Series 70. Εάν δε γνωρίζετε τη διαφορά μελετήστε το άρθρο μας «Διαφορά 1911 Series 70 και Series 80». Είναι διαμετρήματος .45 ACP, έχει βάρος 1100 γραμμάρια, και έρχεται με δύο γεμιστήρες χωρητικότητας 7 φυσιγγίων.

Πηγή: Armis.dk

Πάμε τώρα στα πρακτικά. Το όπλο αυτό το έχουμε χρησιμοποιήσει δεκάδες φορές σε διάφορα σκοπευτήρια και με πολλά διαφορετικά πυρομαχικά. Είναι ένα βαρύ όπλο που έχει διαφορετική συμπεριφορά και είναι λίγο πιο απότομο στην ανάκρουση του συγκριτικά με το 1911Α1 της Colt. Η σκανδάλη του είναι ελάχιστα πιο μαλακή από αυτή του 1911Α1 της Colt αλλά η διαφορά είναι πολύ μικρή για να τη θεωρήσουμε κάτι άξια αναφοράς. Γενικά θα λέγαμε ότι θυμίζει αρκετά το αυθεντικό 1911 αλλά θέλει εξοικείωση γιατί δεν έχει το τέλειο ζύγισμα που έχει το 1911A1 κατά τις βολές. Εάν μάθετε αυτή του την ιδιαιτερότητα, τότε μπορείτε να έχετε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις (20-30 μέτρα).

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όσον αφορά την αξιοπιστία και συντήρηση, σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς είναι ένα σχετικά αξιόπιστο πιστόλι τύπου 1911. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει ποτέ και δεν έχουμε ακούσει ποτέ κάτι διαφορετικό από ότι προβλήματα παρατηρεί κανείς σε ένα αυθεντικό 1911 της σειράς/εργοστασίου. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν πιστόλια 1911 που είναι πιο αξιόπιστα και από Glock αλλά είναι η εξαίρεση και όλα όσα έχουμε δει σε αυτή τη κατηγορία ήταν πανάκριβα και χειροποίητα. Σπάνια πιστόλια τύπου 1911 της σειράς/εργοστασίου έχουν τέτοια επίπεδα αξιοπιστίας. Προφανώς και δε το συγκρίνουμε με τις εξαιρέσεις, αλλά με τα άλλα όπλα του ανταγωνισμού. Κάτι θετικό είναι ότι σχεδόν όλα τα εξαρτήματα των 1911 ταιριάζουν άψογα στο NP44 χωρίς ανάγκη για ειδικές μετατροπές. Κάτι που κάνει τη συντήρηση ή/και βελτίωση του πολύ εύκολη και σχετικά φτηνή.

Πηγή: Forum.M1911.org

Οπότε κλείνοντας, θα το προτείναμε για αυτοάμυνα; Εάν δεν έχετε καμία άλλη επιλογή, ναι. Αλλά σε αντίθετη περίπτωση, όχι. Σίγουρα από το να μην έχει κανείς όπλο είναι καλύτερα, αλλά υπάρχουν αμέτρητα άλλα όπλα που είναι πιο αξιόπιστα και καλοφτιαγμένα. Από την άλλη πλευρά, για ψυχαγωγία και ίσως αγωνιστική χρήση είναι μία καλή επιλογή και σε μία εντυπωσιακά χαμηλή τιμή αναλογικά με τη ποιότητα του. Σίγουρα δεν είναι κάποιο χειροποίητο Wilson Combat, αλλά σε τέτοια τιμή δύσκολα το ανταγωνίζονται άλλα όπλα τύπου 1911. Οπότε, ναι, αξίζει τα λεφτά του αλλά και εδώ ισχύει το «ότι πληρώνεις παίρνεις». Με αυτά τα χρήματα θα είναι δύσκολο να βρείτε κάποιο καλύτερο ποιοτικά πιστόλι τύπου 1911A1.

Πηγή: ManuSTGunShop.com

Πηγή: defensegr.wordpress.com


,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου