Μπάρα

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ψηφιακή Στολή Παραλλαγής Π.Ν. των ΗΠΑ (NWU Τύπου ΙΙΙ)

Στο παρελθόν είχαμε γράψει για τη παραλλαγή NWU Τύπου Ι στο άρθρο μας «Ψηφιακή Στολή Παραλλαγής Π.Ν. των ΗΠΑ (NWU Τύπου Ι)» που ήταν η πρώτη προσπάθεια του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ για την υιοθέτηση σύγχρονης ψηφιακής παραλλαγής. Ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2017 τα στελέχη έχουν πλέον τη παραλλαγή NWU (Navy Working Uniform, Στολή Εργασίας Ναυτικού) Τύπου ΙΙΙ που είναι επίσης γνωστή και με το κωδικό της όνομα, AOR-2.



Πηγή: Wikipedia.org

Ας ξεκινήσουμε από το κωδικό της όνομα, το AOR (Area of Responsibility, Περιοχή Ευθύνης) δηλώνει ότι σε περιοχές με βλάστηση χρησιμοποιείται η έκδοση δύο ενώ σε περιοχές με ξηρασία η έκδοση ένα. Ας δούμε λίγο καλύτερα μία στολή μάχης AOR-2 για να γίνει καλύτερα κατανοητό το τι προσφέρει στο σύγχρονο πολεμιστή.


Πηγή: DevTSix.com

Καταρχάς, η στολή είναι κατασκευασμένη από ύφασμα DefenderM για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ με τη τεχνολογία FROG (Fire Resistant Organizational Gear, Πυρίμαχος Εξοπλισμός Οργανισμού). Αυτό έγινε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί οι πιθανότητες φωτιάς ή καυτών επιφανειών σε πλοία είναι μεγάλες, και δεύτερον γιατί με μεγάλη διαφορά η μεγαλύτερη απειλή είναι οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η μπλούζα μάχης έχει μία πολύ όμορφη αίσθηση που θυμίζει λεπτό μάλλινο ρούχο στο κορμό της ώστε να μη ζεσταίνει τον πολεμιστή όταν αυτός φέρει το φόρτο μάχης του. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς ο κορμός της είναι κατασκευασμένος από το πατενταρισμένο ύφασμα DRIFIRE που πέραν του ότι είναι πυρίμαχο, είναι και αυτό που χρησιμοποιείται στις θρυλικές μπλούζες μάχης της Crye Precision. Στο λαιμό έχει ψηλό γιακά με φερμουάρ που προσωπικά δε μας αρέσει αλλά προστατεύει το λαιμό από τους ιμάντες του φορέα βαλλιστικών πλακών άρα έχει το σκοπό του.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως κάνουν πάντα τα τελευταία χρόνια οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, σε ολόκληρη τη στολή υπάρχει ραμμένο το έμβλημα του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Καθώς αυτό γίνεται κατά τη κατασκευή του υφάσματος, τα εμβλήματα αυτά είναι σε τυχαίες θέσεις και είναι τόσο διακριτικά που δε φαίνονται από απόσταση. Αυτό γίνεται ώστε να ξεχωρίζουν οι αυθεντικές κρατικές στολές από οποιοδήποτε αντίγραφο κυκλοφορεί στην αγορά.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Μία άλλη βελτίωση στη μπλούζα μάχης είναι στις τσέπες ώμων. Παρότι έχουν το παλαιό σχεδιασμό των τρισδιάστατων τσεπών που ανοίγουν ανάλογα με το περιεχόμενο τους, βελτιώθηκαν καθώς πλέον ασφαλίζουν με κουμπιά και όχι με Velcro. Έτσι είναι πιο αθόρυβες και εύκολες στη συντήρηση. Και τα δύο πολύ σημαντικά για το σύγχρονο πολεμιστή.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Ένα εξίσου θετικό είναι ότι τα κουμπιά ασφάλισης για τα μανίκια δεν ασφαλίζουν από έξω, αλλά εσωτερικά. Αυτό έγινε για λόγους ασφαλείας. Ώστε να μη μπορούν να πιαστούν τα κουμπιά σε οποιοδήποτε αντικείμενο κατά τη κίνηση. Το βλέπετε και αυτό στη συνέχεια.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Πέρα από αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η μπλούζα μάχης έχει τις τυπικές ενισχύσεις με διπλό ύφασμα και πολλαπλές ραφές σε αγκώνες. Πάμε στο παντελόνι τώρα, το οποίο πέραν από τις αντίστοιχες ενισχύσεις, έχει ενδιαφέρον καθώς οι πλαϊνές τσέπες του έχουν και λάστιχο ώστε ακόμα και αν σπάσουν τα κουμπιά να διατηρούν το σχήμα τους και να κρατάνε τα αντικείμενα λίγο καλύτερα.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Εκτός από τις κλασικές τσέπες το παντελόνι διαθέτει και δύο μικρότερες τσέπες στο ύψος της γάμπας. Αυτό το βλέπουμε όλο και πιο συχνά στις στολές μάχης για αντικείμενα όπως συλλογές επιβίωσης, εργαλεία συλλογής βιομετρικών χαρακτηριστικών, κτλ.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Τέλος, πίσω έχουμε της νέας μορφής τσέπες με κλίση που μπορείτε και αυτές να τις δείτε στη φωτογραφία που ακολουθεί.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως είδατε, παρότι η AOR-2 μοιάζει ως μία απλή ψηφιακή στολή δάσους, έχει γίνει πολύ καλή δουλειά με προσοχή στη λεπτομέρεια και ιδιαίτερα στη χρήση ποιοτικών υλικών που προσφέρουν άνεση, αντοχή, και προστασία.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου