Μπάρα

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Τοποθέτηση σιγαστήρα

Σε αντίθεση με όσα «διδάσκουν» οι ταινίες, η αρχική τοποθέτηση σιγαστήρα σε ένα όπλο είναι μία διαδικασία που απαιτεί εμπειρία και γνώσεις. Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μία σύντομη ανάλυση του θέματος με κάποιες βασικές οδηγίες και τι πρέπει να προσέξει κανείς. Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και αν δεν είστε σίγουροι να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον εξειδικευμένο οπλουργό.


Πηγή: LifeUnderSky.com

Να τονίσουμε ότι συγκεκριμένα όπλα είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν με σιγαστήρα. Για παράδειγμα, όπλα που έχουν εξαγωγή αερίων εκτός της κάννης όπως φερειπείν τα περισσότερα περίστροφα. Εφόσον έχετε ένα όπλο που μπορεί να δεχθεί σιγαστήρα, τότε το πρώτο που θα πρέπει να προμηθευτείτε είναι ένα ανάλογου διαμετρήματος εργαλείο ευθυγράμμισης σιγαστήρων Geissele. Το εργαλείο Geissele είναι πολύ απλό. Είναι ουσιαστικά μία μεταλλική ράβδος μεγάλης ακριβείας την οποία τοποθετούμε στη κάννη με το σιγαστήρα προσαρμοσμένο για να εξασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις που θα οδηγήσουν το βλήμα να χτυπήσει στο σιγαστήρα δημιουργώντας αποτελέσματα όπως αυτό που βλέπετε εδώ.

Πηγή: TheFirearmBlog.com

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το πως λειτουργεί, βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία αριστερά ένα συνδυασμό κάννης και σιγαστήρα που είναι ευθυγραμμισμένα, και δεξιά ένα που δεν είναι ευθυγραμμισμένο και αν προσπαθούσαμε να ρίξουμε θα είχαμε καταστροφικές συνέπειες. Σε αντίθεση με όσα νομίζει πολύς κόσμος, δεν είναι σίγουρο ότι η κάννη μας θα έχει πάντα τη σωστή ευθυγράμμιση με το σιγαστήρα και ίσως να πρέπει να αλλάξουμε κάννη εάν δε καταφέρουμε να την ευθυγραμμίσουμε με το σιγαστήρα με άλλους τρόπους που θα δούμε στη συνέχεια.

Πηγή: Geissele.com

Και καθαρά για λόγους κατανόησης, βλέπετε και στη συνέχεια το πως ακριβώς είναι οι ράβδοι ευθυγράμμισης Geissele που είναι αποκλειστικά σχεδιασμένες για τοποθέτηση σιγαστήρων.

Πηγή: WeaponOutfitters.com

Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Στα περισσότερα ημιαυτόματα πιστόλια κυκλοφορούν κάννες που έχουν ειδικές προδιαγραφές για να ταιριάζουν τέλεια σε σιγαστήρες με σπειρώματα. Σε τέτοια περίπτωση το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιβεβαιώσετε ότι το σπείρωμα του σιγαστήρα είναι το ίδιο με αυτό της αντίστοιχης κάννης. Πέρα από αυτό, απλώς αλλάζετε τη κάννη, τοποθετείτε το σιγαστήρα, κάνετε τον έλεγχο με το εργαλείο ευθυγράμμισης Geissele όπως περιγράψαμε παραπάνω, και είστε έτοιμοι.

Πηγή: Tactical-Life.com

Μετά έχουμε σιγαστήρες που έχουν σύστημα τοποθέτησης με σπείρωμα αλλά το όπλο μας δε διαθέτει ανάλογο σπείρωμα. Αυτό σημαίνει ότι ένας ειδικός οπλουργούς-μηχανουργός θα πρέπει να αφαιρέσει τη κάννη και να κατασκευάσει το εν λόγω σπείρωμα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί πολύ μεγάλη ακρίβεια καθώς το σπείρωμα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα. Και πάλι, μετά την αρχική τοποθέτηση του σιγαστήρα ακολουθεί ο έλεγχος με το εργαλείο Geissele για επιβεβαίωση της ευθυγράμμισης.

Πηγή: LongRiflesInc.com

Για τη τοποθέτηση επάνω στο σπείρωμα της κάννης (όπως περιγράψαμε παραπάνω) θέλει επίσης μεγάλη προσοχή να υπάρχει κατάλληλο κενό για το σώμα του σιγαστήρα. Δηλαδή, το σπείρωμα τελειώνει και έπειτα υπάρχει και ένα κενό καθώς ο σιγαστήρας έχει κάποιο πάχος. Αυτό είναι απαραίτητο για να σφίξει καλά ο σιγαστήρας στη κάννη και να μην επιτρέπει να διαφεύγουν αέρια. Βλέπετε αυτό το κενό παρακάτω.

Πηγή: GunDigest.com

Έπειτα έχουμε φλογοκρύπτες που λειτουργούν ως σύστημα προσάρτησης QD (Quick Detach, Γρήγορης αφαίρεσης) για σιγαστήρες. Αυτού του τύποι οι φλογοκρύπτες συνήθως είναι κατασκευασμένοι για συγκεκριμένα μοντέλα σιγαστήρων και απαιτείται μεγάλη προσοχή ώστε να τοποθετήσουμε τα κατάλληλα δαχτυλίδια ώστε και ο σιγαστήρας να κουμπώνει στο κατάλληλο σημείο, αλλά και να μην υπάρχει κενό ανάμεσα στο σπείρωμα της κάννης και το φλογοκρύπτη. Συνήθως οι συλλογές περιλαμβάνουν αναλυτικές οδηγίες και όλα τα απαραίτητα δαχτυλίδια. Οπότε, όπως πάντα μετά την αρχική τοποθέτηση κάνουμε τον έλεγχο ευθυγράμμισης.

Πηγή: GunDigest.com

Από αυτή τη μικρή εισαγωγή θα πρέπει να είναι κατανοητό ότι η αρχική τοποθέτηση σιγαστήρα σε ένα όπλο είναι μία απαιτητική διαδικασία. Αν δεν έχετε εμπειρία καλύτερα να την αναθέσετε σε έναν επαγγελματία καθώς μπορεί να καταλήξει σε άσχημα αποτελέσματα. Βέβαια, μετά την αρχική τοποθέτηση είναι πολύ απλό να αφαιρούμε και να επανατοποθετούμε το σιγαστήρα χωρίς όλα αυτά τα βήματα. Περιστασιακά βέβαια, ένας έλεγχος ευθυγράμμισης δε βλάπτει. Τέλος, παρότι υπάρχουν αρκετές διαφορετικές επιλογές θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ίσως απλά να είναι αδύνατη η ευθυγράμμιση της συγκεκριμένης κάννης με το συγκεκριμένο σιγαστήρα που σημαίνει μία νέα επένδυση σε κάννη ή όπλο. Είναι σπάνιο καθώς όπως είδατε υπάρχουν αρκετές επιλογές, αλλά δεν είναι αδύνατο να συμβεί.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου