Μπάρα

Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Εγκαταλελειμμένη βάση Stenigot (Αγγλία)

Γύρω στα 150 χιλιόμετρα ανατολικά του Μάντσεστερ υπάρχει το χωριό Στένιγκοτ. Εκεί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε εγκατασταθεί ένα σημαντικό μέτρο προστασίας από τη RAF (Royal Air Force, Βασιλική Πολεμική Αεροπορία). Ένα ραντάρ που ήταν μέρος ενός δικτύου παράκτιων ραντάρ για προστασία από εναέριες επιθέσεις. Σήμερα αυτό έχει σχεδόν καταστραφεί αλλά ένα μέρος του μένει ακόμα εκεί, εγκαταλελειμμένο αλλά με μία ενδιαφέρουσα ιστορία.


Πηγή: BBC.co.uk
Περιγραφή Βάση ραντάρ αεροσκαφών
Σταθμός τηλεπικοινωνιών ΝΑΤΟ
Έτος κατασκευής 1940
Χώρα προέλευσης Μεγάλη Βρετανία
Αποστολή Μακράς εμβέλειας εντοπισμός αεροσκαφών
Ασύρματο σύστημα επικοινωνίας ΝΑΤΟ
Κατάσταση Εγκαταλελειμμένο
Συντεταγμένες 53°19’35.9″N 0°06’57.7″W (σύνδεσμος στο Google Maps)
Πηγή: WebbAviation.co.uk

Ξεκινώντας το 1938 η RAF σχεδίασε το τότε άκρως απόρρητο πρόγραμμα CH (Chain Home, Αλυσίδα Πατρίδας) σε όλη την ανατολική όχθη της Μεγάλης Βρετανίας. Η αποστολή του ήταν ο γρήγορος και μακράς εμβέλειας εντοπισμός και ειδοποίηση για εισερχόμενα αεροσκάφη. Το επίσημο όνομα που του δόθηκε αργότερα ήταν AMES Type 1 (Air Ministry Experimental Station Type 1, Πειραματικός Σταθμός Τύπου 1 του Υπουργείου Αεροπορίας). Στο Στένιγκοτ υπάρχει σε σχεδόν άψογη κατάσταση ένας πομπός του CH με ύψος 110 μέτρων που τον βλέπετε παρακάτω όπως είναι σήμερα.

Πηγή: Mapio.net

Από το CH του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι το μόνο που απομένει καθώς η βάση αυτή άλλαξε αποστολή το 1959. Αυτό που άλλαξε είναι ότι έγινε μέρος του προγράμματος ACE High (Allied Command Europe High, Υψηλής συχνότητας Συμμαχική Διοίκηση Ευρώπης) του ΝΑΤΟ. Αυτό ήταν ένα ΝΑΤΟϊκό απόρρητο πρόγραμμα για ένα ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας κατά το Ψυχρό Πόλεμο. Έτσι η βάση ανανεώθηκε για τη νέα της αποστολή η οποία περιελάμβανε και την εγκατάσταση τεσσάρων πιάτων τροποσφαιρικής μεταφοράς δεδομένων. Το κωδικό όνομα που δόθηκε στο σταθμό ήταν «UBIZ» και ήταν ο σύνδεσμος «ED» ανάμεσα στους σταθμούς Binbrook και Stenigot. Βλέπετε το πως ήταν ο σταθμός «UBIZ» τότε παρακάτω.

Πηγή: SubBrit.org

Τη δεκαετία του 1980 το πρόγραμμα ACE High του ΝΑΤΟ σταμάτησε να λειτουργεί και έτσι σταδιακά εγκαταλείφθηκαν όλες οι βάσεις-σταθμοί του, ανάμεσα τους και αυτός που βλέπουμε εδώ. Από τότε μέχρι και σήμερα ο σταθμός έχει υποστεί σοβαρές φυσικές καταστροφές, βανδαλισμούς, ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισαν να καταστρέφονται και τα εναπομείναντα τεράστια πιάτα τροποσφαιρικής μεταφοράς δεδομένων.

Πηγή: DeviantArt.com/neon-sunrise

Ο πύργος είναι ακόμα σε άψογη κατάσταση καθώς χρησιμοποιούνταν ως μέσο εκπαίδευσης από το Υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας αλλά υπάρχουν πλέον φήμες ότι και αυτό θα κατεδαφιστεί στο μέλλον. Άρα εάν θέλετε να δείτε από κοντά αυτό το ξεχωριστό κομμάτι εγκαταλελειμμένης πολεμικής ιστορίας, δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεση σας. Βλέπετε ένα βίντεο εξερεύνησης του χώρου από το Φεβρουάριο του 2018 παρακάτω.





Εμείς θα κλείσουμε με αυτό που αναφέρουμε σε όλα τα άρθρα μας σε αυτή τη κατηγορία. Είναι λυπηρό να βλέπουμε τέτοια κομμάτια ιστορίας και τεχνολογίας να χάνονται στο χρόνο. Ένας τέτοιος χώρος θα μπορούσε να μετατραπεί σε οτιδήποτε, από ξενοδοχείο μέχρι κέντρο διασκέδασης, σκοπευτήριο, μνημείο, καταφύγιο, κτλ. Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται και έτσι επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων χάνονται για πάντα. Ελπίζουμε αυτό να αλλάξει στο μέλλον ώστε να μη χαθούν όλα αυτά τα ενδιαφέροντα κομμάτια του παζλ της σύγχρονης πολεμικής ιστορίας.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου