Μπάρα

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Πιστόλι Arsenal Firearms Strike One

Το 2012 εμφανίστηκε στην αγορά ένα πιστόλι με πολύ διαφορετικό σχεδιασμό, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Το πιστόλι αυτό δεν είναι άλλο από το Strike One της εταιρίας Arsenal Firearms. Αυτό το σχετικά νέο όπλο θα αναλύσουμε στο παρόν άρθρο.

Πηγή: TheTruthAboutGuns.com
Πηγή: TheTruthAboutGuns.com


 
Σύντομη Ιστορία

 
Η εταιρία Arsenal Firearms ξεκίνησε το 2005 στη Ρωσία ως κάτι πολύ διαφορετικό, μία ομάδα από μηχανικούς που κατασκεύαζαν λειτουργικές μικρογραφίες από όλα τα γνωστά όπλα για μουσεία. 

Αυτό άλλαξε όταν με έναν Ιταλό συνεργάτη, συγκεκριμένα με τον Νίκολα Μπαντίνι (Ιταλός σχεδιαστής όπλων με 35-ετή εμπειρία σε όλες τις μεγάλες ιταλικές εταιρίες), ο κύριος Ντιμίτρι Στρετσίνσκι ανακάλυψε ένα νέο πολλά υποσχόμενο μηχανισμό, το μηχανισμό κλείστρου AF-Sppedlock. 

Έπειτα από χρόνια δοκιμών με επιστήμονες, βαλλιστικές έρευνες αλλά και δοκιμές σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας της Ρωσίας και της Ιταλίας, γεννήθηκε το πρώτο πιστόλι στο κόσμο με το μηχανισμό κλείστρου AF-Sppedlock. Το πιστόλι αυτό κυκλοφόρησε στο ευρύ κοινό το 2012 με το όνομα Strike One αλλά έχει μία μεγάλη διαφορά από αυτό που είχε σχεδιάσει η εταιρία, είναι ημιαυτόματο ενώ το αρχικό μοντέλο δοκιμών ήταν αυτόματο.

Πηγή: SoonerStateArsenal.com
Πηγή: SoonerStateArsenal.com


 
Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Χώρα Προέλευσης Ιταλία & Ρωσία
Χώρα Κατασκευής Ιταλία & Ρωσία
Όνομα Μοντέλου Strike One ή Стриж
Διαμέτρημα 9×19mm, 9×21mm IMI, .357 SIG ή .40 S&W
Σχεδιαστής Νίκολα Μπαντίνι & Ντιμίτρι Στρετσίνσκι
Βάρος 750 γραμμάρια
Μήκος 19-21 εκατοστά (ανάλογα το μοντέλο)
Δραστικό Βεληνεκές 50 μέτρα
Ταχύτητα Εξόδου 390 μέτρα/δευτερόλεπτο
Χωρητικότητα 13 ή 17 σφαίρες (ανάλογα το γεμιστήρα)

Πηγή: Wikipedia.org
Πηγή: Wikipedia.org


 
Διαφορετικοί Τύποι

 
Το καλοκαίρι του 2016 η εταιρία Arsenal Firearms έκανε επίσημη ανακοίνωση ότι έκλεισε συμφωνίες με τις αμερικανικές εταιρίες Salient Arms International και Prime Ammunition για κατασκευή όπλων βάση του σχεδίου του Strike One. Ωστόσο, η ίδια η κατασκευάστρια εταιρία κατασκευάζει πέντε διαφορετικούς τύπους, όλοι διαθέσιμοι σε μία μεγάλη ποικιλία από διαμετρήματα και αποχρώσεις. Τα πέντε αυτά μοντέλα είναι τα ακόλουθα.

  • Strike One
    Το πιο απλό μοντέλο έχει πολυμερές σώμα βάρους 750 γραμμαρίων και συνολικό μήκος 21 εκατοστά. Η κάννη του έχει μήκος 12.7 εκατοστά και το ύψος του είναι 14.3 εκατοστά. Είναι ουσιαστικά το μοντέλο που εμφανίστηκε πρώτο στην αγορά.

  • Πηγή: Rain6.com
    Πηγή: Rain6.com
  •  
  • Strike One Speed
    Αυτό το μοντέλο κυκλοφόρησε το 2015 με στόχο το χώρο της αγωνιστικής σκοποβολής. Διαθέτει ελαφρύτερο κατά 50 γραμμάρια ολισθητήρα, ρυθμιζόμενο σκοπευτικό σύστημα, 11° κορώνα κάννης και μερικές ακόμα μικρές βελτιώσεις.
    Πηγή: PrepperGunShop.com
    Πηγή: PrepperGunShop.com
  •  
  • Strike One Combat
    Όπως δηλώνει το όνομα του, αυτό είναι σχεδιασμένο για επιχειρησιακή χρήση. Είναι ελαφρύτερο από το κανονικό μοντέλο κατά 50 γραμμάρια, έχει κατά δύο εκατοστά μικρότερο μήκος, δηλαδή είναι 19 εκατοστά, και έχει ύψος 12 εκατοστά.
    Πηγή: GunsHolstersAndGear.com
    Πηγή: GunsHolstersAndGear.com 
  •  
  •  Strike One Ergal
    Το 2014 κυκλοφόρησε αυτό το μοντέλο που έχει βάρος 890 γραμμάρια και ο λόγος είναι ότι αντί για το πολυμερές κορμό διαθέτει κορμό από Ergal (είδος αλουμινίου).
    Πηγή: All4Shooters.com
    Πηγή: All4Shooters.com
  •  
  • Stryk B
    Τις αρχές του 2017 η εταιρία ανακοίνωσε αυτό το νέο πιστόλι διαστάσεων compact με γεμιστήρα 15 φυσιγγίων, πολυμερές κορμό, συμβατότητα με σκοπευτικά συστήματα των Glock, και αρκετές ακόμα περιφερειακές βελτιώσεις. Το μηχανικό του μέρος όμως παραμένει το ίδιο.
    Πηγή: Guns.com

 
Αρχές Λειτουργίας

 
Σίγουρα το πιο ενδιαφέρον μέρος του Strike One είναι στο μηχανισμό κλείστρου του. Από την άλλη πλευρά όμως, όλο το πιστόλι έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είναι άξια αναφοράς. Άρα θα ξεκινήσουμε από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του και για την ακρίβεια, τα σημεία χειρισμού του. Μπορείτε να τα δείτε καλύτερα στη παρακάτω επεξηγηματική φωτογραφία.

Πηγή: Weapon-Planet.ru & Pinterest.com (επεξεργασμένες)
Πηγή: Weapon-Planet.ru & Pinterest.com (επεξεργασμένες)


Το πρώτο που φαίνεται αμέσως είναι το πόσο χαμηλός είναι ο ολισθητήρας. Για την ακρίβεια, η απόσταση κορμού-κάννης είναι η μικρότερη από οποιοδήποτε άλλο πιστόλι υπάρχει σήμερα. Ενδεικτικά, η απόσταση αυτή στο Strike One είναι 12 χιλιοστά όταν, για παράδειγμα, στο Glock 17 είναι 20 χιλιοστά. 

Αυτό ωφελεί στη μηχανική του ανθρώπινου σώματος κατά τη βολή. Όπως έχουμε περιγράψει στο άρθρο μας «Σκοποβολή με Πιστόλι: Μέρος 1», θέλουμε να κρατάμε το πιστόλι όσο πιο ψηλά γίνεται ώστε η κίνηση του ολισθητήρα να μη το μετακινεί πολύ. Αυτή η σταθερότητα πολλαπλασιάζεται με τη μικρότερη απόσταση κορμού-κάννης του Strike One.

Πηγή: TheTruthAboutGuns.com
Πηγή: TheTruthAboutGuns.com


Το δεύτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι η υποδοχή του γεμιστήρα του έχει σχήμα που επιτρέπει τη ταχεία αλλαγή γεμιστήρα. 

Αυτό το βλέπετε καλύτερα στην επόμενη φωτογραφία. Όπως μπορείτε να δείτε, έχει κλίσεις που λειτουργούν ως οδηγοί ώστε ακόμα και αν ο χρήστης προσπαθήσει να τοποθετήσει το γεμιστήρα στραβά, θα τον ευθυγραμμίσουν για να μπει ίσια. 

Αυτή η κατασκευή χρησιμοποιείται συχνά σε πιστόλια αγωνιστικής σκοποβολής αλλά στο Strike One είναι σε όλα του τα μοντέλα και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που δε φαίνεται εύκολα εξωτερικά. 

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι έρχεται από το εργοστάσιο με δύο γεμιστήρες 17 φυσιγγίων οι οποίοι όπως θα είδαν οι πιο παρατηρητικοί είναι βασισμένοι σε αυτούς της Beretta 92FS.

Πηγή: TheFirearmBlog.com
Πηγή: TheFirearmBlog.com

Ένα άλλο εξωτερικό χαρακτηριστικό του είναι ότι διαθέτει χαραγές όπλισης τόσο στο εμπρός μέρος του ολισθητήρα όσο και στο πίσω. Οι χαραγές αυτές το κάνουν πολύ πιο εύχρηστο ασχέτως της τακτικής που χρησιμοποιεί ο χρήστης.

Πηγή: TAndTArms.com
Πηγή: TAndTArms.com


Είναι άξιο αναφοράς ότι τα πιστόλια Strike One δε κατασκευάζονται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σήμερα αλλά στο εργοστάσιο της ιταλικής εταιρίας όπλων Tanfoglio. 

Όπως φάνηκε και από τις παραπάνω φωτογραφίες, ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Strike One είναι και ο δείκτης κατάστασης που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ολισθητήρα. 

Όπως βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία, όταν υπάρχει φυσίγγιο στη θαλάμη ένας μεταλλικός δείκτης εξέχει από το πίσω μέρος του όπλου για να δείχνει εάν είναι γεμάτο ή όχι.

Πηγή: All4Shooters.com


Από τη παραπάνω φωτογραφία φαίνεται επίσης ότι το κλισιοσκόπιο είναι μέρος της βάσης του ολισθητήρα. 

Σε αντίθεση με τα περισσότερα πιστόλια όπου το κλισιοσκόπιο κουμπώνει σε μία ειδική εσοχή επάνω στον ολισθητήρα, στο Strike One είναι μέρος της βάσης του. Ένα άλλο πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό του είναι επίσης το μεγάλο «beaver tail» (ουρά κάστορα) στη ράχη της λαβής. 

Όπως μπορείτε να δείτε και από την επόμενη φωτογραφία μέσα στο κόκκινο πλαίσιο, πηγαίνει αρκετά ψηλά και πίσω ώστε να προστατεύει το χέρι του σκοπευτή από τη παλινδρόμηση του ολισθητήρα προσφέροντας μία ψηλή και αξιόπιστη λαβή.

Πηγή: WaltherForums.com (επεξεργασμένη)


Στη φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω είναι επίσης ορατές οι ράγες στρατιωτικών προδιαγραφών MIL-STD-1913 για προσάρτηση εξοπλισμού όπως λέιζερ, φακός, κτλ. 

Και τώρα ας μεταβούμε στο εσωτερικό του για να δούμε τι είναι αυτός ο μηχανισμός κλείστρου AF-Sppedlock και πως καταφέρνει να μειώνει τόσο πολύ την απόσταση κορμού και κάννης. 

Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε εδώ τη διαφορά ανάμεσα σε ένα SIG Sauer P229 και ένα Strike One.

Πηγή: PakGuns.com

Με την επόμενη φωτογραφία μπορείτε ήδη να δείτε δύο από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του. Πρώτον, οι ράγες επάνω στις οποίες κινείται ο ολισθητήρας καλύπτουν τα 2/3 του κορμού του όπλου. Αυτό προσφέρει μεγάλη αξιοπιστία αλλά και πολύ ομαλή ροή κατά τη παλινδρόμηση του ολισθητήρα.

Πηγή: GY6Vids.com


Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό του μηχανισμού κλείστρου AF-Sppedlock είναι ότι μετακινείται ελάχιστα. Όπως μπορείτε να δείτε και από τη παραπάνω φωτογραφία, η κάννη δεν έχει εμφανή κανάλια μετακίνησης και είναι σχεδόν στην ίδια ευθεία με το γεμιστήρα. 

Αυτό πρώτον ακυρώνει την ανάγκη για ράμπα για τα φυσίγγια προς τη θαλάμη και δεύτερον δημιουργεί εξαιρετικά ομαλή ροή στο όπλο. 

Το μυστικό σε όλα αυτά είναι το σύστημα μηχανισμού κλείστρου AF-Sppedlock το οποίο έχει ένα μικρό εξάρτημα στη βάση της κάννης που κλειδώνει το κλείστρο. Η μέγιστη άνοδος της κάννης από την ανάκρουση σε σωστή λαβή μικρότερη των 10ο

Κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε πιστόλι μέχρι σήμερα. Επίσης, ο μηχανισμός αυτός κινείται κεντρικά μειώνοντας την οποιαδήποτε πλευρική μετατόπιση του όπλου κατά την επαναφορά του. 

Βλέπετε το εξάρτημα που είναι το μυστικό του συστήματος AF-Sppedlock μέσα στο κόκκινο πλαίσιο στην επόμενη φωτογραφία.

Πηγή: TheTruthAboutGuns.com


 
Συντήρηση
Παρά τον ιδιαίτερα ξεχωριστό μηχανισμό του, το Strike One δε διαφέρει ιδιαίτερα στο λύσιμο, καθαρισμό, και αρμολόγηση του από τα περισσότερα σύγχρονα ημιαυτόματα πιστόλια. Μπορείτε να δείτε τη διαδικασία λυσίματος και αρμολόγησης στο παρακάτω βίντεο.


Ρύθμιση Σκοπευτικών
Όπως και τα περισσότερα σύγχρονα πιστόλια, το Strike One έρχεται με μη ρυθμιζόμενο μεταλλικό σκοπευτικό σύστημα δύο σημείων. Έχει στο μπροστινό του μέρος το στόχαστρο και πίσω το κλισιοσκόπιο.

Πηγή: All4Shooters.com

Σκόπευση
Η διαδικασία σκόπευσης είναι η ευθυγράμμιση του στοχάστρου ανάμεσα από το κλισιοσκόπιο όπως έχουμε αναλύσει και στα άρθρα μας «Σκοποβολή με Πιστόλι: Μέρος 1» και «Σκοποβολή: Μάτι, κλισιοσκόπιο και στόχαστρο».

Πηγή: Pinterest.com


Χρήση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Το όπλο αυτό όχι απλώς δε χρησιμοποιείται στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας αλλά και πουθενά στο κόσμο. 

Περιστασιακά ομάδες Ειδικών Δυνάμεων της Ρωσίας έχουν παρατηρηθεί να τα χρησιμοποιούν αλλά αυτό φαίνεται να είναι είτε προσωπικές επιλογές των στελεχών είτε μέλη τμημάτων που δοκιμάζουν συχνά νέους εξοπλισμούς. 

Επίσημα, το πιστόλι Strike One δε χρησιμοποιείται σε καμία κρατική υπηρεσία στο κόσμο μέχρι σήμερα.

Πηγή: 2Alfa.no
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου