Μπάρα

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Τυφέκιο Daniel Defense M4 V5

Η πρώτη κριτική μας για το έτος 2020 είναι ένα τυφέκιο υψηλής ποιότητος για το διαμέτρημα 5.56×45mm NATO. Μιλάμε για την ημιαυτόματη αραβίδα M4 εις την έκδοση V5 από τη γνωστή αμερικανική εταιρεία όπλων Daniel Defense. 
Η συγκεκριμένη έκδοση δε κυκλοφορεί πλέον καθώς έχει αντικατασταθεί από νεώτερη, αλλά καθώς κατασκευάζονταν έως και το 2019 υπάρχουν κάποια ακόμη στην αγορά. 
Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: AR15.com

Για συντομία τα τυφέκια και αραβίδες Daniel Defense M4 αναφέρονται ως DDM4 και έτσι θα το αναγράφουμε και εμείς. 
Η κάθε έκδοση των DDM4 έχει διαφορές στη τεχνολογία, μήκος κάννης, σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, κτλ. 
Η έκδοση V5 που μελετάμε εδώ είναι μία αραβίδα που κυκλοφόρησε το 2011 με πρώτη εμφάνιση εις την έκθεση όπλων SHOT Show στις ΗΠΑ. 
Η έκδοση αυτή σχεδιάστηκε βάσει των απαιτήσεων των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ καθώς το DDM4 χρησιμοποιείται έως και σήμερα από πολλές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες.

Πηγή: CQBSouth.com

Η εταιρεία Daniel Defense είναι γνωστή για τη κορυφαία ποιότητα κατασκευής και αξιοπιστία των όπλων της εδώ και δεκαετίες, αλλά με το DDM4 V5 κατάφερε να κάνει κάποιες εντυπωσιακές βελτιώσεις. 
Πρώτον, μείωσε το βάρος κατά 290 περίπου γραμμάρια, έβαλε τα ιδιαιτέρως εργονομικά σημεία επαφής (λαβή, κοντάκιο και χειροφυλακτήρας) της εταιρείας Daniel Defense, χαμηλού προφίλ ράγες Omega X Rail με εξίσου χαμηλού προφίλ καλύμματα, κάννη 16″ ψυχρής σφυρηλάτησης υψηλής ακριβείας από moly-vanadium με επιχρωμίωση κάννης (περισσότερα για τις κάννες στο άρθρο μας «Εισαγωγή στις κάννες τυφεκίων»). 
Έχει διευρυμένη υποδοχή γεμιστήρα για πιο γρήγορες αλλαγές γεμιστήρα, και κατασκευάζεται στις ΗΠΑ με χειροποίητη συναρμολόγηση και έλεγχο ποιότητας σε κάθε αραβίδα προτού βγει στην αγορά.

Πηγή: 5280Armory.com

Για τα πλεονεκτήματα όπως καταλαβαίνετε μπορούμε να γράψουμε πάρα πολλά. 
Η αξιοπιστία του είναι ίσως η καλύτερη σε αραβίδες της οικογενείας AR15 έως σήμερα, η κάννη του προσφέρει εντυπωσιακή αντοχή και ευστοχία, όλο το όπλο είναι σχεδιασμένο με πολύ εργονομικά χαρακτηριστικά κάνοντας το ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, στη κατηγορία του, και η αντιδιαβρωτική επίστρωση του είναι κορυφαίου επιπέδου. 
Φυσικά, δε θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι τα προσφέρει όλα αυτά ενώ είναι σχεδόν 300 γραμμάρια ελαφρύτερο από τα περισσότερα τυφέκια Μ4 στρατιωτικού τύπου, και οι ράγες του συνδυάζουν πολύ χώρο για προσάρτηση παρελκομένων διατηρώντας ένα πολύ χαμηλό προφίλ.

Πηγή: SoldierSystems.net

Το να βρει κανείς αρνητικά στο DDM4 V5 δεν είναι εύκολο αλλά αν θα έπρεπε να αναφέρουμε κάποια θα ήταν αρχικά η τιμή του που χωρίς κανένα παρελκόμενο ξεπερνάει τα $2000. 
Βέβαια, εδώ ισχύει το ότι πληρώνεις παίρνεις, αλλά σίγουρα είναι από τα ακριβά όπλα της κατηγορίας του. 
Δεύτερον, θεωρούμε μειονέκτημα το γεγονός ότι ένα τόσο καλό όπλο έρχεται με την στρατιωτικών προδιαγραφών σκανδάλη, μία σκανδάλη που δεν είναι άσχημη αλλά απέχει πολύ από τη τελειότητα. 
Σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρεία αυτό έγινε γιατί αρκετοί από τους πελάτες τους (κρατικές υπηρεσίες) απαιτούν να υπάρχει αυτή η σκανδάλη και όχι κάποια βελτιωμένη. 
Τέλος, μιλάμε για μία αραβίδα με κάννη 16″ άρα ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή ανάλογα με τις ανάγκες σας. 
Ασφαλώς υπάρχουν DDM4 και σε άλλα μήκη κάννης αλλά εδώ γράφουμε αποκλειστικά για την έκδοση V5.

Πηγή: Reddit.com

Προσωπικά έχουμε αρκετά μεγάλη εμπειρία με αυτή την αραβίδα και συγκριτικά με άλλες αραβίδες τύπου M4 σε μήκος κάννης 16″ είναι μέχρι και σήμερα ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, όπλο που έχουμε χρησιμοποιήσει. 
 Ασφαλώς και εάν δε κάνετε κατάλληλη συντήρηση θα έχετε προβλήματα, αλλά συγκριτικά με άλλες αραβίδες ακόμα και με ελάχιστη συντήρηση έχει με μεγάλη διαφορά ανώτερη απόδοση. 
Για παράδειγμα, μία φορά βρισκόμασταν επί μερικές ημέρες εις περιοχήν με έντονη βροχόπτωση και υγρασία και υπήρχαν και κάποια άτομα με τυφέκια άλλου τύπου (κυρίως τύπου AK-47). 
Τα περισσότερα τυφέκια έπειτα από 2-3 ημέρες δίχως συντήρηση άρχισαν να έχουν ίχνη σκουριάς στα μεταλλικά τους μέρη. 
Σαφώς με λίγο σκούπισμα αυτά έφευγαν, αλλά το DDM4 V5 χωρίς καμία συντήρηση, χάρη στην αντιδιαβρωτική επίστρωση του, δεν είχε τη παραμικρή ένδειξη σκουριάς οπουδήποτε ακόμα και έπειτα από 5 ημέρες σε αυτό το περιβάλλον. 
Παρακάτω βλέπετε μία φωτογραφία μας σε μία κατάσταση που δε θα το δείτε συχνά, σε κατάσταση εμπλοκής. 
Αυτό ήταν για εκπαιδευτική επίδειξη της εμπλοκής, δεν ήταν αποτέλεσμα πραγματικής εμπλοκής.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Εν κατακλείδι, όλα τα τυφέκια της σειράς DDM4 είναι κορυφαία στη κατηγορία τους και το V5 δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. 
Εάν ψάχνετε ένα όπλο τύπου AR15 με κάννη μήκους 16″ για το διαμέτρημα 5.56×45mm NATO ή .223 Remington (περισσότερα στο άρθρο μας «Διαφορά .223 και 5.56×45») τότε δύσκολα θα βρείτε κάποιο που να είναι καλύτερο από το συγκεκριμένο (εκτός από τις νεώτερες εκδόσεις του ίδιου). 
Για ότι χρήση και αν μιλάμε (σκοποβολή, επιχειρησιακή, ψυχαγωγία, αυτοάμυνα, κυνήγι, κτλ.) το DDM4 V5 δε θα σας απογοητεύσει, αλλά από την άλλη πλευρά, είναι πολύ ακριβότερο από τον ανταγωνισμό του και έτσι καταλαβαίνουμε ότι δε μπορούν όλοι να στραφούν σε μία τόσο ακριβή επιλογή, και ειδικά εάν δεν αφορά χρήση στην οποία βασίζεται η ζωή τους σε αυτό (π.χ. σκοποβολή, κυνήγι, κτλ.).

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου