Μπάρα

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Παγιδευμένοι στο δίκτυο των ανώνυμων κινητών

Παγιδευμένοι στο δίκτυο των ανώνυμων κινητών | tanea.gr
Τα αποκαλούν «φαντάσματα», «σκιές» ή απλώς, στη γλώσσα του υποκόσμου, «πακιστανικά».
Τα αποκαλούν «φαντάσματα», «σκιές» ή απλώς, στη γλώσσα του υποκόσμου, «πακιστανικά». 
Είναι καρτοκινητά τηλέφωνα που έχουν ενεργοποιηθεί στο όνομα κάποιου αλλοδαπού, όχι απαραίτητα με τα πραγματικά του στοιχεία, αλλά σχεδόν απαραίτητα αγνώστου διαμονής. 
Με αυτόν τον τρόπο οι πραγματικοί χρήστες αυτών των κινητών κινδυνεύουν λιγότερο να εντοπιστούν εφόσον οι συνομιλίες τους καταγραφούν από τον κοριό της ΕΥΠ.
Ευρέως διαδεδομένα και περιζήτητα σε κύκλους κακοποιών, ατόμων που έχουν απασχολήσει για τρομοκρατία, κρατουμένων που πίσω από τα κάγκελα της φυλακής εξακολουθούν να κινούν τα νήματα στη δράση μαφιόζικων οργανώσεων, τα «πακιστανικά κινητά» είναι πλέον ο υπ' αριθμόν ένα αντίπαλος του κοριού της ΕΥΠ.
Ακόμα και αν το «βαλιτσάκι» πιάσει συνομιλίες, αν δηλαδή γίνει άρση του απορρήτου των συνομιλιών, οι αρμόδιες Αρχές θα δυσκολευθούν πολύ μέχρι να φθάσουν στον πραγματικό κάτοχο του κινητού. 
Και αυτό συνήθως γίνεται από την ανάλυση όλων των κλήσεων που τυχόν θα έχουν γίνει από και προς το συγκεκριμένο τηλέφωνο και εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί για να κάνει ή να δεχθεί κλήσεις από πολλά τηλέφωνα.
Οι αυστηροί κανόνες που επιβλήθηκαν με την ταυτοποίηση των καρτοκινητών, με την υποχρεωτική δήλωση των στοιχείων ταυτότητας στις εταιρείες - παρόχους, έσπρωξαν τα κυκλώματα να αναζητήσουν διεξόδους για να εξασφαλίσουν κάλυψη και ανωνυμία κατά τη διάρκεια συνομιλιών που τυχόν τους ενοχοποιούν.
Οσο περνά ο καιρός, το πρόβλημα για τις διωκτικές Αρχές λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. «Πακιστανικά κινητά» μπορούν να φθάσουν ακόμα και στα χέρια πολιτών που τους δίνουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν σε απλές δοσοληψίες ή ακόμα και για φάρσες.
Τα κυκλώματα δεν προμηθεύουν πλέον με παρτίδες αποκλειστικά τον υπόκοσμο, αλλά τα διοχετεύουν στη μαύρη αγορά ώστε να είναι προσβάσιμα σε περισσότερους.
Πάγκοι παράνομων πλανόδιων μικροπωλητών σε κεντρικά σημεία της Αθήνας πωλούν «πακιστανικά κινητά» τα οποία μπορεί να προμηθευθεί κανείς με ευκολία και σε χαμηλές τιμές που δεν ξεπερνούν τα 15 με 20 ευρώ.
Συνήθως τα κυκλώματα ανακυκλώνουν μεταχειρισμένα κινητά ή χρησιμοποιούν κάρτες για κλήσεις στο εξωτερικό. 
Σε ένα μόλις όνομα αλλοδαπού μπορεί να έχει ενεργοποιηθεί ολόκληρη παρτίδα καρτών SIM.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευθούν πολλές κάρτες ώστε να τις αλλάζουν συνέχεια και να τις ξεφορτώνονται μετά τις συνομιλίες εξπρές. 
Τα «πακιστανικά κινητά» έχουν μπει δυναμικά ως απαραίτητα εργαλεία στους κύκλους παρανόμων που υποψιάζονται ότι παρακολουθούνται από τον κοριό. Για τις αρμόδιες Αρχές αποτελούν έναν ακόμα γρίφο. 
Πέρα από την αποκρυπτογράφηση των συνομιλιών και το σπάσιμο των κωδικών - συνθηματικών που χρησιμοποιούνται για τις παρανομίες, έρχονται αντιμέτωπες με μια επιπλέον πρόκληση.  Να εντοπίσουν και να αποκαλύψουν το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από το καρτοκινητό - φάντασμα και καλύπτεται με το όνομα ενός αλλοδαπού, παραπέμποντας σε μια διεύθυνση κατοικίας που δεν οδηγεί πουθενά.
 
Το ροζ SMS που έκαψε τον Βλαστό
 
Τα πρώτα μηνύματα - μετά την ενεργοποίηση του νόμου για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών - για τη χρήση «πακιστανικών κινητών» ήρθαν το καλοκαίρι του 2009 στο πλαίσιο σειράς ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για το μεγάλο ξεκαθάρισμα νονών της νύχτας.
Ενεργή συμμετοχή και καταλυτικό ρόλο στις έρευνες έπαιξε ο κοριός που λειτουργούσε όλο το 24ωρο για να πιάσει επίμαχες συνομιλίες ακόμα και μέσα από τις φυλακές.
Βαρυποινίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε καταφέρει να προμηθευθεί καρτοκινητά που είχαν αγοραστεί με στοιχεία ταυτότητας Αλβανών οι οποίοι λίγο μετά την αγορά τους είχαν φύγει από την Ελλάδα. 
Μέσω κυκλωμάτων είχαν διοχετευθεί σε εγκλείστους φυλακών που πλήρωσαν μεγάλα ποσά - πάνω από 1.000 ευρώ - για την προμήθειά τους.
Στη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων τον περασμένο Ιανουάριο με πρωταγωνιστή για μία ακόμα φορά τον διαβόητο βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό προστέθηκε και ένα κεφάλαιο ερωτικής αντιζηλίας.
Στις φυλακές, όπως προέκυψε από την ογκώδη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του, απολάμβανε διάφορα προνόμια και είχε ιδιαίτερη μεταχείριση. 
Κυκλοφορούσε ανενόχλητος, δεχόταν ελεύθερα επισκεπτήρια στο κελί του και είχε προμηθευτεί πολλές κάρτες SIM σε ονόματα αλλοδαπών καθώς και τηλεφωνικές συσκευές για να τις αλλάζει με σκοπό την ασφάλεια των συνομιλιών του.
Ενα ερωτικό μήνυμα όμως που έγραψε, «καλημέρα Μαντουλίνι όμορφο, όλη μέρα», και εστάλη σε λάθος γυναίκα άναψε φωτιές. 
Στην παραλήπτρια μπήκαν ψύλλοι στ' αφτιά και έτσι κατάφερε να αποκτήσει αντίγραφο της κάρτας SIM του Βλαστού, που φυσικά του φύτεψε κοριό στο τηλέφωνο για να ανακαλύψει την αντίζηλο.
Το πώς έγινε η διαδικασία το περιγράφει στην κατάθεσή της: «Πήγα σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, βρήκα τον πιο συμπαθητικό υπάλληλο, που δεν τον γνώριζα από πριν και στην πορεία έμαθα ότι τον λένε Βαγγέλη. 
Αυτόν τον Βαγγέλη τον παρακάλεσα λέγοντας ότι έχω έναν φίλο στις φυλακές ο οποίος έχει παρανόμως κινητό τηλέφωνο και κάτι έγινε και του έσπασε η κάρτα, η οποία όμως δεν ανήκε στο όνομά του αλλά σε κάποιου άγνωστου αλλοδαπού.
Τον παρακάλεσα να βγάλει μια άλλη κάρτα με τον ίδιο αριθμό για να εξυπηρετήσω τον φυλακισμένο. Ο υπάλληλος με λυπήθηκε και χωρίς να απαιτήσει ταυτότητα μου ενεργοποίησε μια νέα κάρτα SIM με τον ίδιο αριθμό. 
Για να τον ευχαριστήσω του έδωσα 20 ευρώ».
Και προσέθεσε ότι «κάνοντας αυτή την πράξη, ο σκοπός μου ήταν να βάλω αυτήν τη νέα κάρτα SIM σε μια δικιά μου συσκευή τηλεφώνου, να ενεργοποιήσω την κάρτα και στον χρόνο που θα είχα μέχρι να αντιληφθεί ο Βλαστός ότι δεν εκπέμπει σήμα το κινητό του, ο οποίος θα ήταν από μία έως πέντε ώρες, να δω αν θα τον καλούσαν άλλα νούμερα, που θα έπαιρνα πίσω και θα άκουγα τη φωνή τους χωρίς να μιλήσω, για να δω ποιες είναι οι γυναίκες και με ποια διατηρεί παράλληλες σχέσεις».
Το ίδιο καταθέτει ότι έκανε και με άλλες κάρτες SIM που καλούσαν τον αριθμό του Παναγιώτη Βλαστού, προκειμένου να μη γίνει αντιληπτή από τον βαρυποινίτη και να ανακαλύψει τη δεύτερη γυναίκα.
 
Οι παραγγελίες των Μαζιώτη - Ρούπα
 
«Πακιστανικά κινητά» διέθεταν και ο Νίκος Μαζιώτης με την Πόλα Ρούπα, το χρονικό διάστημα που κρύβονταν σε διαμέρισμα στο Μαρούσι. 
Με ένα από αυτά, που είχε αριθμό χρεωμένο σε αλλοδαπό, έκαναν παραγγελίες φαγητού από ψησταριές και πιτσαρίες της περιοχής.
Μετά τη σύλληψη του Μαζιώτη και τον εντοπισμό του διαμερίσματος, αστυνομικοί χτένισαν την περιοχή αναζητώντας πρόσωπα που θα μπορούσαν να τους αναγνωρίσουν και να σκιαγραφήσουν τις κινήσεις τους.
Σε ένα ψητοπωλείο διαπίστωσαν ότι γίνονταν παραγγελίες από ενοίκους της πολυκατοικίας της οδού Υψηλάντου, μεταξύ των οποίων ήταν και το ζευγάρι.
Την προσοχή των αστυνομικών τράβηξαν παραγγελίες από συγκεκριμένο καρτοκινητό, ενεργοποιημένο στο όνομα αλλοδαπού, ενώ η συσκευή ήταν ήδη απενεργοποιημένη. 
Ενας από τους υπαλλήλους που είχε πάει μια παραγγελία στον πελάτη αναγνώρισε την Πόλα Ρούπα, η οποία είχε παραλάβει το φαγητό στην είσοδο της πολυκατοικίας.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις, οι παραγγελίες δεν ήταν συχνές, έδιναν μόνο διεύθυνση κατοικίας και όχι ονοματεπώνυμο, ενώ ζητούσαν ο υπάλληλος να κάνει πρώτα μια αναπάντητη κλήση για να κατέβουν και να παραλάβουν το φαγητό. 
Η δικαιολογία ήταν ότι έχουν παιδί και κοιμάται.
 
Η κλήση πρόδωσε τους απαγωγείς
 
Τηλέφωνα με αριθμούς χρεωμένους σε άσχετους αλλοδαπούς χρησιμοποιούν οι δράστες των απαγωγών προκειμένου να μην εντοπίζονται κατά τη διάρκεια των επικοινωνιών με τις οικογένειες των θυμάτων για λύτρα. 
Ακόμα και οι πλέον ερασιτέχνες, στις απαγωγές της αρπαχτής, φροντίζουν πλέον να παίρνουν μέτρα ασφαλείας, εξασφαλίζοντας την ανωνυμία των τηλεφωνικών επικοινωνιών τους.
Στην υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μανώλη Καραμολέγκου η συμμορία των απαγωγέων είχε φροντίσει να προμηθευτεί τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες πριν από την τελική επιχείρηση τρία καρτοκινητά τηλέφωνα τα οποία έβγαιναν στο όνομα μετανάστη.
Είχαν σχεδιάσει την επιχείρηση της απαγωγής σκηνοθετώντας τροχαίο ατύχημα και περιφέροντας τον επιχειρηματία αρχικά στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του και στη συνέχεια σε κλεμμένο ταξί μέχρι να καταλήξουν στην αγροικία σε απομονωμένη περιοχή της Κερατέας. 
Φρόντιζαν ακόμα να αλλάζουν πινακίδες κυκλοφορίας ώστε να μην εντοπίζονται.
Τους πρόδωσε όμως - αν και φρόντιζαν να απενεργοποιούν το καρτοκινητό μετά τις κλήσεις - το στίγμα που άφησαν σε μία από τις τελευταίες συνομιλίες τους.
 
Οι «πίτες» της Μυκόνου και οι διπλές τιμές
 
Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για συμμορίες μικρότερου και μεγαλύτερου βεληνεκούς περιλαμβάνουν λίστες με κινητά - φαντάσματα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες.
Σε υποθέσεις με συμμορίες εκβιαστών, κυκλώματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ακόμα και σε διαλόγους μεταξύ αθλητικών παραγόντων, έχουν εντοπιστεί τέτοιου είδους κινητά τηλέφωνα.
Τους δύο βασικούς κρίκους του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και γυναικών στην πρόσφατη υπόθεση που αποκαλύφθηκε στη Μύκονο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές. 
Κοινό σημείο και των δύο ήταν ότι στις επικοινωνίες τους με τους συλληφθέντες - ενδιάμεσους χρησιμοποιούσαν «πακιστανικά κινητά».
Οι έρευνες επικεντρώνονται πλέον στην αποκάλυψη των δύο αυτών προσώπων που κρύβονταν πίσω από τα τηλέφωνα - σκιές. 
Ο ένας, όπως μαρτυρούν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ήταν ο προμηθευτής των ναρκωτικών, ενώ ο δεύτερος είχε αναλάβει τον τομέα της διαχείρισης των γυναικών - συνοδών για τους πάμπλουτους πελάτες.
Στις 65 καυτές συνομιλίες που έπιασε ο κοριός από τα τηλέφωνα των εμπλεκομένων ξεδιπλώνεται η κατάσταση που επικρατούσε στο νησί με τις δυνατές μπίζνες του κυκλώματος για πελάτες με γερά πορτοφόλια.
Σπάζοντας τους κωδικούς όπως «κοτόπιτα», «Charlie», «κόκορας» ή «κο», αποκάλυψαν τη διακίνηση κοκαΐνης αλλά και άλλων ναρκωτικών όπως «σπανακόπιτα» (κάνναβη), «μανιταρόπιτα» (μεθαμφεταμίνη) που κρύβονταν στον «φούρνο» (καβάτζα). 
Το «g», δηλαδή το γραμμάριο, έφθανε τα 120 ευρώ καθώς «στη Μύκονο είναι όλα δύο φορές πάνω», όπως ακουγόταν στις συνομιλίες.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου