Μπάρα

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Γνωρίζετε από που προέρχεται ο ιστός της Σημαίας στον Λευκό πύργο της Θεσσαλονίκης;

Το γνωρίζατε ότι ο ιστός του Λευκού Πύργου στον οποίο υψώνεται η ελληνική σημαία ήταν το κεντρικό κατάρτι του τουρκικού θωρηκτού Fetix Mpoulend «Φετίχ-Μπουλέν»;

Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το μνημείο περιήλθε στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και στην κορυφή του υψώθηκε η ελληνική σημαία με ιστό το κεντρικό κατάρτι του γνωστού από την ιστορία του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, τουρκικού θωρηκτού «Φετίχ-Μπουλέν».
Το θωρηκτό του οθωμανικού στόλου βυθίστηκε στον Θερμαϊκό το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου του 1912, ύστερα από την ηρωική καταδρομική κίνηση του τορπιλλοβόλου Τ-11 του αείμνηστου κυβερνήτη Νικολάου Βότση.

Η ιστορία της βύθισης του «Φετίχ-Μπουλέν» ήταν μια ηρωική κίνηση που μέχρι να γίνει θεωρούνταν ακατόρθωτη. Με τις πρώτες ναυτικές συμπλοκές στις 18 Οκτωβρίου του 1912, κυβερνώντας το Τορπιλοβόλο 11 ο Νικόλαος Βότσης εισήλθε στο οχυρωμένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης χωρίς να γίνει αντιληπτός και εκτόξευσε τρεις τορπίλες κατά του Τουρκικoύ θωρηκτού, 3.000 τόνων, "Φετχί Μπουλέντ".
Οι δύο τορπίλες ευστόχησαν και το τουρκικό πολεμικό πλοίο βυθίστηκε.Μάλιστα ο Ν. Βότσης να αποχωρήσει χωρίς καμία απώλεια χάρη στην ψύχραιμη εκτίμηση και τη γενναιότητα του καθώς δεν κινδύνευε μόνο να αναγνωρισθεί από τον εχθρό αλλά και από το ναρκοπέδιο το οποίο προσπέρασε.

Το κατάρτι ανασύρθηκε και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως λάφυρο-τρόπαιο, για να θυμούνται και να έχουν γνώση οι μελλοντικές γενιές Ελλήνων πως …«Μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος». 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου