Μπάρα

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Πιστόλι CZ 75 Shadow 2

Πριν από δύο έτη είχαμε δημοσιεύσει τη κριτική μας για το πρόγονο αυτού του πιστολιού, το «Πιστόλι CZ 75 SP-01 Shadow». 
Έπειτα από λίγα χρόνια χρήσης του νεώτερου μοντέλου του, του Shadow 2, είμαστε σε θέση να εκφέρουμε κάποια άποψη και εκεί αποσκοπεί αυτό το άρθρο μας.  
Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: All4Shooters.com


Τρία χρόνια μετά τη κυκλοφορία του CZ 75 SP-01 Shadow, δηλαδή το 2016, η τσέχικη εταιρεία όπλων CZ κυκλοφόρησε την ανανεωμένη του έκδοση. 
Το Shadow 2. Ένα πιστόλι σχεδιασμένο για τις ανάγκες της αγωνιστικής ομάδας IPSC της εταιρείας CZ με μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις. 
Τη στιγμή δημοσίευσης του άρθρου μας, το Shadow 2 είναι το πιο σύγχρονο όπλο της σειράς Shadow της CZ και θεωρείται από τα κορυφαία στο χώρο του αθλητισμού.



Πηγή: CanadianGunNutz.com


Είναι σχεδιασμένο για το διαμέτρημα 9×19mm και έχει όλα όσα θα περίμενε κανείς από ένα όπλο σχεδιασμένο για τον αγωνιστικό χώρο. 
Αναφορικά με τις βελτιώσεις του από το SP-01 Shadow, έχει διαφορετική κάννη, νέο σκελετό, ελαφρύτερο και ανασχεδιασμένο ολισθητήρα, νέα λαβή και σημεία χειρισμού, και ολοκαίνουργιο σκοπευτικό σύστημα. 
Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για ένα όπλο με τον ίδιο μηχανισμό και αρχές λειτουργίας αλλά με τελείως διαφορετική αίσθηση. 
Βασικά, ο μηχανισμός του δε διαφέρει πολύ από εκείνον του CZ 75 από το 1975 με το πιο έντονο χαρακτηριστικό του να είναι ότι ο ολισθητήρας δε κινείται έξω από το κορμό με ράγες, αλλά μέσα στο κορμό. 
Έτσι ο ολισθητήρας είναι πολύ μικρότερος σε διαστάσεις και κατ’επέκταση πιο ελαφρύς και γρήγορος στο κύκλο λειτουργίας του.


Πηγή: HandgunsMag.com


Το ότι είναι όπλο αγώνων φαίνεται από τη πρώτη ματιά. 
Για παράδειγμα, είναι τέλεια ζυγισμένο αλλά πολύ βαρύ (1.33 κιλά άδειο) ώστε να απορροφά μεγάλο μέρος της ανάκρουσης, είναι από ατσάλι για μεγάλη αντοχή και ευστοχία, έχει κάννη μήκους 12 εκατοστών, σκανδάλη μονής/διπλής ενέργειας με εξωτερική σφύρα, λαβές από το πατενταρισμένο υλικό Duralumin, διογκωμένα σημεία χειρισμού, και γεμιστήρα χωρητικότητας 19 φυσιγγίων. 
Όπως αντιλαμβάνεστε, πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά δε προσφέρουν τίποτα εκτός του αγωνιστικού χώρου, αλλά για αγώνες είναι τεράστιας σημασίας.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο


Στη παραπάνω φωτογραφία μας μπορείτε να δείτε πως είναι το πιστόλι στο βαλιτσάκι μεταφοράς του με ένα εφεδρικό γεμιστήρα με επέκταση δύο φυσιγγιών. 
Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα του πιστολιού, είναι πάρα πολλά για να τα γράψουμε ένα προς ένα εδώ όμως θα θέλαμε να τονίσουμε δύο που τα θεωρούμε τα πιο αξιοσημείωτα. 
Πρώτον, ο εργονομικός σχεδιασμός του σε συνδυασμό με το βάρος και ζύγισμα του κάνει την ανάκρουση σχεδόν ανεπαίσθητη. 
Πέραν του ότι αυτό προσφέρει ταχεία επαναφορά στο στόχο για γρήγορες βολές, κάνει την όλη εμπειρία χρήσης του πολύ ευχάριστη και άνετη. Δεύτερον, η σκανδάλη του προσφέρει κορυφαία αίσθηση στο χειριστή. 
Σε αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το ότι είναι σχεδιασμένο με εξωτερική σφύρα και έτσι υπάρχουν εύκολα διακριτά στάδια κατά τη πίεση της σκανδάλης, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι από τις καλύτερες σκανδάλες που έχουμε χρησιμοποιήσει σε πιστόλια έως σήμερα.


Πηγή: TheFirearmBlog.com


Στα μειονεκτήματα του είναι αρχικά η τιμή του που είναι άνω των $1300 δίχως κανένα παρελκόμενο. Ισχύει ασφαλώς το ότι πληρώσεις παίρνεις, αλλά δεν είναι όπλο για όλες τις τσέπες. 
Το δεύτερο μειονέκτημα του κατά τη προσωπική μας άποψη είναι ότι είναι ένα όπλο για μία και μόνο χρήση. 
Είναι άψογα σχεδιασμένο για αγωνιστική χρήση, αλλά πέρα από αυτό δεν έχει σχεδόν καμία πρακτική εφαρμογή. 
Είναι μεγάλο, βαρύ, ογκώδες, μεταλλικό (απαιτεί συντήρηση), πολύ μεγάλοι γεμιστήρες, κτλ.


Πηγή: GunsWeek.com


Η προσωπική μας εμπειρία με αυτό το όπλο είναι μερικών ετών σε χώρο σκοπευτηρίων. 
Αυτό που μέχρι και σήμερα μας εντυπωσιάζει είναι πόσο δραστικά απορροφά την ανάκρουση και τη φυσική επιθετική στάση που προσφέρει ο εργονομικός σχεδιασμός του. 
Είναι από εκείνα τα πιστόλια που σε προδιαθέτουν να είσαι εύστοχος, ακόμα και αν δεν ακολουθείς κατά γράμμα τις καλές πρακτικές σωστής σκόπευσης. 
Σίγουρα από τα όπλα που ακόμα και αν δεν είναι κανείς στο χώρο του αθλητισμού αξίζει να δοκιμάσει για να έχει εμπειρία από τη χρήση του.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο


Κλείνοντας, αξίζει να το αγοράσει κανείς; 
Εάν μιλάμε για αθλητές που θέλουν ένα πιστόλι για αγωνιστική χρήση τότε η απάντηση είναι ασφαλώς και ναι. 
Είναι από τα κορυφαία όπλα της αγοράς σήμερα και όλα του τα χαρακτηριστικά αντικατοπτρίζουν τους λόγους πίσω από αυτό. 
Από την άλλη πλευρά είναι τόσο βελτιωμένο και λεπτομερώς σχεδιασμένο για αυτή τη χρήση που για οτιδήποτε δε θα το προτείναμε σε κανέναν. 
Ίσως, μία δεύτερη χρήση που έχουμε προσωπικά εξασκήσει και το βρήκαμε χρήσιμο είναι η εκπαίδευση νέων σκοπευτών διότι είναι όπλο που «συγχωρεί λάθη» και προδιαθέτει το σκοπευτή για καλή εφαρμογή των αρχών σκόπευσης. 
Βέβαια ανάλογα με τον/την μαθητή/τρια σας πρέπει να σκεφτείτε αν ένα τόσο μεγάλο και βαρύ όπλο είναι ιδανικό για το σωματότυπο τους. 
Αν είναι όμως, μπορεί να σας βοηθήσει να τους διδάξετε πιο εύκολα τις βασικές αρχές καθώς το ίδιο το όπλο βοηθάει με το σχεδιασμό του. 
Πέρα από αυτά τα δύο, δε μπορούμε να σκεφτούμε κάποια άλλη πρακτική χρήση του.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου