Μπάρα

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Φ.Φράγκος: Γιατί ο στρατηγός-«αράχνη» φοβίζει τους κυβερνώντες – Εμπνευστής της τάφρου στον Έβρο και της άσκησης «Καλλίμαχος»



Ο στρατηγός-αράχνη, όπως του έμεινε από την επιτυχημένη θητεία του στο Στρατό, που έφτασε μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας, ο Φραγκούλης Φράγκος, έκανε δυναμικό come back με τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης κατά της όποιας αναφοράς του όρου «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων και έδειξε πώς έχει σχέδιο για όλα και το εφαρμόζει.

Είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και έκανε πράξη την αντιαρματική τάφρο στον Έβρο, αλλά και ξεκίνησε τις ασκήσεις των Ένοπλων Δυνάμεων έτσι ώστε ορισμένες ειδικές δυνάμεις να εκπαιδευτούν στον αντάρτικο πόλεων. Βεβαίως, η άσκηση «Καλλίμαχος» η οποία έγινε επί των ημερών του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, τους Βενιζέλο και Μπεγλίτη να πιστεύουν πώς ο στρατηγός Φράγκος ετοιμάζει… πραξικόπημα. Ούτε κατάλαβαν τι πραγματικά επεδίωκε.

Ήταν αρχηγός ΓΕΣ μεταξύ Αυγούστου 2009 και Νοεμβρίου 2011 και μετέπειτα υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του κ. Π. Πικραμμένου (17 Μαΐου – 21 Ιουνίου 2012). Δημοσιεύματα της εποχής προς το τέλος της στρατιωτικής του καριέρας τον αναφέρουν ως τον εμπνευστή της Τάφρου στον Εβρο, ενώ ο ίδιος φέρεται να έλεγε στις απόρρητες συσκέψεις ότι έχει σχέδιο για όλα.

Αυτό που είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση ήταν τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν ως αρχηγός του ΓΕΣ να είχε εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο για τη σταθεροποίηση της Αθήνας σε διάφορες ακραίες περιπτώσεις. Μάλιστα ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης φέρεται να παρακολουθούσε στενά τις απόψεις αλλά και τις παρασκηνιακές κινήσεις του πανίσχυρου στρατηγού ο οποίος είχε τρομακτική δύναμη στον Στρατό Ξηράς.

Ένα από αυτά τα σχέδια φέρεται πως εκτελέστηκε χωρίς να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία. Το σχέδιο φέρεται να εκτελέστηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2011 στο Κιλκίς με την ονομασία «Καλλίμαχος», ένα σχέδιο για το οποίο η πολιτική ηγεσία δεν ενημερώθηκε και δημιουργήθηκε «θερμό επεισόδιο» στο γραφείο του τότε υπουργού.

Ήταν η νατοϊκή άσκηση καταστολής πλήθους που έλαβε χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2011 στο στρατόπεδο «Κορομηλά» στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς με την ονομασία «Καλλίμαχος». Όπως έγραφε τότε το Βήμα της Κυριακής ο κ. Μπεγλίτης ομολόγησε στη Βουλή στις 10 Φεβρουαρίου 2011 ότι ο ίδιος και ο κ. Βενιζέλος έμαθαν για την άσκηση από τον «Ριζοσπάστη».

Μετά την άσκηση σημειώθηκε έντονη κόντρα μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΣ στο γραφείο του κ. Βενιζέλου στο Πεντάγωνο. Η αιτία ήταν ότι ο κ. Φράγκος υπεραμύνθηκε της άποψης ότι δεν όφειλε να ενημερώσει. Ο κ. Μπεγλίτης είχε πάντα την εμμονή πώς ο Φραγκούλης Φράγκος ήταν «χουντικός» και τον κυνηγούσε όπου βρίσκονταν. Τελικός ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που πέρασε και δεν ακούμπησε ήταν αυτός που έχασε…

Η ίδια η άσκηση «Καλλίμαχος» είχε στρατιώτες ντυμένους διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες και φώναζαν ρυθμικά «πίσω-πίσω» σε άλλους στρατιώτες που ήταν παραταγμένοι όπως παρατάσσονται τα ΜΑΤ και στο τέλος συγκρούστηκαν όπως συγκρούονται οι διαδηλωτές με τα ΜΑΤ.

Δεν έλειψαν και μερικοί στρατιώτες που συνόδευαν εκπαιδευμένα λυκόσκυλα. Σε άλλο σκέλος της άσκησης ένα φορτωτικό μηχάνημα έτρεχε για να παραμερίσει δύο πυρπολημένα αυτοκίνητα που ήταν τοποθετημένα κάθετα σε έναν δρόμο. Επρόκειτο για εκπαίδευση στρατιωτών σε τακτικές αστυνομικών των ΜΑΤ για να αποκαταστήσουν την τάξη σε μια πόλη σε κατάσταση χάους.

Η εμπειρία λοιπόν του στρατηγού Φράγκου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και στις ψυχολογικές επιχειρήσεις είναι αυτές που φοβίζουν ορισμένους και κοιτούν να τον απαξιώσουν στα μάτια των πολιτών που τον άκουσαν με την βροντερή φωνή να μιλάει στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.
 
 Βίντεο από την άσκηση «Καλλίμαχος»
 
 
Πηγή: enoplos.com 
 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου