Μπάρα

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»

Σημείο έκρηξης βρίσκεται στο τόπο Κύπρος
Σημείο έκρηξης
Σημείο έκρηξης
Το σημείο της έκρηξης

Στις 11 Ιουλίου 2011, στις 05:40 το πρωί, σημειώθηκε έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς Κύπρου «Ευάγγελος Φλωράκης», η οποία βρίσκεται στο Ζύγι, 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Λεμεσού. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 62, ένας εκ των οποίων πολύ σοβαρά. Τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5 ετών από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και σε δύο χρόνια άλλοι 3 κατηγορούμενοι για την έκρηξη.



Προϊστορία

Στο σημείο της έκρηξης, υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια με όπλα και πυρίτιδα, τα οποία είχαν κατασχεθεί το 2009 από Ρωσικό πλοίο, το οποίο είχε παραλάβει τα όπλα από το Ιράν και κατευθυνόταν στη Συρία. Τα κιβώτια αυτά βρίσκονταν μεταξύ της ναυτικής βάσης και του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό. Τις τελευταίες μέρες, υπήρξαν αρκετές εκρήξεις στο συγκεκριμένο σημείο, παρ' όλα αυτά δεν δόθηκε η απαραίτητη σημασία.

Έκρηξη

Στις 04:30 το πρωί, ξέσπασε πυρκαγιά στον χώρο με τα εμπορευματοκιβώτια. Μέχρι να φθάσει η πυροσβεστική, οι ναύτες από τη βάση προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά. Κατά την έκρηξη, που έγινε μια ώρα και δέκα λεπτά αργότερα, αρκετοί ναύτες που βρίσκονταν στο σημείο τραυματίστηκαν σοβαρά.
Το σημείο της καταστροφής επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λουκά, καθώς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Πέτρος Τσακιλίδης, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Παπακώστα, Υπουργό Άμυνας, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν αποδεκτές. Ο Αντιστράτηγος Πέτρος Τσακιλίδης δήλωσε ότι «υπήρξε έκρηξη σε κιβώτια που έχουν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν μερικά χρόνια, και τώρα προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη κρίση».


Νεκροί

Στις 13:30, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά την έκτακτη συνεδρίαση, ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι «κατά την έκρηξη σκοτώθηκαν 12 άτομα. Όλοι τους είναι Κύπριοι. Αμφισβητούμε το γεγονός ότι κάποιος σκόπιμα προκάλεσε την έκρηξη. Οι κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη».

Τραυματίες

Τραυματίστηκαν 62 άτομα τα οποία έχουν επίσης κυπριακή καταγωγή. Οι 3 από αυτούς ήταν κρίσιμα στο νοσοκομείο εκ των οποίων ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του.

Βοήθεια από άλλες χώρες
Στις 14 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, έφθασε στη Λεμεσό ένα πλοίο με δέκα γεννήτριες από το Ισραήλ, με συνολική δυναμικότητα 10 megawatt. Στο λιμάνι ήταν παρών ο Υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης, ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, καθώς και Ισραηλινοί τεχνικοί, οι οποίοι θα βοηθούσαν στην εγκατάσταση των γεννήτριων. Αυτές οι γεννήτριες είχαν παραχωρηθεί σε βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις περικοπές ηλεκτροδότησης λόγω της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Επίσης, στη Κύπρο είχαν φθάσει γεννήτριες από την Ελλάδα. Για αυτό τον σκοπό, τεχνικοί της ΑΗΚ και της ΔΕΗ βρίσκονταν σε επικοινωνία.
Σε συνάντηση των Προέδρων της Γαλλίας και της Κύπρου, ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι «η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει την ΑΗΚ μετά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στέλνοντας Γάλλους ειδικούς».

Πένθος και διαμαρτυρίες

Πολλοί Κύπριοι χρήστες του Διαδικτύου άλλαξαν τις εικόνες τους σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, σε ολόμαυρες εικόνες προς ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς της έκρηξης. Πένθος επικράτησε στην Κύπρο από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου έως την Τετάρτη 13 Ιουλίου. Μετά την έκρηξη, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, κρατώντας μαύρα πανό με συνθήματα αιώνιας μνήμης και ζητούσαν την παραίτηση της Κυβέρνησης



Γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στη Λευκωσία. 

Ως αποτέλεσμα της έκρηξης, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απώλεσε το 50% της δυνατότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Λεμεσό ο ηλεκτρισμός έρχεται τώρα από τη Λάρνακα, καθώς το σημείο έκρηξης βρίσκεται μεταξύ των δύο πόλεων

Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι της Κύπρου έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της έκρηξης. Ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού είχε καταστραφεί τελείως. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απώλεσε το 50% της στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως δήλωσε στο Reuters, ο Εκπρόσωπος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Κώστας Γαβριλίδης, «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ολικής καταστροφής. Αυτό μοιάζει με βιβλική καταστροφή».



 Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, κατά τον χρόνο της έκρηξης βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, τα ακόλουθα μέλη της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας (Πυροσβεστικής Υπηρεσίας), τα οποία έχασαν τη ζωή τους κατά το τραγικό συμβάν:
1. Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ

2. Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης

3. Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης

4. ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης

5. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Μιλτιάδης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης

6. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Χριστάκης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης

7. Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 3591 Ανδρέας Παπαδόπουλος

8. Πυροσβέστης 74 Βασίλης Κρόκος

9. Πυροσβέστης 2446 Σπύρος Τταντής

10. Πυροσβέστης 3520 Παναγιώτης Θεοφίλου

11. Αρχιπυροσβέστης 3311 Γιώργος Γιακουμή

12. Πυροσβέστης 4829 Αδάμος Αδάμου.

13. Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους (πέθανε τρεις μέρες μετά το ατύχημα)


Το Μεγάλο δράμα ήταν με τους δύο Δίδυμους Ναύτες, τον Χριστοφόρου Μιλτιάδη και τον Χριστοφόρου Χριστάκη.


Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης ΠΝ..  ΑΘΑΝΑΤΟΣ..


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου