Μπάρα

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Ισραηλινή τακτική διάλυσης πλήθους μέσω αποθάρρυνσης

Τον Οκτώβριο του 2015 πολλά αρνητικά σχόλια είχαν δημοσιευτεί για ένα βίντεο όπου στελέχη της ισραηλινής αστυνομίας διαλύουν πλήθος παλαιστινίων και ξυλοκοπούν έναν από αυτούς. Ωστόσο, κανένα από τα ΜΜΕ δεν ανέφερε την εκπληκτική τακτική αρτιότητα αυτής της επιχείρησης υπό κάλυψη. Αυτό θα παρουσιάσουμε στο παρόν άρθρο. Θέλουμε να τονίσουμε ότι δε λαμβάνουμε οποιαδήποτε πολιτική θέση στο ζήτημα και αναλύουμε μόνο την εξαιρετικά αποτελεσματική τακτική που χρησιμοποιήθηκε.


Πηγή: News.Yahoo.com

Για όσους δε γνωρίζουν το περιστατικό μπορούν να δουν το συγκεκριμένο βίντεο παρακάτω. Έχει διάρκεια λίγο λιγότερο από δύο λεπτά και δείχνει παλαιστίνιους να πετάνε πέτρες στην ισραηλινή αστυνομία, έπειτα το βίντεο κόβεται (γύρω στο 0:16), και μετά φαίνεται η σύλληψη ενός από αυτούς και η διάλυση του πλήθους.




Ας τα πάρουμε με τη σειρά, στις περισσότερες χώρες του κόσμου σε βίαιες συγκεντρώσεις πλήθους υπάρχουν αστυνομικοί υπό κάλυψη για άμεση επέμβαση, αλλά κυρίως για συλλογή πληροφοριών. Οι ισραηλινοί φημίζονται για τις επιχειρήσεις υπό κάλυψη που εκτελούν και εδώ βλέπουμε πως ήταν οργανωμένοι σύμφωνα με το βίντεο αυτό. Όπως βλέπουμε ένας είναι κρυμμένος ανάμεσα στην αστυνομία και τους παλαιστίνιους, και οι υπόλοιποι βρίσκονται πίσω τους. Αυτό σημαίνει ότι ήδη τους έχουν περικυκλώσει προτού αυτοί καν το καταλάβουν. Βλέπετε μία επεξηγηματική φωτογραφία παρακάτω.


Πηγή: MiddleEastEye.net (επεξεργασμένη)

Αυτό που κάνουν οι αστυνομικοί στο πίσω μέρος είναι να εντοπίζουν τα ηγετικά στελέχη που οργανώνουν και ενθαρρύνουν το πλήθος. Όταν εντοπίσουν αυτό το στέλεχος βλέπουμε μία ταχύτατη αλλαγή στη τακτική τους. Από εκεί που προσποιούνταν τους παλαιστίνιους κρυμμένοι στο πίσω μέρος τους βλέπουμε να έχουν περικυκλώσει τον ηγέτη της ομάδας. Βλέπετε την αντίστοιχη επεξηγηματική φωτογραφία εδώ.

Πηγή: MiddleEastEye.net (επεξεργασμένη)

Στη συνέχεια βλέπουμε το στάδιο της τακτικής που έφερε τα περισσότερα αρνητικά σχόλια στο περιστατικό. Τη βίαιη σύλληψη του αρχηγού/ηγέτη της ομάδας των παλαιστινίων. Και εδώ βλέπουμε μία άψογη εκτέλεση όπου λίγοι αστυνομικοί ασχολούνται με τη βίαιη σύλληψη και οι υπόλοιποι τους καλύπτουν με μικρά φορητά όπλα ώστε να μη πλησιάσει κανείς.

Πηγή: MiddleEastEye.net

Ο στόχος του παραπάνω είναι τριπλός. Πρώτον η προστασία των αστυνομικών που εκτελούν τη βίαιη σύλληψη. Δεύτερον η κράτηση ενός ατόμου της ομάδας που έχει πολλές πληροφορίες και γνώσεις λόγω της θέσης του. Και τρίτον, ένα μήνυμα προς τα μέλη της ομάδας. Και εκεί είναι όλο το μυστικό αυτής της τακτικής διάλυσης πλήθους, η αποθάρρυνση. Οι παλαιστίνιοι είχαν μία διαδικασία, ο ηγέτης τους έδινε οδηγίες, είχαν τη κάλυψη του μεταλλικού κάδου, και έπαιρναν και πετούσαν πέτρες στους ισραηλινούς αστυνομικούς. Όταν οι αστυνομικοί τους χάλασαν αυτή τη ροή τότε όλοι στρέφονται στον ηγέτη/αρχηγό της ομάδας αλλά αυτός ήταν ήδη στα χέρια των ισραηλινών αστυνομικών. Η βίαιη σύλληψη αποτελεί το μύνημα προς τον επόμενο υποψήφιο αντικαταστάτη του ότι «δε μας ενδιαφέρουν οι άλλοι, αλλά στον αρχηγό θα κάνουμε τα χειρότερα». Έτσι τους αποθαρρύνει από το να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαδικά. Για τον ίδιο λόγο βλέπουμε ότι κατά τη σύλληψη και ένστολοι αστυνομικοί βάλλουν στον αέρα για πρόκληση σύγχυσης στο πλήθος. Ένας από αυτούς είναι μέσα στο κόκκινο πλαίσιο παρακάτω.

Πηγή: MiddleEastEye.net (επεξεργασμένη)

Κατά τη τελική φάση της τακτικής διάλυσης πλήθους βλέπουμε τους αστυνομικούς υπό κάλυψη να υποχωρούν με τον αρχηγό/ηγέτη της ομάδας και οι ένστολοι αστυνομικοί να τους καλύπτουν. Έτσι θα προστατευτεί η ταυτότητα τους και εξασφαλίζεται ότι ο κρατούμενος δε θα μπορέσει να διαφύγει. Επίσης, πλέον το επίπεδο ασφαλείας ανεβαίνει καθώς πλέον το σημείο ελέγχεται με επιθετικά όπλα και όχι πιστόλια.

Πηγή: MiddleEastEye.net

Έπειτα για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα τους, οι ισραηλινοί αστυνομικοί υπό κάλυψη αφήνουν τον κρατούμενο στα χέρια των ένστολων και τρέχουν προς τα οχήματα της αστυνομίας.


Πηγή: MiddleEastEye.net

Σε αυτό το σημείο βλέπουμε τους ένστολους να φέρνουν το κρατούμενο στα οχήματα διατηρώντας περιμετρική ασφάλεια, παρότι θεωρητικά το περιστατικό έχει λήξει. Βλέπετε μία σχετική φωτογραφία παρακάτω.


Πηγή: MiddleEastEye.net

Κάτι εξίσου αξιοσημείωτο είναι ότι αμέσως σταματάει οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια προς τους συλληφθέντες. Κάτι που επιβεβαιώνει ότι ο ξυλοδαρμός μπροστά στην ομάδα τους ήταν μία τακτική αποθάρρυνσης, κάτι συνηθισμένο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά όχι και τόσο σε αστυνομικές. Κατά τον ίδιο τρόπο βλέπουμε να μεταφέρουν και έναν δεύτερο παλαιστίνιο χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια εναντίον του μετά τη διάλυση του πλήθους.


Πηγή: MiddleEastEye.net

Όπως βλέπετε μία φαινομενικά παράλογα βίαιη αντίδραση ήταν ουσιαστικά μία άψογα εκτελεσμένη τακτική διάλυσης πλήθους μέσω αποθάρρυνσης. Μία τακτική πολύ διαδεδομένη σε σύγχρονες στρατιωτικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις αλλά σπάνια σε Σώματα Ασφαλείας. Πολλά χρήσιμα μαθήματα για όσους ασχολούνται με το χώρο της ασφάλειας.


Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου