Μπάρα

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Επαναπατρισμός των Ηρώων της Ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ




Σήμερα, Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 παραδοθικαν τα λείψανα του σημαιοφόρου Παναγιώτη Χρυσούλλη, του υποκελευστή Σπυρίδωνα Αγάθου, του υποκελευστή, Νικόλαου Πανάγου και των ναυτών, Παναγιώτη Θεοδωράτου και Νικόλαου Καπαλούκα σε μία σεμνή Τελετή στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.


Παρόντες ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Ιωάννης Παξεβανάκης ΠΝ, ο Υπαρχηγός Εθνικής Φρουράς Κύπρου Αντιστράτηγος Ανδρέας Μαρκίδης και πολλοί άλλοι Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί καθώς και  Συγγενείς των Ηρώων.. 


Στην τελετή παρευρέθη ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου 64-67-74 κύριος Αλέξανδρος Μηλιώνης και ο Βετεράνος Νικόλαος Καλαμπαλίκης.




Η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κυρίου Πάνου Καμμένου.

«Σήμερα έχουμε ιερό και εθνικό συναπάντημα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να υποδεχθούμε τα οστά των αδελφών μας, που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις στην περιοχή της Τηλλυρίας το 1964.

Ένας κύκλος χρέους κλείνει για τους ήρωες της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ», ύστερα από 54 χρόνια. Ένας κύκλος χρέους με την οφειλόμενη εκ μέρους του κράτους και της Πολιτείας συγγνώμη προς τους συγγενείς, τους ήρωες, τους επιζώντες, τον κυβερνήτη. Μία υποχρέωση που αναλάβαμε μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, με εντολή του Πρωθυπουργού, να παύσει ο φάκελος της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» να χαρακτηρίζεται «άκρως απόρρητος» και οι ήρωες «ανύπαρκτοι».

Αναλάβαμε το καθήκον να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές και να επιστρέψουν στην Ελλάδα εκείνοι που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, μαζί με τους άλλους ήρωες, του ’74, γιατί όλοι έπεσαν εκτελώντας το καθήκον, μαχόμενοι υπέρ βωμών και εστιών, για τη Σημαία και το Σταυρό. 

Υποδεχόμαστε τους ήρωες που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για την προστασία των ομοεθνών μας Κυπρίων και αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, στους αγωνιστές που εκπλήρωσαν με την υπέρτατη θυσία, το διαχρονικά ιερό καθήκον μας, της προάσπισης της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απέδειξαν ότι η Κύπρος δεν είναι μακριά.

Πλέον θα αναπαύονται εν ειρήνη στους τόπους καταγωγής τους.

Ο κυβερνήτης του πλοίου, ανθυποπλοίαρχος τότε, Δημήτριος Μητσάτσος και το πλήρωμα της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ», ήταν νέα παιδιά με αγάπη για την πατρίδα.

Στη δίνη και την επερχόμενη καταστροφή, οι ναυτικοί μας, γαλουχημένοι με τα νάματα της ένδοξης ιστορίας μας, προσέτρεξαν στο κάλεσμα του Έθνους.

Ουδείς εγκατέλειψε το πλοίο του, τον κυβερνήτη του, παρά τις παραινέσεις του τελευταίου.

Ο κυβερνήτης έπεσε τελευταίος στη θάλασσα. 

Προέβαλαν σθεναρή αντίσταση. Στάθηκαν στις επάλξεις του χρέους και έδωσαν μαθήματα ηρωισμού, αναδεικνύοντας το ελληνικό μεγαλείο ψυχής.


Οι ήρωες ήταν σε εθνική αποστολή, με εντολή του Πολεμικού Ναυτικού και της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ήρωες που υποδεχόμαστε εκτελούσαν διαταγές του ελληνικού κράτους.


Αγαπητοί συγγενείς και συμπολεμιστές των πεσόντων ηρώων,

Τη σύντομη παρουσία των δικών σας ανθρώπων σ’ αυτόν τον κόσμο, ολοκλήρωσε με απαράμιλλο τρόπο η θυσία τους. 

«Μέτρον βίου το καλόν, ου το του χρόνου μήκος», μας διδάσκουν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Γι’ αυτό πρέπει να είστε υπερήφανοι για τους δικούς σας ανθρώπους. Όπως περήφανοι αισθανόμαστε και όλοι οι Έλληνες. 

Εκφράζω το σεβασμό μου προς εσάς, αλλά και προς τον Πλωτάρχη Φράγκο Δημήτριο, και τον Σημαιοφόρο Καγιαλάρη Μιχαήλ, επιζώντες του ηρωικού πληρώματος, διότι μας κάνετε την τιμή να είστε σήμερα μαζί μας. 

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, γνωρίζοντας την αγωνία, τον πόνο και την αγανάκτηση που βιώσατε όλα αυτά τα χρόνια, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα να βρεθούν και να ταυτοποιηθούν τα λείψανα όλων των πεσόντων ηρώων στα χώματα της Κύπρου, βάζοντας τέλος στις αδικαιολόγητες παραλείψεις της πολιτείας. 

Για εμένα προσωπικά, για τον Δημήτρη Βίτσα, για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την ελληνική Κυβέρνηση με εντολή του Πρωθυπουργού, για τους Αρχηγούς, για όλους τους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Στρατεύσιμους και Εθνοφύλακες, αποτελεί προτεραιότητα η απόδοση τιμών στους ήρωές μας, που έδωσαν το αίμα τους και την τελευταία τους πνοή για μια και μόνο ιδέα, την Ελλάδα και το Έθνος μας. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. 

 
Κυρίες και κύριοι, 

Μετρώντας το μέγεθος της προσφοράς και της θυσίας των ηρώων μας, καλούμαστε να αναλογιστούμε το δικό μας χρέος. Η κάθε απώλεια έχει το δικό της συμβολισμό, τη δική της ηθική ακτινοβολία που συντηρεί τη φλόγα του δικαίου και του σωστού, τη διάσταση της φιλοπατρίας, χάρη στην οποία είμαστε όλοι σήμερα ελεύθεροι. 

Εμείς καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τη βαριά παρακαταθήκη, την εθνική επιταγή που κληροδοτήθηκε και επισφραγίστηκε με τους ηρωικούς αγώνες και θυσίες.

Καλούμαστε να δώσουμε ξανά την υπόσχεση ότι δεν θα αποδεχθούμε εκπτώσεις στα δικαιώματα του Έθνους που έχουν κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Η Ελλάδα θα στέκεται αταλάντευτη πάντα στο πλευρό της Κύπρου ως σταθερός συμπαραστάτης του Κυπριακού Ελληνισμού. Η ασφάλεια της Κύπρου είναι και δική μας ασφάλεια. Αναλαμβάνουμε αγόγγυστα αυτό το εθνικό χρέος.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση, την ώρα που η Κερύνεια, η Αμμόχωστος, η Μόρφου και ο Πενταδάκτυλος θα αναγγείλουν το πολυπόθητο μήνυμα ότι η Κύπρος είναι πάλι ελεύθερη και ανεξάρτητη. Όταν θα λειτουργήσουμε στον Απόστολο Ανδρέα, τότε θα έχει λυθεί το Κυπριακό. 


Πλωτάρχη Αγάθο Σπυρίδωνα,
Πλωτάρχη Πανάγο Νικόλαε,
Υποπλοίαρχε Χρυσούλη Παναγιώτη,
Ανθυπασπιστή Θεοδωράτο Παναγή,
Ανθυπασπιστή Καπαδούκα Νικόλαε,


Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την προσφορά σας σε όλους εμάς. 


Σας οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη και υποκλινόμαστε, για άλλη μια φορά στις ηρωικές μορφές σας, η φλόγα του πατριωτισμού σας θα παραμείνει άσβεστη μέσα στην ψυχή μας. 

Θα πράξουμε το καθήκον μας και ζητούμε συγγνώμη για την παρέλευση όλων αυτών των ετών.


Αθάνατοι».


Γεώργιος Δρακόπουλος 




























Βίντεο από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης:




,







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου