Μπάρα

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Τα αυτοσχέδια βομβαρδιστικά drone του καρτέλ Χαλίσκο

Από το 2009, μετά την εξουδετέρωση του συνιδρυτή του Σιναλόα καρτέλ Ιγκνάσιο Κορονέλ Βιγιαρεάλ, γνωστού ως «Νάτσο», υπήρξαν πολλές εσωτερικές διαμάχες για το ποιος ήτο ο προδότης. Εν τέλει, το παρακλάδι του Σιναλόα καρτέλ, το Μιλένιο, άρχισε μία εσωτερική μάχη με όλες τις μικρότερες ομάδες. 
Μία που όχι απλά επιβίωσε, αλλά πήρε και στελέχη από τα καρτέλ Μιλένιο και Σιναλόα, ήταν το καρτέλ Χαλίσκο υπό την ηγεσία του Νεμέσιο Οσεγκιέρα Θερβάντες, γνωστού ως «Ελ Μέντσο». 
Το καρτέλ Χαλίσκο, ή όπως αναφέρεται συνήθως CJNG (Cártel de Jalisco Nueva Generación, Νέα Γενιά του Καρτέλ του Χαλίσκο) είναι ένα ιδιαίτερα στρατιωτικοποιημένο καρτέλ και αυτό φαίνεται και από το αυτοσχέδιο όπλο που θα δούμε εδώ. Βλέπετε μία φωτογραφία με μέλη του CJNG στη συνέχεια.


Πηγή: ElEspanol.com


Εις το μεξικάνικο τηλεοπτικό σταθμό «Las Estrellas» είδαμε τη προηγούμενη εβδομάδα μία ενδιαφέρουσα είδηση. 
Μέλη της ομάδας πολιτοφυλακής Tepalcatepec, εντόπισε τα αυτοσχέδια βομβαρδιστικά drone του CJNG. 
Η ομάδα πολιτοφυλακής Tepalcatepec είναι μία εθελοντική ομάδα από πολίτες που προσπαθούν να σταματήσουν το CJNG από επέκταση στη πόλη τους, τη πόλη Tepalcatepec. 
Η πόλη αυτή ανήκει στην επαρχία Μιτσοακάν που συνορεύει με την επαρχία Χαλίσκο (την έδρα του καρτέλ CJNG), και έτσι συχνά δέχεται επιθέσεις. 
Με κόκκινο χρώμα είναι τα σύνορα ανάμεσα στις δύο επαρχίες του Μεξικό, και με κίτρινο η πόλη Tepalcatepec.


Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)


Όπως ανέφερε η είδηση, στις 25 Ιουλίου του 2020 έγινε μία μάχη ανάμεσα σε αστυνομικές αρχές και δύο εκτελεστές του CJNG. 
Σε μία τυπική περιπολία των μελών της πολιτοφυλακής του Tepalcatepec εντόπισαν ένα παρατημένο θωρακισμένο όχημα των CJNG και μία κούτα καλυμμένη με αίμα. 
Εκεί μέσα ήτο τα δύο drones που βλέπουμε εδώ. 
Ωστόσο τα μέλη του CJNG φαίνεται πως διέφυγαν. 
Αυτό το νέο αυτοσχέδιο όπλο του CJNG ήταν drone του εμπορίου, συγκεκριμένα το μοντέλο Mavic 2 της εταιρείας DJI, στα οποία είχαν τοποθετηθεί θραυσματοφόροι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί (ΑΕΜ) ηλεκτρικής πυροδότησης.


Πηγή: Twitter.com/HKaaman

Όπως βλέπετε οι ναρκοτρομοκράτες (δηλαδή έμποροι ναρκωτικών που διενεργούν ή βοηθούν τρομοκρατικές ενέργειες) του CJNG είχαν πάρει πλαστικά δοχεία μέσα στα οποία είχαν τοποθετήσει τυποποιημένη πλαστική εκρηκτική ύλη C4 (περισσότερα εις το άρθρο μας «Εκρηκτική Ύλη C4»), από επάνω της μεταλλικά σφαιρίδια από ρουλεμάν, και βλέπουμε να προεξέχουν τα καλώδια ηλεκτρικής πυροδότησης του.

Πηγή: Twitter.com/HKaaman

Από το ακόλουθο στιγμιότυπο παρατηρούμε και μία αποσυνδεδεμένη υποδοχή που ίσως να αποτελεί το σημείο σύνδεσης του ηλεκτρικού πυροκροτητή με το drone του εμπορίου.

Πηγή: Twitter.com/HKaaman (επεξεργασμένη)


Εικάζουμε ότι μέσω ενός χειριστηρίου, ο ναρκοτρομοκράτης θα μπορούσε να πυροδοτήσει αυτό το ΑΕΜ κλείνοντας το ηλεκτρικό κύκλωμα απομακρυσμένα. 
Επίσης, με δεδομένο ότι τα σφαιρίδια ήτο από επάνω, μάλλον ο στόχος ήταν να προσγειωθεί στο στόχο το drone και έπειτα να γίνει η πυροδότηση του.


Πηγή: Twitter.com/HKaaman


Σίγουρα ένα ενδιαφέρον αυτοσχέδιο όπλο που δείχνει έμπρακτα το πως το οργανωμένο έγκλημα και οι τρομοκράτες συνεχώς εξελίσσονται και εκμεταλλεύονται νέες τεχνολογίες για την επίτευξη των τακτικών και στρατηγικών τους σκοπών.
Σε αυτή τη περίπτωση ο στρατηγικός σκοπός είναι επέκταση πέραν της επαρχίας Χαλίσκο, αλλά δε θα μας έκανε εντύπωση να δούμε παρόμοια αυτοσχέδια όπλα και σε άλλες παράνομες ενέργειες.

Πηγή: defensegr.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου