Μπάρα

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Μύθοι ταινιών: Φωνές για εισερχόμενα RPG

Πόσες φορές έχουμε δει σε ταινίες κάποιων εκ των πρωταγωνιστών να φωνάζει «RPG» ή «ρουκέτα» ή κάτι ανάλογο, και οι συμπολεμιστές του να τρέχουν να καλυφθούν; Πολλές υποθέτουμε. Ωστόσο, αυτό είναι ακόμη ένας μεγάλος μύθος των ταινιών και σε αυτό το άρθρο μας θα το αναλύσουμε ώστε να γίνει πλήρως κατανοητό το γιατί το λέμε αυτό.

Πηγή: RojakDaily.com

Αρχικά, στις ΗΠΑ η φράση «RPG» δε χρησιμοποιείται όταν κάποιος βάλλει κατά πάνω σου με αντιαρματική ρουκέτα, αλλά σε δύο άλλες περιπτώσεις. Πρώτον όταν χρειάζεσαι ο ίδιος να σου φέρει κάποιος ένα τέτοιο όπλο για να βάλλεις κατά του εχθρού και το ζητάς φωνάζοντας «RPG», όπως θα φώναζε κανείς «γιατρός», «πυρομαχικά», κτλ. Η δεύτερη περίπτωση είναι εάν θεαθεί κάποιος εχθρός που έχει επάνω του ή κοντά του κάποιο αντιαρματικό όπλο κάνοντας τον μεγαλύτερη απειλή. Τότε η επικοινωνία θα είναι «RPG στις 12 η ώρα», εάν υποθέσουμε ότι το άτομο που έχει αυτό το όπλο είναι ευθεία μπροστά του.

Πηγή: Tes.com

Κατά κανόνα όταν δέχεται βολές να τακτικό τμήμα είναι αδύνατο να γνωρίζει άμεσα εάν προέρχονται από αντιαρματικές ρουκέτες, οβίδες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, νάρκες, ρουκέτες, χειροβομβίδες, ή άλλα όπλα. Γι’αυτό η επικοινωνία είναι συνήθως «incoming» (εισερχόμενα πυρά) ή κάτι ανάλογο που δηλώνει ότι βρίσκονται υπό επίθεση και πρέπει όλοι να πάρουν θέσεις άμυνας.

Πηγή: BusinessInsider.com

Ας δούμε όμως και τη τεχνική πλευρά του ζητήματος. Έστω ότι κάποιος φωνάζει «RPG» για να προειδοποιήσει τους συμπολεμιστές του για τη ρουκέτα που έρχεται κατά πάνω τους. Στέκει τεχνικά αυτό; Ας πάρουμε για παράδειγμα το πιο διαδεδομένο τέτοιο όπλο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στις ταινίες, το σοβιετικό RPG-7. Οι ρουκέτες του ταξιδεύουν με ταχύτητα 295 μέτρα/δευτερόλεπτο. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει τόσο καλή όραση που αναγνωρίζει στα 300 μέτρα κάποιον να βάλλει κατά πάνω του. Ο χρόνος που έχει είναι 1 δευτερόλεπτο από τη στιγμή που θα φύγει η ρουκέτα μέχρι να χτυπήσει το στόχο της. Μόνο και μόνο η σκέψη και το να φωνάξει «RPG» χρειάζονται περισσότερο, ή τουλάχιστον ίσο, χρόνο. Και όλα αυτά σε απόσταση 300 μέτρων. Οι περισσότερες ένοπλες συμπλοκές στη Μέση Ανατολή γίνονται σε μικρότερες αποστάσεις.

Πηγή: Pinterest.com

Όπως βλέπετε, ακόμη και να ήθελε κανείς να προειδοποιήσει τους συμπολεμιστές του όπως δείχνουν οι ταινίες, θα ήτο αδύνατο λόγω της ταχύτητος του βλήματος και των φυσικών περιορισμών της ανθρώπινης φύσης όπως είναι η όραση και η διαδικασία λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου μας. Για να γίνουν όλα αυτά ακόμη πιο ξεκάθαρα, δείτε το ακόλουθο βίντεο από το Αφγανιστάν όπου ο στρατιώτης βάλλει σε απόσταση 600 μέτρων με ένα RPG-7. Δείτε τη ταχύτητα της ρουκέτας η οποία δεν είναι καν εφικτό να τη δει κανείς όσο πετάει.


Ένας άλλος μύθος είναι οι υπερβολικές εκρήξεις που κάνουν τα RPG στις ταινίες καταστρέφοντας ολοσχερώς κτήρια, οχήματα, κτλ. Να σας θυμίσουμε ότι μία τυπική ρουκέτα PG-7VL ενός αντιαρματικού RPG-7 περιέχει μόλις 730 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης. Αλλά το μύθο των εκρήξεων στις ταινίες θα το αφήσουμε για ένα μελλοντικό άρθρο καθώς είναι ένα εξίσου μεγάλο κεφάλαιο.

Πηγή: defensegr.wordpress.com


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου