Μπάρα

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός σε κουτάκι





Πηγή: Reuters.com

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από εργαστήριο κατασκευής ΑΕΜ της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ (ευρέως γνωστής σήμερα ως Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι) από το 2015. Αλλά πάμε αρκετά χρόνια πίσω, πάμε στο 1915, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Βρετανικές δυνάμεις στην Αυστραλία βρίσκονταν στα χαρακώματα και είχαν τεράστια ανάγκη από χειροβομβίδες. Δυστυχώς όμως, η παραγωγή και παράδοση αργούσε υπερβολικά. Τότε στελέχη του μηχανικού της Αυστραλίας σκέφτηκαν έναν απλό ΑΕΜ. Γέμισμα αλουμινένιων συσκευασιών με εκρηκτική ύλη, τοποθέτηση ενός πυροκροτητή με λίγο πυραγωγό σχοινί (φυτίλι) και χρήση του ως χειροβομβίδα. Έτσι γεννήθηκε ο ΑΕΜ που παρουσιάζουμε εδώ. Βλέπετε πως έμοιαζαν αυτές οι χειροβομβίδες παρακάτω.


Πηγή: FirstWorldWar.com

Για χρόνια η χρήση τους είχε σταματήσει αλλά η τρομοκρατική οργάνωση IRA τα επανέφερε στο προσκήνιο τη δεκαετία του 1980. Οι κατασκευαστές ΑΕΜ του IRA αρχικά χρησιμοποιούσαν κουτάκια αναψυκτικών που τα γέμιζαν με κάποια πλαστική εκρηκτική ύλη και από το άνοιγμα τοποθετούσαν λίγο πυραγωγό σχοινί (φυτίλι) που ήταν προσαρμοσμένο σε ένα πυροκροτητή κοινής πυροδότησης. Πολύ σύντομα όμως ο σχεδιασμός τους άλλαξε σε αυτό που βλέπετε στη συνέχεια. Τον ίδιο ΑΕΜ με μοναδική διαφορά ότι περιμετρικά του έχει κολληθεί με μονωτική ταινία μία συστοιχία από καρφιά. Αυτό μετέτρεψε τους ΑΕΜ σε κουτάκια σε αυτοσχέδιες θραυσματοφόρες χειροβομβίδες. Οι τρομοκράτες του IRA άναβαν τα φυτίλια και εν συνεχεία τις άφηναν ή τις πετούσαν προς το στόχο τους.


Πηγή: YouTube.com/channel/UCu4XcDBdnZkV6-5z2f16M0g

Και προχωράμε στο πόλεμο του Αφγανιστάν το 2001 και μετέπειτα στο Ιράκ το 2003. Ειδικά στο Ιράκ οι ΑΕΜ σε κουτάκια ήταν σε κάθε γωνία. Πλέον είδαμε νέες παραλλαγές τους με ηλεκτρικούς πυροκροτητές και διαφορετικές μεθόδους για θραύσματα. Μία από τις πιο διαδεδομένες ήταν αυτή που βλέπετε παρακάτω από την εταιρία INERT LLC η οποία κατασκευάζει εκπαιδευτικά υλικά για πυροτεχνουργούς.


Πηγή: InertProducts.com

Μία παραλλαγή του παραπάνω που επίσης βασίζεται σε πραγματικό ΑΕΜ από το Ιράκ είναι η ακόλουθη η οποία διαφέρει στο ότι έχει κοπεί όλο το επάνω μέρος από το κουτάκι και η πλαστική εκρηκτική ύλη έχει αναμειχθεί με μεταλλικά αντικείμενα που λειτουργούν ως θραύσματα.


Πηγή: InertProducts.com

Ίσως η πιο γνωστή υπόθεση χρήσης τέτοιου τύπου ΑΕΜ ήταν αυτή της τρομοκρατικής επίθεσης στη πτήση 9268 της ρωσικής αεροπορικής εταιρίας MetroJet τον Οκτώβριο του 2015 που οδήγησε στο θάνατο 224 ανθρώπους. Ήταν μία πτήση από την Αίγυπτο προς τη Ρωσία όπου κατά τη διάρκεια της πτήσης η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος) πυροδότησε μία βόμβα που οδήγησε σε βίαιη αποσυμπίεση και απώλεια ελέγχου με αποτέλεσμα τη πρόσκρουση του αεροσκάφους. Ώρες μετά την επίθεση η ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ δημοσίευσε την ακόλουθη φωτογραφία που έδειχνε τον ΑΕΜ που χρησιμοποίησαν σε αυτή την επίθεση.


Πηγή: NYTimes.com

Ανάλυση από τις ρωσικές αρχές έδειξε χρήση εκρηκτικής ύλης TNT και από τη φωτογραφία μπορούμε να υποθέσουμε ότι η γέμιση έγινε κόβοντας το πάτο από το κουτάκι και έπειτα συγκολλώντας το ξανά. Επίσης, βλέπουμε ότι δεν έχει απλά ηλεκτρικό πυροκροτητή, αλλά και έναν αυτοσχέδιο διακόπτη με ενσωματωμένη μπαταρία για τη πυροδότηση του πυροκροτητή.


Πηγή: Reuters.com

Δυστυχώς, αυτού του τύπου οι ΑΕΜ έχουν κοστίσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και βάσει των ιστορικών δεδομένων μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι δε θα εξαφανιστούν δια μαγείας. Οπότε καλύτερα να γνωρίζουμε την απειλή και να είμαστε ενήμεροι ώστε να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα.


Πηγή: GlobalSecurity.org

Πηγή: defensegr.wordpress.com

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου