Μπάρα

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Εγκαταλελειμμένο υποβρύχιο B-80 (Ολλανδία)

Σε αυτό τη νέα κατηγορία μας θα παρουσιάζουμε διάφορα ενδιαφέροντα εγκαταλελειμμένα οχήματα και υποδομές ανά το κόσμο με ιδιαίτερες στρατιωτικής αξίας ιστορίες. Καθότι εγκαταλελειμμένα έχουν το πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα ότι δεν έχουν συντηρηθεί με οποιοδήποτε τρόπο. Έτσι, θα ξεκινήσουμε με ένα τέτοιο που επισκεφθήκαμε πρόσφατα, το υποβρύχιο B-80 της Σοβιετικής Ένωσης που βρίσκεται κυριολεκτικά στο κέντρο του Άμστερνταμ, λίγο πίσω από το κεντρικό σταθμό της πόλης, στην Ολλανδία.


Πηγή: IcePop.com
Περιγραφή Υποβρύχιο B-80 (Zulu V)
Έτος κατασκευής 1952-1957
Χώρα προέλευσης Σοβιετική Ένωση
Αποστολή Επιθετικό υποβρύχιο
Κατάσταση Εγκαταλελειμμένο
Συντεταγμένες 52°24’00.8″N 4°53’26.4″E (σύνδεσμος στο Google Maps)
Τη περίοδο 1952-1957 το πολεμικό ναυτικό της Σοβιετικής Ένωσης ξεκίνησε το Πρόγραμμα 611. Ένα πρόγραμμα στο οποίο οι σύμμαχοι έδωσαν τη κωδική ονομασία «Ζούλου». Ο στόχος του προγράμματος 611 ήταν η κατασκευή επιθετικών υποβρυχίων με δυνατότητες ανώτερες των δυτικών. Συνολικά κατασκευάστηκαν 26, 8 στο Λένινγκραντ και 18 στο Σεβεροντβίνσκ. Τα ονόματα που τους δόθηκαν ήταν B-61 έως B-82, και B-88 έως B-91. Αντίστοιχα οι σύμμαχοι που δε γνώριζαν αυτά τα ονόματα τα αποκαλούσαν «Ζούλου I» έως και V βάσει των εξωτερικών σχεδιαστικών χαρακτηριστικών τους. Το B-80 ήταν ένα από τα «Ζούλου V» και σήμερα αργοπεθαίνει στα κλειστά ολλανδικά νερά.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πολλά από αυτά τα υποβρύχια βρέθηκαν στα χέρια ιδιωτών. Το ίδιο έγινε και με το B-80 που αγοράστηκε από κάποιον Ολλανδό ιδιώτη ο οποίος το μετέφερε στη περιοχή NDSM του Άμστερνταμ, και άρχισε να το χρησιμοποιεί ως ενοικιαζόμενο χώρο για κάθε είδους εκδήλωση. Βλέπετε παρακάτω το σχέδιο των υποβρυχίων του προγράμματος 611 της Σοβιετικής Ένωσης.

Πηγή: WeaponsAndWarfare.com

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα με το συγκεκριμένο είναι ότι ακόμα και σήμερα, και οι δύο χώροι με τορπιλοσωλήνες (ο ένας με έξι και ο άλλος με τέσσερις) τύπου Stern είναι σε άψογη κατάσταση. Βλέπετε και μόνοι σας τη κατάσταση τους παρακάτω.

Πηγή: Pinterest.com

Και υπάρχουν διάφορα μικρά και μεγάλα μέρη εντός του υποβρυχίου που θυμίζουν πως πριν από λίγα χρόνια εκεί ζούσαν 70 άντρες του πολεμικού ναυτικού της Σοβιετικής Ένωσης. Αρκετά τμήματα του υποβρυχίου είναι ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση χωρίς να έχουν επηρεαστεί από τα χρόνια. Επίσης, είναι πολύ θετικό ότι βανδαλισμοί έχουν γίνει μόνο στο εξωτερικό του μέρος. Εσωτερικά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Βλέπετε παρακάτω ένα πίνακα ασυρμάτου όπου αναγράφει «частота мгц» (Συχνότητα σε MHz).

Πηγή: YouTube.com/channel/UC73dVtWf9mpjiWYkXyIlm7A

Αντίστοιχα μπορείτε να δείτε τη γέφυρα του υποβρυχίου στη φωτογραφία που ακολουθεί. Προφανώς η γέφυρα δεν είναι στην ίδια καλή κατάσταση καθότι περισσότερο εκτεθειμένη και πιο εύκολα προσβάσιμη.

Πηγή: ComTourist.com

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η πρόσβαση στο υποβρύχιο είναι εφικτή μόνο μέσω νερού καθώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε επικοινωνία του με τη στεριά. Ωστόσο, είναι πολύ κοντά στο λιμάνι NDSM του Άμστερνταμ και ακόμα και με μία απλή βάρκα μπορεί να το επισκεφθεί κανείς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Πηγή: HiveMiner.com

Εάν σας δοθεί ποτέ η ευκαιρία να βρεθείτε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, τότε αξίζει να δοκιμάσετε να ανεβείτε σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Σίγουρα θα μάθετε αρκετά από αυτή την εμπειρία μέσα σε ένα σοβιετική υποβρύχιο του Ψυχρού Πολέμου.

Πηγή: YouTube.com/channel/UC73dVtWf9mpjiWYkXyIlm7A

Κλείνοντας, είναι κρίμα τέτοια κομμάτια της σύγχρονης πολεμικής ιστορίας να σαπίζουν κατ’αυτό το τρόπο. Ελπίζουμε κάποιος να μπορέσει να το εκμεταλλευτεί με σεβασμό στην ιστορία ώστε να μη χαθεί για πάντα μέσα στα επόμενα χρόνια. Σχεδόν οποιαδήποτε χρήση του θα ήταν προτιμότερη από το να καταστρέφεται χρόνο με το χρόνο.

Πηγή: ComTourist.com

Πηγή: defensegr.wordpress.com


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου