Μπάρα

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

«Εμφύλιος» ανάμεσα σε Λιμενικό και Αστυνομία για την επίθεση κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια

30

Την έντονη αντιπαράθεση µεταξύ Αστυνοµίας και Λιµενικού έχει προκαλέσει το πρωτοφανές περιστατικό σε βάρος κλιµακίου του Λιµενικού Σώµατος στα Εξάρχεια. 
Την ώρα που χθες η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, σε δηλώσεις της τόνισε ότι «η Ελληνική Αστυνοµία δεν είχε καν ενηµέρωση» αλλά και ότι «δεν πήγαν αστυνοµικοί» γιατί «ήταν µια προσπάθεια από το Λιµενικό Σώµα», µέσα από τη διαρροή επίσηµου εγγράφου επιχειρήθηκε να διαψευστούν οι συγκεκριµένοι ισχυρισµοί.

Στην απόρρητη αναφορά του συµβάντος µε τον χαρακτηρισµό «επείγουσα» όχι µόνο περιγράφονται αναλυτικά τα όσα διαδραµατίστηκαν, αλλά υπογραµµίζεται ότι «προ της έναρξης της επιχείρησης είχε ενηµερωθεί αρµοδίως το οικείο Αστυνοµικό Τµήµα µε εντολή κεντρικού λιµενάρχη Πειραιά».

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, µάλιστα, υποστηρίζουν στο «Εθνος» ότι οι λιµενικοί ζήτησαν συνδροµή από το ΑΤ Εξαρχείων, µε τον αξιωµατικό υπηρεσίας να απαντά ότι δεν διαθέτει τις δυνάµεις γι’ αυτόν τον σκοπό, καθώς στο τµήµα το προσωπικό είναι ελάχιστο. 
Εντούτοις, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», ουδέποτε ενηµερώθηκαν οι αρµόδιες κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. 
Το γεγονός αυτό πιστοποιείται ακόµη και από τη διαρροή της απόρρητης αναφοράς στην οποία ρητώς αναφέρεται ότι ενηµερώθηκε µόνο το ΑΤ Εξαρχείων.

Σύµφωνα µε πηγές της ΕΛ.ΑΣ., στις 8.20 το βράδυ το κλιµάκιο του Λιµενικού µετέβη στο σηµείο της επιχείρησης. Έπειτα από περίπου 18 λεπτά ένα άτοµο κάλεσε το τηλεφωνικό κέντρο της Αµέσου ∆ράσεως δηλώνοντας ότι είναι αξιωµατικός του Λιµενικού και ζήτησε συνδροµή της οµάδας ∆ΙΑΣ για την έρευνα, ενηµερώνοντας ότι βρίσκεται στο σηµείο µαζί µε εισαγγελέα. Στις 8.50 άτοµο µε τα ίδια στοιχεία επικοινώνησε τηλεφωνικά µε τον αξιωµατικό υπηρεσίας του ΑΤ Εξαρχείων ζητώντας συνδροµή για την έρευνα που πραγµατοποιούσαν παρουσία εισαγγελέα στο παραπάνω σηµείο. Σύµφωνα µε την έρευνα, η συµπλοκή µεταξύ των ανδρών του Λιµενικού Σώµατος και των αγνώστων δραστών ολοκληρώθηκε γύρω στις 9 το βράδυ.

Πληροφορίες από το Λιµενικό, εντούτοις, αναφέρουν ότι «ενηµερώσαµε το τοπικό τµήµα και το 100 περίπου ένα τέταρτο πριν. 
Είχε αποφασιστεί να µη γίνει κοινή επιχείρηση και όπως κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις απλώς ενηµερώσαµε για την επικείµενη επιχείρηση, ώστε να γνωρίζουν την παρουσία µας στο σηµείο. ∆εν ξέραµε ότι πρόκειται για κατάληψη». 
Σύµφωνα µε µαρτυρίες, αρχικά κατά την έξοδο των λιµενικών από την κατάληψη εµφανίστηκαν δύο οχήµατα µε οκτώ επιβαίνοντες οι οποίοι τους φώναξαν «Αστυνοµία! Αστυνοµία!». Στη συνέχεια άρχισαν να εµφανίζονται κι άλλοι, µε τον αριθµό να ξεπερνά τους 50. 
Τουλάχιστον τρεις φέρονται να κρατούσαν Καλάσνικοφ και πολλοί είχαν άλλα όπλα. «Οπως ήρθαν συντεταγµένα, έτσι και αποχώρησαν».

Ολα ξεκίνησαν στις 17.40 της Πέµπτης, όταν στο «Blue Star 1» εντοπίστηκε υπήκοος Συρίας να µεταφέρει ποσότητα 218 γραµµαρίων ακατέργαστης κάνναβης. 
Οι λιµενικοί τον συνέλαβαν και εκείνος τους είπε ότι τις ψυχοτρόπους ουσίες τις πήρε από Αιγύπτιο που µένει στην κατάληψη κτιρίου στη συµβολή των οδών Θεµιστοκλέους και Ερεσού.

Η ενέδρα

Για την επιχείρηση ενηµερώθηκε και δικαστικός λειτουργός, ο οποίος συµµετείχε στις έρευνες. Όταν οι οκτώ άνδρες του Λιµενικού έφτασαν στο σηµείο στα Εξάρχεια, βρήκαν δύο γυναίκες, µια Ελληνοαυστραλέζα και µια Μαροκινή, τις οποίες συνέλαβαν, αλλά και ποσότητες ναρκωτικών και µια ζυγαριά. 
Κατά την έξοδό τους και ενώ δέχονταν επίθεση, δύο άνδρες φυγάδευσαν τον δικαστικό λειτουργό ενώ δύο από τους υπόλοιπους έξι τραυµατίστηκαν. 
Ο ένας µε µαχαίρι στο πόδι και ο άλλος ξυλοκοπήθηκε. Και από τους δύο τραυµατίες οι δράστες άρπαξαν το τσαντάκι τους στο οποίο είχαν το υπηρεσιακό τους όπλο και άλλα αντικείµενα του εξοπλισµού τους.

Σε ανακοίνωσή του, πάντως, το υπουργείο Ναυτιλίας επαινεί τους λιµενικούς για τη στάση τους. «Κατά την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν τα στελέχη του Λιµενικού Σώµατος επέδειξαν ψυχραιµία και αυτοσυγκράτηση, χωρίς να χρησιµοποιήσουν τον φέροντα οπλισµό τους και να αποφευχθεί γενικευµένη σύρραξη µε απρόβλεπτα αποτελέσµατα» αναφέρεται µεταξύ άλλων.

Αντίδραση και από τους Εισαγγελείς

Το φιάσκο της συγκεκριµένης επιχείρησης, κατά την οποία όχι µόνο τραυµατίστηκαν δύο λιµενικοί αλλά και απελευθερώθηκε µία από τις δύο συλληφθείσες, προκάλεσε την αντίδραση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία αναφέρεται στην «επιτακτική ανάγκη λήψης κατάλληλης εκπαίδευσης, εξοπλισµού και µέτρων ατοµικής προστασίας των εισαγγελέων που προΐστανται σε επιχειρησιακές ενέργειες αυξηµένης επικινδυνότητας». 
 Επίσης ζητά «αποτελεσµατική κατά νόµον αντιµετώπιση των συµπεριφορών εκείνων που έχουν µετατρέψει περιοχές της Αθήνας σε άβατα εκκολαπτήρια έκνοµων ενεργειών».

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου