Μπάρα

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Βόμβα ψυχολογικών επιχειρήσεων Μ129

Σε κάθε πόλεμο οι ψυχολογικές επιχειρήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και μία από τις πιο απλές τεχνικές ψυχολογικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα, είναι η ρίψη φυλλαδίων.
Για αυτό το σκοπό οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τη βόμβα που θα δούμε σε αυτό το άρθρο μας.
Είναι μία βόμβα που η αποστολή της είναι η ρίψη μεγάλου όγκου φυλλαδίων (από 60 έως 80 χιλιάδες) από μία πληθώρα αεροσκαφών.



Πηγή: WarRelics.eu

Όπως αντιλαμβάνεστε από τη παραπάνω φωτογραφία, είναι μία σχετικά απλή βόμβα με βάρος 52 κιλά άδεια ή 100 κιλά με τα φυλλάδια.
Η αρχή λειτουργίας της είναι πολύ απλή.
Όπως βλέπετε παρακάτω έχει δύο τμήματα που ασφαλίζουν με τέσσερα μάνδαλα από κάθε πλευρά. Μετά την απελευθέρωση της, όταν θα πυροδοτηθεί στον αέρα τότε με ακαριαίο πυραγωγό σχοινί χωρίζονται αυτά τα τμήματα, όπως επίσης και οι πτέρυγες σταθεροποίησης, και έτσι τα φυλλάδια πετούν σε μία μεγάλη γεωγραφική έκταση.



Πηγή: ARSOF-History.org

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι ρίψεις γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από την AFSOC (Air Force Special Operations Command, Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Πολεμικής Αεροπορίας) καθώς εκεί υπάγονται οι ψυχολογικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.
Επιπρόσθετα, συχνά τέτοιες επιχειρήσεις διενεργούνται πριν από επίσημες πολεμικές επιχειρήσεις άρα χρειάζονται ειδικά αεροσκάφη που θα μπορέσουν να πετάξουν επάνω από τη περιοχή επιχειρήσεως δίχως να εντοπιστούν όπως βομβαρδιστικά τεχνολογίας στελθ.



Πηγή: BulletPicker.com (επεξεργασμένη)

Όπως βλέπετε στη παραπάνω επεξηγηματική εικόνα, φαντάζει ως μία τυπική βόμβα 750 λιβρών και λόγω του ιδιαίτερα απλού σχεδιασμού της έχουν υπάρξει μόλις δύο γενιές της.
Η M129E1 και η M129E2 που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα στους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η E2 δε διαθέτει θέση για δεύτερο άγκιστρο μεταφοράς, και έχει ελαφρώς πιο ενισχυμένο μέταλλο στο πίσω της μέρος ώστε να αντέχει τις πιέσεις που δέχεται κατά τη μεταφορά στις εξωτερικές βάσεις βομβών από σύγχρονα αεροσκάφη.
Πέρα από αυτό, δεν υπάρχει άλλη διαφορά ανάμεσα στις δύο βόμβες.
Τα φυλλάδια τοποθετούνται είτε «χύμα» όπως είδατε στις προηγούμενες φωτογραφίες, είτε σε ρολά όπως βλέπετε στη συνέχεια.
Σε ρολά, η βόμβα χωράει 30 χιλιάδες φυλλάδια διαστάσεων 13×20 εκατοστών που ζυγίζουν περίπου 8 κιλά ανά ρολό.



Πηγή: PsyWarrior.com

Προτού τα ρολά τοποθετηθούν εντός της βόμβας, ακαριαίο πυραγωγό σχοινί περνάει μέσα από τις ενώσεις των κομματιών της βόμβας.
Κατ’αυτό το τρόπο, όταν η βόμβα πυροδοτηθεί εις τον αέρα το ακαριαίο πυραγωγό σχοινί θα «κόψει» τη βόμβα σε κομμάτια απελευθερώνοντας τα φυλλάδια.



Πηγή: Wikipedia.org

Ο εναυστήρας που χρησιμοποιείται για τη πυροδότηση του ακαριαίου πυραγωγού σχοινιού που οδηγεί στο άνοιγμα της βόμβας στον αέρα, είναι ο T59 ο οποίος είναι γνωστός από τη δεκαετία του 1960 και είναι απλώς μία μεταλλική κυλινδρική συσκευασία με γόμωση από εκρηκτική ύλη Composition A.
Βλέπετε πως είναι καλύτερα στη συνέχεια.



Πηγή: BulletPicker.com

Ο πυροδοτικός μηχανισμός του δεν είναι ξεκάθαρο εάν είναι ο M909 ή κάποιος άλλος, αλλά είναι σίγουρο ότι είναι ένας απλός μηχανικός πυροδοτικός μηχανισμός που πριν από την απογείωση ρυθμίζεται μέσω της βίδας ρύθμισης για το ύψος πυροδότησης.
Έπειτα, κατά την ελεύθερη πτώση στον αέρα λειτουργεί ως προπέλα που περιστρέφεται από τον αέρα και βιδώνει μέχρι να φτάσει στο σημείο όπου οδηγεί στη πυροδότηση.



Πηγή: BulletPicker.com

Οι στρατηγική χρήση της βόμβας M129 περιλαμβάνει τις παρακάτω έξι αποστολές για τις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ έως και σήμερα.
  • Απειλές προς τον εχθρό
  • Αίτημα να παραδοθεί ο εχθρός
  • Λίστες καταζητούμενων ή/και επιβραβεύσεις για πληροφορίες
  • Αντιμετώπιση παραπληροφόρησης/προπαγάνδας του εχθρού
  • Δημιουργία θετικού κλίματος προς της φίλιες δυνάμεις
  • Οδηγίες για υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας

Πηγή: WarRelics.eu

Παρότι οι ψυχολογικές επιχειρήσεις έχουν περάσει σε ένα σημαντικό βαθμό σε ηλεκτρονικά μέσα, τα φυλλάδια παραμένουν μέχρι και σήμερα μία πολύ διαδεδομένη τακτική.
Επίσης, υπάρχουν και μερικές ακόμη βόμβες σχεδιασμένες ειδικά για αυτή την αποστολή, αλλά η M129 είναι από τις πιο διαδεδομένες και γι’ αυτό γράψαμε λίγα πράγματα γι'  αυτή.

Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου