Μπάρα

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Thompson M1A1 ( Tommy Gun )

Το Thompson είναι ένα αμερικανικής προέλευσης οπλοπολυβόλο που κατασκευάστηκε από τον John T. Thompson.
Στόχος ήταν να κατασκευαστεί πριν το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ένα πλήρως αυτόματο όπλο, με το οποίο θα μπορεί κανείς να «σαρώνει» τα εχθρικά στρατεύματα.
Όταν το πρωτότυπο ήταν έτοιμο, ο πόλεμος είχε τελειώσει.
Το Thompson είναι ένα από τα πρώτα όπλα που ονομάστηκαν οπλοπολυβόλα. Το πρώτο ήταν το γερμανικής προέλευσης MP18.
Το Thompson κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1921 και γι’αυτό ονομάστηκε και M1921. Χρησιμοποιήθηκε από το Σώμα των Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολίτειων, καθώς και σε ορισμένες ακόμη χώρες χώρες.

M1 Thompson

Παρά την σχετικά ευρεία χρήση του, δεν θεωρήθηκε ένα ικανό όπλο, λόγω του υψηλού βάρους του και της χαμηλής ακρίβειας, ειδικά σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 50 μέτρων.
Το 1938, το Thompson εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό στρατό για να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τότε, υπήρχαν δύο μοντέλα: το M1928A1, το οποίο δεχόταν κυκλικό γεμιστήρα μεγάλης χωρητικότητας, διέθετε πτερύγια ψύξης και η λαβή όπλισης βρισκόταν στο πάνω μέρος και το M1, το οποίο δεχόταν ευθύγραμμο γεμιστήρα χωρητικότητας 30 σφαιρών, δεν είχε πτερύγια ψύξης και η λαβή όπλισης βρισκόταν στην πλευρά του δέκτη.
Και τα δύο μοντέλα χρησιμοποιούσαν την σφαίρα .45 ACP. Περισσότερα από 1.5 εκατομμύρια Thompsons κατασκευάστηκαν κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1943, ο Αμερικάνικος στρατός εισήγαγε το οπλοπολυβόλο M3*, προκειμένου να αντικαταστήσει το Thompson.
Ωστόσο, λόγω της τεράστιας παραγωγής του, ποτέ δεν το αντικατέστησε, ενώ η αγορά του από τον στρατό σταμάτησε το επόμενο έτος.
Τα επόμενα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Thompson χρησιμοποιήθηκε από περισσότερες από 30 χώρες, ενώ παρέμεινε ιδιαίτερα δημοφιλές στα αμερικανικά στρατεύματα μέχρι την εισαγωγή του M16, το 1963.


Εξωτερικά, όλα τα Thompson έχουν αρκετές ομοιότητες.
Διαθέτει ξύλινη λαβή και ξύλινο κοντάκι, ενώ στο μπροστινό μέρος διαθέτει ξύλινο εξάρτημα, προσκολλημένο στο κάτω μέρος της κάννης για καλύτερο κράτημα του όπλου.
Ο γεμιστήρας, είτε, ευθύγραμμος, είτε κυκλικός, τοποθετείται μπροστά από την σκανδάλη του όπλου.
Μεγάλο μέρος του όπλου είναι φτιαγμένο από μέταλλο. Σε γενικές γραμμές, το Thompson είναι απλό στον σχεδιασμό, με λιτή εμφάνιση.
Το Thompson αρχικά ήταν πλήρως αυτόματο, αλλά τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν ορισμένες ημι-αυτόματες εκδόσεις του.
Έχουν κατασκευαστεί διάφορα μοντέλα, με διαφορετικά μήκη κάννης, μειωμένο βάρος, προσαρμογή εξαρτημάτων και αξεσουάρ, καθώς και με αλλαγές στον μηχανισμό πυροδότησης.
Αναμφίβολα, το Thompson είναι ένα από τα πιο γνωστά οπλοπολυβόλα που έχουν κατασκευαστεί. Αρχικά, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους γκανγκστερς των δεκατιών του ’20 και του ’30, ενώ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, η φήμη του εξαπλώθηκε.
Ενώ η επίσημη ονομασία του είναι Thompson, έχει αποκτήσει αρκετές ακόμη ονομασίες όπως Trench Broom, Chicago Style και The Chopper.
Η πιο γνώστη ανεπίσημη ονομασία του, εξίσου γνωστή με την επίσημη είναι Tommy Gun.


Είδος σφαίρας: .45 ACP Χωρητικότητα γεμιστήρα: 20,30,50
Ταχύτητα σφαίρας: 280m/s Μήκος όπλου: 813mm
Σφαίρες ανά λεπτό: 600-1200rds/min Μήκος κάννης: 267mm
Ωφέλιμη εμβέλεια: 50m Καθαρό βάρος: 4.8kg

 

 

Πηγή: gunsnwar.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου