Μπάρα

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι Zastava M70

Αυτή τη φορά θα δούμε ένα γιουγκοσλάβικο πιστόλι της εταιρίας Zastava που σχεδιάστηκε το 1970 από όπου πήρε και το όνομα του, M70.
Είναι ένα μικρό πιστόλι διαμετρήματος .32 ACP (δηλαδή 7.65×17 χιλιοστά). Είναι ένα πολύ διαδεδομένο πιστόλι μέχρι και σήμερα στη Σερβία και είχαμε την ευκαιρία να εκτελέσουμε μερικές βολές με αυτό.
Η εμπειρία μας μαζί του είναι πολύ μικρή άρα περιμένουμε στα σχόλια τις απόψεις σας εάν έχετε εμπειρία στη χρήση του και θεωρείτε ότι μας διέφυγε κάτι σημαντικό.  
Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.
Πηγή: Pinterest.com

Το πιστόλι αυτό έχει πολύ μικρές διαστάσεις και είχε σχεδιαστεί ως εφεδρικό όπλο για τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η λογική ήταν ότι εάν ο αστυνομικός βρεθεί δίχως το βασικό του όπλο σε μία συμπλοκή θα έχει σε κεκαλυμμένη θήκη αυτό το μικρό πιστόλι για αυτοάμυνα.
Αυτό ήταν είτε θήκη ποδιού, θήκη τσέπης, ή άλλες κεκαλυμμένες θήκες οπλοφορίας.
Ενδεικτικά, μιλάμε για ένα πλήρως μεταλλικό πιστόλι με βάρος 670 γραμμάρια (άδειο), χωρητικότητα 8 φυσιγγίων σε γεμιστήρα μονής στοίβας, και συνολικό μήκος μόλις 16.5 εκατοστά. Επίσης, ο σχεδιασμός του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Tokarev που έχει αποδείξει την αξία του εδώ και πολλά χρόνια.


Πηγή: ArmsList.com

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το όπλο παραμένει και σήμερα πολύ δημοφιλές για οπλοφορία στη Σερβία ενώ έχει και το ψευδώνυμο «Pčelica» (μελισσούλα) λόγω του μικρού διαμετρήματος και διαστάσεων του.
Όπως προαναφέραμε η προσωπική μας εμπειρία μαζί του περιορίζεται σε μερικές δεκάδες βολές και έτσι δεν έχουμε πλήρη εικόνα των δυνατών και αδύνατων σημείων του. Βλέπετε μία σχετική φωτογραφία μας παρακάτω.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι για τα σημερινά δεδομένα δεν είναι ότι καλύτερο.
Για τις διαστάσεις του έχει υπερβολικά μεγάλο βάρος, πολύ μικρή χωρητικότητα, και όλα αυτά με ένα διαμέτρημα τόσο μικρό που γενικά θεωρείται ακατάλληλο για αυτοάμυνα.
Επιπρόσθετα, προσωπικά αντιμετωπίσαμε κάποιες εμπλοκές που ήταν λόγο κακής συντήρησης (προβλήματα απόρριψης άδειων καλύκων).


Πηγή: ArmsList.com

Η τιμή του είναι γύρω στα $200 σήμερα αλλά εάν αφαιρέσουμε τη συλλεκτική του αξία, δε μπορούμε να δούμε κάποια πρακτική εφαρμογή για αυτό το πιστόλι σήμερα.
Σίγουρα για την εποχή του ήταν εξαιρετικό και ως εφεδρικό όπλο για σχεδόν εξ’επαφής συμπλοκές ήταν μία λογική «τελευταία λύση».
Αλλά με τις γνώσεις και τεχνολογία που έχουμε σήμερα, δε μπορεί να ανταγωνιστεί σύγχρονα ημιαυτόματα πιστόλια που στο ίδιο βάρος και διαστάσεις προσφέρουν μεγαλύτερη χωρητικότητα με μεγαλύτερα διαμετρήματα, και σαφώς ανώτερα επίπεδα αξιοπιστίας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, δε θα προτείναμε σε κάποιον να το αγοράσει ως όπλο αυτοάμυνας.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου