Μπάρα

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Colca Canyon Περού, ( Φωτογραφίες Βίντεο )




Το Colca Canyon είναι ένα φαράγγι του ποταμού Colca στο νότιο Περού , που βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα ( 99 μίλια ) βορειοδυτικά της Αρεκίπα . 
 





Είναι ο τρίτος τουριστικός προορισμός του Περού με περισσότερους από 120.000 επισκέπτες ετησίως. 
Με βάθος 3.270 μέτρα (10.730 πόδια),  είναι ένα από τα βαθύτερα στον κόσμο. Το μήκος του είναι περίπου 70 χιλιόμετρα (43 mi). 
Η κοιλάδα Colca είναι μια πολύχρωμη κοιλάδα των Άνδεων με προ- Incaρίζες, και πόλεις που ιδρύθηκαν στην ισπανική αποικιακή εποχή, που κατοικούνταν ακόμη από ανθρώπους των πολιτισμών της Κολάγκουα και της Καμπάνα. 
Οι ντόπιοι διατηρούν τις προγονικές τους παραδόσεις και συνεχίζουν να καλλιεργούν τα προ-Ίνκα σκαλοπάτια , που ονομάζονται Άνδεις .

Κοιλάδα Colca


ΤοποθεσίαΠερού
Υπεράκτια υδάτινα σώματαΠοταμός Colca
Μήκος70 χλμ
Βάθος3270 μ

Ιστορία



Γυναίκα με ένα ήσυχο γεράκι στο Yanque, μία από τις τρεις κύριες τουριστικές πόλεις του φαραγγιού Colca
Οι Κουμπάνες που μιλούν Quechua , πιθανότατα κατάγονταν από τον πολιτισμό Wari , και οι κολλαγόνες που μιλούσαν για την Aymara , οι οποίοι μετακόμισαν στην περιοχή από την περιοχή της Λίμνης Τιτικάκα, κατοικούσαν στην κοιλάδα κατά την προ-Ίνκα εποχή. 
Οι Ίνκας πιθανότατα έφτασαν στην Κοιλάδα της Κόλκα γύρω στο 1320 μ.Χ. και καθιέρωσαν την κυριαρχία τους μέσω γάμου και όχι μέσω πολέμου. 
Οι Ισπανοί, υπό τον Γκονζάλο Πίζαρο , έφτασαν το 1540 και το 1570 ο Ισπανός εφημέριος Φρανσίσκο ντε Τολέδο διέταξε τους κατοίκους σε όλη την πρώην Αυτοκρατορία της Ίνκας να εγκαταλείψουν τις διάσπαρτες κατοικίες τους και να μετακινηθούν σε μια σειρά από κεντρικούς οικισμούς σε μια διαδικασία που ονομάζεται « Μειώσεις »Αυτοί οι οικισμοί παραμένουν οι κύριες πόλεις της κοιλάδας. 
Οι Φραγκισκανοί ιεραπόστολοι έχτισαν το πρώτο παρεκκλήσι στην κοιλάδα το 1565 και την πρώτη εκκλησία το 1569.
Δεν υπήρχαν περαστικοί δρόμοι μεταξύ Arequipa και Chivay μέχρι το 1940, όταν ένας δρόμος ολοκληρώθηκε για να εξυπηρετήσει τα ορυχεία αργύρου και χαλκού της περιοχής. 
Περισσότεροι δρόμοι κατασκευάστηκαν στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 από το Majes Hydroelectric Project, ένα πρόγραμμα για την εκτροπή του νερού από τον ποταμό Colca για την άρδευση των καλλιεργειών στην περιοχή Majes


Η πρόσβαση σήμερα γίνεται συνήθως μέσω της Arequipa.
Τον Μάιο του 1981, η πολωνική εκστρατεία ράφτινγκ Canoandes με επικεφαλής τον Andrzej Pietowski , έκανε την πρώτη κατάβαση του ποταμού κάτω από το Cabanaconde και διακήρυξε την πιθανότητα να είναι το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου. 
Αναγνωρίστηκε τόσο από το Guinness Book of Records το 1984, και ένα άρθρο του National Geographic τον Ιανουάριο του 1993 επανέλαβε τον ισχυρισμό.  

Η κοινή αποστολή Πολωνίας / Περού "Cañon del Colca 2005" επαλήθευσε τα υψόμετρα του ποταμού και των γύρω υψών μέσω GPS.
Ο τουρισμός έχει αυξηθεί από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 από μερικές χιλιάδες επισκέπτες ετησίως σε σχεδόν 150.000 επισκέπτες το 2010.

Γεωγραφία



Colca-Arequipa 14 πεδιάδες του Majes, είναι γνωστό ως Majes River, και στη συνέχεια είναι γνωστό ως Camana πριν φτάσει στον Ειρηνικό Ωκεανό στην πόλη αυτού του ονόματος. 
Ο ποταμός Majes πιστεύεται από τους Ίνκας να ρέει απευθείας στον Γαλαξία μας. 
Για αυτόν τον λόγο, συχνά έβαλαν θυσίες και δώρα στους θεούς στο ποτάμι για να τους ρέει. 



Εντός της επαρχίας Caylloma είναι γνωστή ως η «Κοιλάδα Colca» μεταξύ Callalli και Pinchollo / Madrigal
Μέχρι το Huambo είναι γνωστό ως το φαράγγι Colca
Η πόλη Chivayβρίσκεται στο μεσαίο σημείο της κοιλάδας Colca
Πάνω από το Chivay, σε υψόμετρο 3.500 μέτρων (11.500 πόδια), η γεωργία δίνει τη δυνατότητα στην κτηνοτροφία, κυρίως αλπάκας και λάμα, με ορισμένα πρόβατα και γαλακτοπαραγωγά βοοειδή. 
Κάτω από το Chivay η κοιλάδα παρουσιάζει έντονα ενωμένα τοπία, συνεχίζοντας για πολλά χιλιόμετρα κατάντη. 
Μέσα στην βαθιά κατηφορική κοιλάδα, μια σειρά από μικρά χωριά απλώνεται σε απόσταση περίπου 56 χιλιομέτρων (35 μίλια) μεταξύ Chivay και του χωριού Cabanaconde
Το φαράγγι φτάνει στο μεγαλύτερο βάθος του στην περιοχή Huambo, όπου ο ποταμός έχει υψόμετρο 1.066 μέτρα (3.497 πόδια). 
Σε αντίθεση, 24 χιλιόμετρα (15 mi) προς νοτιοανατολικά της Cabanaconde υψώνεται τις 6.288 μέτρα (20.630 πόδια) υψηλό Ampato , μια καλυμμένη με χιόνια ανενεργού ηφαιστείου.

Άνθρωποι



Η Colca είναι μια κοιλάδα μεταξύ των Άνδεων που κατοικείται και αναπτύσσεται από τρεις εθνοτικές ομάδες: τους Kollowas, τους Cabanas και τους Ccaccatapay. 

· Οι Kollawas κατέλαβαν την ανατολική περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού
· Οι Cabanas βρίσκονταν στην ανατολική περιοχή του ποταμού Colca
· Το Ccaccatapay ζούσε στην πιο βαθιά περιοχή του κέντρου του φαραγγιού του ποταμού Colca, που σήμερα είναι η περιοχή Tapay.
 
Ήταν σπουδαίοι κτηνοτρόφοι, αγρότες και έκαναν άρδευση. 
Ωστόσο, μπορείτε επίσης να βρείτε υπολείμματα προϊστορικών πολιτισμών και φυσικά υπολείμματα των Ίνκας . 




Τα νερά της κοιλάδας Colca είναι ψηλότερα από 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και χρησιμοποιούνται μόνο για τα ζώα. 
Καθώς το υψόμετρο μειώνεται, η οικολογία αλλάζει σε γεωργική ζώνη σε απόσταση περίπου 3.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκεί η κοιλάδα γίνεται το φαράγγι της κόλκας. 
Το φαράγγι εκτείνεται 100 χιλιόμετρα και βυθίζεται 3.400 μέτρα.
Εκτός από την πλούσια γεωργία της, οι εκκλησίες της έχουν αξιόλογη αρχιτεκτονική και πολύτιμα έργα θρησκευτικής τέχνης. 
Αυτή η τεχνική δείχνει τον πολιτισμό και τις παραδόσεις κάθε μιας από τις κοινότητές της.
Στις σπηλιές που βρίσκονται στην κοιλάδα Colca μπορείτε να βρείτε πίνακες και γλυπτά που χρονολογούνται πάνω από 7.000 χρόνια. 
Αυτά τα γλυπτά απεικονίζουν σκηνές κυνηγιού, λάμα, αλεπούδες, ανθρώπινες μορφές, παραστάσεις αστεριών όπως ο ήλιος, ο νότιος σταυρός, τα πουλιά και πολλές άλλες μορφές. 
Αυτά τα σχέδια δείχνουν το πέρασμα του χρόνου και τους διάφορους οικισμούς που, εδώ και χιλιάδες χρόνια, άφησαν ίχνη της ύπαρξής τους.

Θέλγητρα



Το φαράγγι φιλοξενεί τον κόνδορα των Άνδεων ( Vultur gryphus ), ένα είδος που υπήρξε το επίκεντρο των παγκόσμιων προσπαθειών διατήρησης. Οι κόνδορες φαίνονται σε κοντινή απόσταση καθώς πετούν πέρα ​​από τα τείχη του φαραγγιού και αποτελούν δημοφιλές αξιοθέατο. 


Το Andean Condor ζει συνήθως περίπου 60-70 χρόνια και έχει άνοιγμα φτερών περίπου 2,1-2,7 μέτρων (7-9 πόδια). 
Συνήθως αναφέρεται ως «Eternity Bird», καθώς το πουλί είναι σύμβολο μακράς διαρκείας και αιωνιότητας. 
Το "Cruz del Condor" είναι μια δημοφιλής τουριστική στάση για να δείτε τους κόνδορες. 
Σε αυτό το σημείο, το δάπεδο του φαραγγιού είναι 1.200 μέτρα (3.900 πόδια) κάτω από το χείλος του φαραγγιού.
Άλλα αξιοσημείωτα είδη πτηνών που υπάρχουν στο Colca περιλαμβάνουν το γιγαντιαίο κολίβριο , το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας των κολιβρίων, καθώς και τη χήνα των Άνδεων , το φλαμίνγκο της Χιλής και το ορεινό καρακάλα . 
Τα ζώα περιλαμβάνουν το vizcacha , έναν συγγενή μεγέθους κουνελιού του τσιντσιλά, του zorrino , του ελαφιού , της αλεπούς και του vicuña , του άγριου προγόνου της αλπακάς .
Οι φυσικές ιαματικές πηγές La Calera βρίσκονται στο Chivay, τη μεγαλύτερη πόλη του Colca Canyon. Άλλες θερμές πηγές, μερικές ανεπτυγμένες για τουριστική χρήση, είναι διάστικτες σε όλη την κοιλάδα και το φαράγγι.
Οι αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνουν τα σπήλαια του Mollepunko πάνω από το Callalli όπου η ροκ τέχνη (που λέγεται ότι είναι 6.000 ετών) απεικονίζει την εξημέρωση της αλπακάς. η μούμια του Paraqra, πάνω από το Sibayo. η Fortaleza de Chimpa, μια ανακατασκευασμένη ακρόπολη στην κορυφή του βουνού που κοιτάζει κάτω από τον Madrigal. ερείπια προ-ισπανικών οικισμών σε όλη την κοιλάδα · και πολλοί άλλοι.
Τα πολιτιστικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν το φεστιβάλ Wititi στο Chivay, που ονομάζεται «πολιτιστική κληρονομιά» του Περού. 
Το Colca είναι επίσης γνωστό για χειροτεχνίες: είδη πλεκτά από ίνες αλπακάς μωρών και μια μοναδική μορφή κεντήματος που κοσμούν φούστες (polleras), καπέλα, γιλέκα και άλλα είδη καθημερινής φθοράς και χρήσης.
Η πιο απομακρυσμένη πηγή του ποταμού Αμαζονίου είναι προσβάσιμη από την κοιλάδα Colca μέσω του Tuti, ένα μονοήμερο ταξίδι σε μια πηγή στα 5.120 μέτρα (16.800 πόδια), όπου εκτοξεύεται χιόνι από το Mismi από ένα βράχο. 


 
Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν το Infiernillo Geyser, στις πλαγιές του ηφαιστείου Hualca Hualca , το οποίο είναι προσβάσιμο με τα πόδια, ιππασία ή ποδήλατο βουνού και μια σειρά από casas vivenciales όπου οι τουρίστες μπορούν να μείνουν με μια τοπική οικογένεια στο σπίτι τους και να μοιράζονται καθημερινά δραστηριότητες.
Η Autocolca, μια αυτόνομη αρχή που δημιουργήθηκε από το νόμο τη δεκαετία του 1980, είναι υπεύθυνη για την προώθηση και διαχείριση του τουρισμού στην κοιλάδα Colca

Πηγή: en.wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου