Μπάρα

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020

Έφυγε ο Αντιστράτηγος Βασίλειος Γιαννόπουλος, ο θρυλικός κατάσκοπος της ΕΥΠ.


Σήμερα 15 Ιουνίου 2020, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών, ο Αντιστράτηγος Βασίλειος Γιαννόπουλος, ο θρυλικός κατάσκοπος της ΕΥΠ.
Από το 1987 μέχρι και το 1995, ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλος έδρασε στην Τουρκία ως επιχειρησιακός πράκτορας (κατάσκοπος) της τότε ΚΥΠ, γράφοντας ιστορία με τις αποστολές που έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.
Η επιχείρηση που τον έκανε θρύλο στην Υπηρεσία ήταν όταν κατάφερε να εισβάλει στο υπαίθριο Στρατηγείο της 4ης Στρατιάς κατά την διάρκεια ασκήσεως, στην οποία σκόπευαν οι τούρκοι να δοκιμάσουν την εφαρμογή πραγματικών επιθετικών σχεδίων ενάντια στην Ελλάδα. 
Κύριος στόχος τους σε μια πολεμική σύρραξη με την χώρα μας, ήταν τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος και η Χίος.
Ο κ. Γιαννόπουλος, που ήξερε τα πάντα για την άσκηση, διέσχισε τον κόλπο του Ντογάν και αποβιβάστηκε αθόρυβα στην περιοχή του Ντογάνμπεη.
Ντυμένος πιθανότατα σαν ρακοσυλλέκτης -μια άλλη εκδοχή τον θέλει με στολή Τούρκου στρατιώτη- μπήκε στο στρατόπεδο και έφτασε μέσα από σκηνές και υπαίθρια καταλύματα στο αντίπαλο Στρατηγείο.
Πήρε χάρτες, επιχειρησιακά σχέδια και απόρρητα έγγραφα, ενώ φεύγοντας φωτογράφησε με ειδική μηχανή τους Τούρκους Στρατηγούς που κοιμόντουσαν!
Έφυγε έτσι ο Έλληνας κατάσκοπος αθόρυβα όπως μπήκε, χωρίς να τον πάρει κανείς χαμπάρι και την επόμενη μέρα έστειλε μέσω της κατάλληλης οδού όλα τα στοιχεία στα κεντρικά της Κατεχάκη....
_______
Γεννήθηκε το 1946 στο Νευροκόπι Δράμας και το 1965, εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου αποφοίτησε το 1969 ως Ανθυπολοχαγός Μηχανικού.
Παράλληλα, αποφοίτησε από την Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Στρατού, της Ανωτέρας Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας.
Υπηρέτησε ως Διευθυντής Αναλύσεως Πληροφοριών της Ε.Υ.Π., ως Διοικητής Μηχανικού στην Κύπρο και στα Νησιά του Αιγαίου και ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ με τον βαθμό του Υποστράτηγου, θέση την οποία κατείχε ως το 2002.
Ήταν από τους Αξιωματικούς που συμμετείχαν με πάρα πολλούς τρόπους στην έρευνα μέσα στην Τουρκία για Έλληνες και Κυπρίους αγνοουμένους και τυχόν αιχμαλώτους του 74.
Τον Οκτώβριο του 2006 έθεσε πρώτη φορά υποψηφιότητα για Δήμαρχος και εξελέγη στον Καποδιστριακό Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, ενώ επανεξελέγη Δήμαρχος το 2014.

Οι σημαίες στον Δήμο Νευροκοπίου κυματίζουν μεσίστιες ως ελάχιστο φόρο Τιμής.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη 17/06 και ώρα 17:00 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου.
Η ταφή του θα γίνει με τιμές εν ενεργεία Δημάρχου, στο Β' κοιμητήριο Νευροκοπίου.
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

Πηγή: armyvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου