Μπάρα

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Πύραυλος λεπίδων AGM-114 R9X «Hellfire»

Στο άρθρο μας «πύραυλος AGM-114 Hellfire» είχαμε κάνει μία ανάλυση του πυραύλου AGM-114 και των διαφόρων διαμορφώσεων του.
Ωστόσο, δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση εκείνου του άρθρου μας, δηλαδή το 2019, βγήκε στη δημοσιότητα ένας νέος πύραυλος της ίδιας γενιάς, ο πύραυλος R9X, που σχεδιάστηκε αποκλειστικά με μία αποστολή.
Την εξουδετέρωση στόχων υψηλής αξίας με ελαχιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών.


Πηγή: Channel411News.com (επεξεργασμένη)

Όπως γνωρίζουμε πλέον, για μείωση των απωλειών στελεχών των αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διακυβέρνηση Ομπάμα, ο Πρόεδρος Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα αύξησε δραματικά τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για στοχευμένες εξουδετερώσεις στόχων υψηλής αξίας σε Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Συρία, Σομαλία, και Υεμένη.
Το ενδιαφέρον είναι ότι όλο αυτό ήτο μία πατέντα της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Ασφαλείας), και πιο συγκεκριμένα του CTC (Counter Terrorism Center, Κέντρο Αντιτρομοκρατίας) της Υπηρεσίας που ως πατέντα κυριολεκτικά τοποθέτησε πυραύλους Hellfire σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη General Atomics MQ-1 Predator για κάποιες μυστικές αντιτρομοκρατικές δράσεις.
Αυτό άρεσε τόσο στη κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς εκμηδένιζε την επικινδυνότητα για απώλειες Αμερικανών σε αυτές τις χώρες, που ανέπτυξε ένα τεράστιο πρόγραμμα όπου για κάθε στόχο της CIA η πρώτη επιλογή έγινε η εξουδετέρωση μέσω Predator (και αργότερα με το General Atomics MQ-9 Reaper).


Πηγή: TheLibertarianRepublic.com

Κάπως έτσι τη περίοδο 2015-2016 ενώ τα περιστατικά παράπλευρων απωλειών μεγάλωναν, και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πλησίαζαν, η κυβέρνηση Ομπάμα άρχισε να ανησυχεί.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ οι παράπλευρες απώλειες ορίζονται ως «ακούσιος ή συμπτωματικός τραυματισμός ή βλάβη σε ανθρώπους ή υλικά που δεν είναι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι στη κατάσταση της περιόδου όπου συνέβη. Τέτοια ζημιά δεν είναι παράνομη εφόσον δεν ήταν υπερβολική αναλογικά με το συνολικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στο οποίο αποσκοπούσε η επίθεση».


Πηγή: WarSpot.ru

Λόγω αυτών των πιέσεων από το Υπ. Αμύνης και τη κυβέρνηση Ομπάμα, η CIA ζήτησε την ανάπτυξη ενός πυραύλου εξίσου αποτελεσματικό με το Hellfire, άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμο, και με ελαχιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών, και η ιδέα ήταν αρκετά περίεργη, καθώς ήταν ένας πύραυλος δίχως κινητική κεφαλή.
Με απλά λόγια, χωρίς να εκρήγνυται. Το αποτέλεσμα, ήταν ο R9X που πρακτικά ένας πύραυλος AGM-114 «Hellfire» ο οποίος αντί για τις μέχρι σήμερα γνωστές κεφαλές, φέρει έξι κοφτερές λεπίδες οι οποίες ανοίγουν κατά τη πτήση και ουσιαστικά «κόβουν» ότι υπάρχει σε περίμετρο ενός μέτρου από το πύραυλο.
Παρακάτω βλέπετε τη βάση των λεπίδων έπειτα από πρόσκρουση, καθώς και το όνομα του, AGM-114 R9X.


Πηγή: NYOB.news

Το όπλο αυτό άρχισε να χρησιμοποιείται από τη CIA και το JSOC (Joint Special Operations Command, Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων) το 2017 καθώς πρακτικά δεν απαιτεί καμία τροποποίηση, παρά μόνο πολύ εύστοχη σκόπευση που δεν ήτο ιδιαίτερο πρόβλημα για τους ήδη εξαιρετικά εύστοχους Hellfire.
Η πρώτη γνωστή επιχειρησιακή του χρήση ήταν το 2017 και σύντομα τράβηξε τη προσοχή όταν εξουδετέρωσε το δεύτερο της ιεραρχίας της Αλ Κάιντα στη πόλη Ιντλίμπ της Συρίας και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι έγινε μέσω μη επανδρωμένου αεροσκάφους, αλλά οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από ντόπιους δεν έδειχναν καμία έκρηξη, παρά μόνο αυτό που βλέπετε εδώ.


Πηγή: WSJ.com

Μέχρι σήμερα ο R9X έχει χρησιμοποιηθεί σε ελάχιστα γνωστά περιστατικά στη Συρία και Αφγανιστάν, και έτσι δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες πέραν όσων περιγράψαμε σε αυτό το άρθρο μας διαθέσιμες σε ανοικτές πηγές.
Στο μέλλον θα κάνουμε μία πιο αναλυτική μελέτη για τις εν λόγω εξουδετερώσεις σε μεγαλύτερο βάθος.

Πηγή: defensegr.wordpress.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου