από τον Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη
Τα πτυχία και τα διακριτικά τους έλαβαν οι νέοι Υποβρύχιοι Καταστροφείς, τα νέα «Βατράχια», όπως αποκαλούνται στη στρατιωτική «αργκό», τα οποία αποφοίτησαν από τη φημισμένη Σχολή Υ/Κ (ΣΥΚ) της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου.Μετά από μία εξάμηνης διάρκειας εξαντλητική και απαιτητική εκπαίδευση τελικώς «επιβίωσαν» και αποφοίτησαν δέκα στελέχη του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που πλέον αποτελούν για όλη τους τη ζωή τα μέλη του 189ου Σχολείου της ΔΥΚ.
Τα στελέχη αυτά έλαβαν τα πτυχία τους στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής, στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, από τον ίδιο τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και παρουσία του Διοικητού της ΔΥΚ Πλοιάρχου Γεωργίου Σταυρουλάκη ΠΝ και άλλων επισήμων.
Η ιστορία της σημερινής ΔΥΚ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία της σημερινής ΔΥΚ ξεκίνησε το 1953, αμέσως μετά την ένταξη της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, όταν, με τη βοήθεια των Αμερικανών, δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα αμφιβίων αναγνωρίσεων στο Πολεμικό Ναυτικό (τότε «Βασιλικό Ναυτικό»), με αρχική – πρώτη αποστολή τους – την υποστήριξη των πλοίων αποβάσεως του Ελληνικού Στόλου.
Στη συνέχεια ακολούθησε η αποστολή αξιωματικών και υπαξιωματικών του ΠΝ στις ΗΠΑ, προκειμένου να παρακολουθήσουν το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (UDT/SEAL), με σκοπό τη δημιουργία ενός πρώτου πυρήνα Ελλήνων εκπαιδευτών, οι οποίοι ακολούθως θα αναλάμβαναν και την οργάνωση της ΣΥΚ στην Ελλάδα.
Αυτή ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1957 στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Κανελλόπουλος (ΚΕΚΑΝ), υπό τη διοίκηση του τότε Πλοίαρχου Κ. Εγκολφόπουλου, με αποτέλεσμα το 1ο Σχολείο να ξεκινήσει τον Ιούλιο και να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 1957, από το οποίο αποφοίτησαν οι πρώτοι 5 ναύτες θητείας Υποβρύχιοι Καταστροφείς!
Το 1968 δημιουργήθηκε η Διοίκηση Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (Δ/ΟΥΚ), με έδρα το Σκαραμαγκά, η οποία το 1969 μετονομάστηκε σε Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών (ΜΥΚ) με παράλληλη αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών ομάδων.
Με την πάροδο των ετών η ΜΥΚ εξελίχθηκε και τον Απρίλιο του 2002 έλαβε τη σημερινή της ονομασία και δομή (ΔΥΚ).
Επισημαίνεται ότι η ΔΥΚ είναι μια από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού και οι αποστολές της στη διάρκεια της ειρήνης είναι (συμφώνως με την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΝ:
- Συμμετοχή σε επιχειρήσεις ΝΑΤΟ-Διασυμμαχικές (π.χ. “Αtalanta” στον Ινδικό Ωκεανό και το Κέρας της Αφρικής)
- Συμμετοχή σε επιχειρήσεις Ναυτικής Αποτροπής ΜΙΟ(Μaritime Ιnterdiction Ops).
- Συνδρομή σε επιχειρήσεις Ερεύνης και Διασώσεως
- Συμμετοχή σε επιχειρήσεις Ναρκοθηρείας.
- Συνδρομή σε διάσωση πληρώματος υποβρυχίων.
- Δυνατότητα αναλήψεως αντιτρομοκρατικών αποστολών (κυρίως) στη θάλασσα.
- Επιδείξεις στο πλαίσιο προβολής των δυνατοτήτων/δραστηριοτήτων της ΔΥΚ.
- Εξουδετερώσεις ανευρεθέντων εκρηκτικών μηχανισμών και πυρομαχικών σε θαλάσσιες περιοχές.
- Καταδυτικές δραστηριότητες, όπου απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό του ΠΝ (π.χ. ανέλκυση πυρομαχικών από λίμνες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου