Μπάρα

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Την Δευτέρα, 8 Ιουλίου, θα μεταφερθεί ο ιωνικός κίων από τον τάφο του Καραθεοδωρή στον ναό των Αγίων Πάντων του Μονάχου



Όπως είναι γνωστό και έχω ξαναγράψει, ο τάφος του παγκοσμίου φήμης Θρακός Έλληνος μαθηματικού, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ευρίσκεται στο Μόναχο (όπου απέθανε στις 2.2.1950).
Ο Καραθεοδωρή ήταν εφάμιλλος του Alb. Einstein, με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις και είχαν στενή συνεργασία σε θέματα της μαθηματικής επιστήμης.
Ο Καραθεοδωρή έζησε και δίδαξε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μονάχου (1924-1938), ενώ παράλληλα ήταν και Εκκλησιαστικός Επίτροπος στον ιστορικό ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, της γνωστής Σαλβάτορ-κίρχε Μονάχου.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην περίοδο 1942-1945, όταν ο τότε εφημέριος της Σαλβάτορ-κίρχε, αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος, ευρίσκετο έγκλειστος στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου, ο Καραθεοδωρή κατείχε τα κλειδιά του ναού και αντέδρασε σθεναρά στην επιχειρηθείσα από τους Ρώσους υφαρπαγή του ελληνορθόδοξου ναού.
Το Μαθηματικό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Μονάχου ετίμησε τον Καραθεοδωρή με την ονοματοδοσία της μεγάλης αίθουσας διδασκαλίας του σε “Constantin-Caratheodory-Hörsaal“ (2002). Στην τελετή παρέστη και η θυγατέρα του Καραθεοδωρή, Δέσποινα Ροδοπούλου-Καραθεοδωρή. Επίσης ο Σύλλογος “Förderverein Mathematik in Wirtschaft, Universität und Schule an der LMU e.V.“ που ιδρύθη το 1999, μετονομάσθη το 2013 σε “Caratheodory-Gesellschaft zur Förderung der Mathematik in Wirtschaft und Schule an der Ludwig-Maximilians-Universität München e.V.“.
Το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου μετονομάσθη εφέτος σε “Ελληνικό Λύκειο Μονάχου Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή“.
Στον τάφο του Καραθεοδωρή στο κοιμητήριο Waldfriedhof Μονάχου υπήρχε ένας υπερμεγέθης ιωνικός κίων, στον οποίο είναι χαραγμένα το όνομά του και τα ονόματα της συζύγου του, Ευφροσύνης, και του υιού του, Στεφάνου.
Ο ιωνικός κίων ήταν αγαπητός στον Καραθεοδωρή. Του θύμιζε όχι μόνον τον ελληνικό πολιτισμό στα παράλια της Μ. Ασίας, αλλά και την ίδρυση του Πανεπιστήμιου Σμύρνης “Φως εξ Ανατολών“, που έφερε σε πέρας μετά από ανάθεση του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδος, Ελ. Βενιζέλου. Ήταν από τους τελευταίους που εγκατέλειψε την φλεγόμενη Σμύρνη, μεταφέροντας μερικά βιβλία από το πανεπιστήμιο Σμύρνης!
Με αφορμή την επικείμενη λήξη του μακροχρονίου συμβολαίου ενοικίασης του τάφου από τον Δήμο Μονάχου, αποφάσισε η νόμιμη κληρονόμος, δισέγγονη κ. Δέσπ. Σκουτάρη, να ανταποκριθεί στην πρόταση, να μεταφερθεί ο ιωνικός κίων και να τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του ΙΝ Αγ. Πάντων Μονάχου.
Ο Καραθεοδωρή αποτελεί για την ελληνική παροικία Μονάχου τιμή και καύχημα, όχι μόνον για τους Θράκες και τους Έλληνες, αλλά και για όλον τον επιστημονικό κόσμο παγκοσμίως.
Η επίσημη τελετή τοποθέτησης του κίονος και των αποκαλυπτηρίων του θα γίνουν την Δευτέρα 8.7.2019 στις 5 μ.μ., στον ΙΝ Αγ. Πάντων Μονάχου, στην 15η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα.
Αξίζουν εύγε στον πρωτοπρεσβύτερο του Οικ. Θρόνου, Απ. Μαλαμούση, για όλες τις ενέργειές του γι’ αυτό το θέμα…

Το γράφω από τώρα, διότι εκείνην την ημέρα, εμείς εδώ στην Ελλάδα, δεν θα έχουμε χώρο για τέτοιες…δεύτερες ειδήσεις…Θα έχουμε με πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ, ΕΔΩ.








Πηγή: arxeion-politismou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου