Μπάρα

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Κριτικές Όπλων: Περίστροφο Smith & Wesson 686-4 6″

Η τελευταία φορά που γράψαμε κριτική για κάποιο περίστροφο ήταν πριν αρκετούς μήνες στο άρθρο μας «Κριτικές Όπλων: Περίστροφο Zastava M83/91». Γι’αυτό το λόγο, ήρθε η ώρα να δούμε ένα αρκετά πιο κλασικό περίστροφο, το αμερικανικό 686, 4η γενιάς, με κάννη μήκους 6″ (15.24 εκατοστά) της εταιρίας Smith & Wesson. Ένα διαχρονικό περίστροφο διαμετρήματος .357 Magnum που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: GunAuction.com

Το πρώτο 686 κυκλοφόρησε το 1980 και ακολούθησαν αρκετές γενιές. Η πιο πρόσφατη είναι η 7η που ξεκίνησε η παραγωγή της το 2003 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σε αυτό το άρθρο μας γράφουμε για το μοντέλο 686-4, δηλαδή τη τέταρτη γενιά. Αυτή η γενιά κυκλοφόρησε τη περίοδο 1993-1997 και είναι πολύ εύκολα αναγνωρίσιμη καθώς έρχεται με συνθετικές μαύρες λαβές της εταιρίας Hogue. Άλλες τροποποιήσεις που είχε από τη 3η γενιά είναι η αλλαγή του κλισιοσκόπιου, η δυνατότητα εύκολης αντικατάστασης του εξολκέα, και ο τρόπος κατασκευής του πλαισίου του περιστρόφου.

Πηγή: Pinterest.com

Στα τεχνικά τώρα, μιλάμε για ένα βαρύ (1.31 κιλά) εξάσφαιρο περίστροφο βασισμένο στο πλαίσιο L της εταιρίας (δηλαδή στο μεσαίο μέγεθος) που έρχεται σε διάφορα μήκη κάννης και είναι σχεδιασμένο για το διαμέτρημα .357 Magnum, και κατ’επέκταση και για .38 Special, (περισσότερα γι’αυτό στο άρθρο μας «Διαφορά .38 Special και .357 Magnum»). Το όπλο εξόπλισε τις δεκαετίες του 1980 και 1990 αρκετές υπηρεσίες και μάλιστα είχε σχεδιαστεί και για υποβρύχια χρήση και έτσι έγινε μέρος του οπλοστασίου της Γαλλικής GIGN (Groupe d’intervention de la Gendarmerie nationale, Εθνική Ομάδα Επέμβασης Χωροφυλακής) αλλά και των Αμερικανών SEAL για αμφίβιες επιχειρήσεις.

Πηγή: RevolverGuy.com

Προσωπικά έχουμε μεγάλη εμπειρία με αυτό το περίστροφο καθώς ήταν ένα από τα πρώτα όπλα με τα οποία αποκτήσαμε σοβαρή επαφή με περίστροφα. Έπειτα από χρόνια χρήσης του και σίγουρα χιλιάδες βολές με διάφορα πυρομαχικά, μπορούμε να πούμε ότι το 686-4 έχει κάποια εξαιρετικά πλεονεκτήματα, αλλά και κάποια σοβαρά μειονεκτήματα. Στα πλεονεκτήματα του είναι ο σχεδιασμός του (πλαίσιο, βάρος, κλίση λαβής, κτλ.) που το κάνει εντυπωσιακά ελεγχόμενο ακόμα και με φυσίγγια υψηλής πίεσης. Το επόμενο μεγάλο πλεονέκτημα του είναι η σκανδάλη του που έχει άψογη εξέλιξη και αίσθηση τόσο σε βολές μονής ενέργειας όσο και σε διπλής. Τέλος, είναι πολύ αξιόπιστο και απαιτεί ελάχιστη συντήρηση. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι είναι από τα πρώτα σε πωλήσεις περίστροφα της εταιρίας. Βλέπετε το περίστροφο με το οποίο έχουμε αποκτήσει τη προαναφερθέντα εμπειρία στη συνέχεια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Τώρα όσον αφορά τα μειονεκτήματα, είναι αρκετά ογκώδες και ειδικά η γενιά 686-4 είχε κάποια όπλα με προβληματικό μύλο. Ασφαλώς η μικρή χωρητικότητα του το περιορίζει πολύ με τα σημερινά δεδομένα. Και τέλος, η τιμή του είναι αρκετά υψηλή. Μιλάμε για τιμές άνω των $800 ακόμα και για πολύ παλιά μοντέλα του (όταν είναι σε καλή κατάσταση). Εδώ βλέπετε που μπορείτε να βρείτε τον αριθμό μοντέλου του όπλου σας. Είναι επάνω στο πλαίσιο, εκεί όπου ασφαλίζει ο μύλος του περιστρόφου.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Οπότε, αξίζει να το αγοράσει κανείς; Πολύ δύσκολη ερώτηση για το συγκεκριμένο όπλο. Είναι ένα τόσο ποιοτικό και αξιόπιστο περίστροφο που θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς ως αψεγάδιαστο. Από την άλλη πλευρά, ειδικά για το χώρο της αυτοάμυνας, είναι ογκώδες και με μικρή χωρητικότητα που το κάνουν μία όχι και τόσο ιδανική επιλογή. Θα λέγαμε πως για τα σημερινά δεδομένα, μάλλον τείνουμε προς το «όχι» αλλά από την άλλη πλευρά μιλάμε για ένα όπλο που όταν το χρειαστείτε θα δουλέψει, και θα δουλέψει άψογα. Αυτή τη φορά δε μπορούμε να απαντήσουμε ξεκάθαρα αυτό το ερώτημα και γι’ αυτό θα το αφήσουμε στη δική σας κρίση.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου