Μπάρα

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Κριτικές Όπλων: Τυφέκιο CZ 858 Tactical 5P

Σχεδόν από τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993 η τσέχικη εταιρία όπλων CZ κατασκευάζει το τυφέκιο 858 το οποίο είναι μία μοντέρνα παραλλαγή του κλασικού τσεχοσλοβάκικου vz.58.
Είχαμε γράψει στο παρελθόν για ένα αυθεντικό vz.58 στο άρθρο μας «Τυφέκιο Vz.58 FSN-01» αλλά εδώ θα δούμε μία από τις πιο μοντέρνες παραλλαγές του.
Τη πέμπτη γενιά (5P) του 858 της CZ ειδικά σχεδιασμένο για τακτική (Tactical) χρήση.  
Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: Pinterest.com

Το 858 Tactical της CZ έχει αρκετό ενδιαφέρον καθώς τα βασικά τους εξαρτήματα είναι από τα στρατιωτικά αποθέματα των τσεχοσλοβάκικων vz.58. Συγκεκριμένα οι κάννες, μηχανισμός κλείστρου και κάποια μικρότερα εξαρτήματα.
Ασφαλώς τα παρελκόμενα, η επεξεργασία, βαφές, κτλ. γίνονται με σύγχρονες μεθόδους από την εταιρία CZ. Χάρη σε αυτό, στην Ευρώπη τα όπλα αυτά είναι σχετικά φτηνά (σήμερα πωλούνται σε τιμές της τάξης των €500) και καθώς είναι σχεδιασμένα για το διαμέτρημα 7.62×39mm τα πυρομαχικά είναι εξίσου φτηνά και άμεσα διαθέσιμα.


Πηγή: Pinterest.com

Για τους παραπάνω λόγους, συχνά θα δείτε 858 Tactical 5P της CZ να έχουν πλαστικά μέρη της ισραηλινής εταιρίας FAB Defense.
Στα θετικά του όπλου είναι ότι είναι δοκιμασμένο και εξαιρετικά αξιόπιστο στο πιο διαδεδομένο διαμέτρημα τυφεκίου του κόσμου.
Έχει καλό μηχανισμό σκανδάλης και εάν έχετε εμπειρία με όπλα τύπου vz.58 τότε δεν απαιτεί καθόλου χρόνο για εξοικείωση.
Στα μειονεκτήματα τώρα, είναι μία μοντερνοποίηση ενός απαρχαιωμένου όπλου.
Με απλά λόγια, έχουν γίνει πολλές πατέντες για να βελτιωθεί όπως επιπρόσθετα καλύμματα για ράγες προσάρτησης εξοπλισμού, ψύκτρες χειροφυλακτήρα, κτλ. αλλά κατά βάθος παραμένει ένα όπλο της δεκαετίας του 1950.
Βλέπετε το CZ 858 Tactical 5P με το οποίο έχουμε εμπειρία στην επόμενη φωτογραφία.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Εν κατακλείδι, θα το προτείναμε σε κάποιον σήμερα;
Είναι δύσκολο να απαντήσουμε αμέσως με ένα σκέτο ναι ή όχι.
Για παράδειγμα, εάν έχετε μεγάλη εμπειρία με όπλα τύπου vz.58 και θέλετε κάτι για άμυνα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, τότε με λίγα παραπάνω χρήματα για μικρο-βελτιώσεις, το συγκεκριμένο μπορεί να αποτελέσει μία αξιοπρεπή επιλογή σε σχετικά χαμηλό κόστος.
Τώρα για κάποιον που δεν έχει εμπειρία με αυτά τα όπλα αλλά θέλει κάτι στο σοβιετικό διαμέτρημα 7.62×39mm, τότε καλύτερα να πάρει κάποιο όπλο τύπου ΑΚ καθώς έχει πιο εύκολα σημεία χειρισμού και πολύ περισσότερες επιλογές για παρελκόμενα.
Σε θέμα αξιοπιστίας είναι ένα καλό τυφέκιο και η CZ εξασφαλίζει ότι όταν βγαίνει από το εργοστάσιο πληρεί τις προδιαγραφές.
Άρα καλύτερο από το να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο vz.58, αλλά όχι καλύτερο απ’ότι ένα τυφέκιο σύγχρονου σχεδιασμού όχι μόνο στα εξωτερικά μέρη, αλλά σε ολόκληρο το μηχανισμό λειτουργίας του.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου