Μπάρα

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι ZVS P21

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα όχι και τόσο δημοφιλές ευρωπαϊκό ημιαυτόματο πιστόλι.
Ήταν το P21 της Σλοβάκικης εταιρίας ZVS που υπάγεται στον όμιλο MSM Group και κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2013. Είναι ένα πιστόλι διαμετρήματος 9×19mm Parabellum που ξεκίνησε από το χώρο της αγωνιστικής σκοποβολής IPSC και προσπαθεί να μπει στο χώρο της ασφάλειας.
Η εμπειρία μας είναι σχετικά μικρή αλλά ελπίζουμε να σας προσφέρουμε μία σωστή κριτική. Προσοχή!
 Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: CanadianGunNutz.com

Ας ξεκινήσουμε από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του πιστολιού που το κάνουν να ξεχωρίζει.
Είναι ένα πιστόλι με κορμό από πολυμερές υλικό που θυμίζει κάτι ανάμεσα από σύγχρονους απογόνους του CZ-75 και Sig Sauer P320. Διαθέτει μεταλλικό ολισθητήρα με σύστημα εξωτερικής σφύρας μονής/διπλής ενέργειας με δυνατότητα ημιόπλισης.
Ο κορμός του έχει ράγα Picatinny (πρότυπο MIL-STD-1913) για προσάρτηση εξοπλισμού και όλα τα σημεία χειρισμού του (κομβίο απελευθέρωσης ολισθητήρα, μοχλός πυρός-ασφαλείας, κτλ.) είναι διαθέσιμα και από τις δύο πλευρές του όπλου.
Το όπλο έρχεται με διαφορετικές ράχες λαβής για να το ταιριάξει ο καθένας στο χέρι του, σταθερό σκοπευτικό σύστημα, και διακόπτη πυρός-ασφαλείας που λειτουργεί επίσης και ως κομβίο αφοπλισμού της σφύρας.


Πηγή: RDAShop.sk

Η χωρητικότητα του είναι στα 16 φυσίγγια και το βάρος του όπλου (άδειο) είναι στα 831 γραμμάρια. Είναι πιστόλι κανονικού μεγέθους με κάννη μήκους 12 εκατοστών και συνολικό μήκος 21 εκατοστά. Επίσης, ο υποφυλακτήρας της σκανδάλης του έχει διευρυνθεί για να επιτρέπει εύκολη χρήση και με γάντια.

Πηγή: Pinterest.com

Και τώρα που τελειώσαμε με τα τυπικά τεχνικά χαρακτηριστικά, πάμε στην άποψη μας αναφορικά με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του.
Ξεκινώντας από τα πλεονεκτήματα, είναι σε γενικές γραμμές ένα πολύ αξιόλογο πιστόλι.
Έχει καλή αναλογία βάρους, η σκανδάλη του είναι αρκετά ξεκάθαρη, σταδιακή, και εύκολο να τη «μάθει» κανείς γρήγορα, και το εργοστασιακό σκοπευτικό του σύστημα είναι επίσης καλό προσφέροντας γρήγορη απόκτηση σκοπευτικής εικόνας.
Αναφορικά με την εργονομία του, εάν έχετε εμπειρία από πιστόλια τύπου CZ-75 θα σας θυμίσει αρκετά αυτή την αίσθηση με έντονες επιρροές από σύγχρονα Sig Sauer και ιδιαίτερα το P320.


Πηγή: ProTarget.at

Στα μειονεκτήματα του τώρα, είναι ένα πιστόλι ογκώδες, με καθαρές επιρροές από τον αγωνιστικό χώρο του IPSC στη σκανδάλη, λαβή, και γενική συμπεριφορά.
Επίσης, το να βρει κανείς κατάλληλα ανταλλακτικά και παρελκόμενα όπως θήκες, γεμιστήρες, κτλ. είναι αρκετά πιο δύσκολο σε σχέση με πιο δημοφιλή όπλα της αγοράς.
Η τιμή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χώρα στην οποία πωλείται, στη Σλοβακία το βρήκαμε για γύρω στα €500, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία ήταν παραπάνω από €700, και στις ΗΠΑ είναι περίπου στα $800.
Δε γνωρίζουμε γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διακύμανση στις τιμές του αλλά το βάζουμε στα αρνητικά του.
Τέλος, απαιτεί λίγο χρόνο για εξοικείωση στο χειρισμό του και διαθέτει εξωτερικό μοχλό πυρός-ασφαλείας που το θεωρούμε ένα παρωχημένο τρόπο ασφάλισης που προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό.


Πηγή: Pinterest.com

Όσον αφορά όλες τις παραπάνω απόψεις μας για αυτό το πιστόλι, προέρχονται από χρήση του για λίγο λιγότερο από μία εβδομάδα σε συνθήκες κλειστού σκοπευτηρίου.
Συνολικά ίσως να ρίξαμε 300-400 φυσίγγια σε διάφορες αποστάσεις και με διαφορετικές τεχνικές. Σίγουρα είναι ένα εύστοχο όπλο, αξιόπιστο (δε μας έτυχε κάτι απρόοπτο κατά τις βολές), και γενικότερα, είχε μία πολύ αξιοπρεπή συμπεριφορά ως σύνολο.
Βλέπετε μία φωτογραφία από το πιστόλι που δοκιμάσαμε στη συνέχεια.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Εν κατακλείδι, θα το προτείναμε σε κάποιον να το αγοράσει για αυτοάμυνα ή άμυνα στο σπίτι;
Η απάντηση μας είναι ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το που βρίσκεστε, και τι δυνατότητα οπλοφορίας έχετε.
Στο θέμα της αξιοπιστίας και απόδοσης δεν έχουμε κάτι που να μας ανησυχεί, φαίνεται να λειτουργεί αρκετά καλά.
Αλλά στο θέμα διαστάσεων, θηκών, γεμιστήρων, κτλ. έχουμε σοβαρές ανησυχίες για κεκαλυμμένη οπλοφορία.
Είναι ένα ογκώδες όπλο, δεν υπάρχουν πολλά παρελκόμενα, οι γεμιστήρες του είναι επίσης ακριβοί και μεγάλοι, κτλ. Επιπρόσθετα, ανάλογα με τη χώρα διαμονής σας ίσως να υπάρχουν πολύ ανώτερες επιλογές στη τιμή του P21.
Οπότε θα το αφήσουμε να το κρίνει ο καθένας κατά περίπτωση.
Κλείνοντας, ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε την ευκαιρία να γράψουμε και άλλες κριτικές όχι απλά για πιστόλια Ευρωπαϊκής κατασκευής, αλλά Ελληνικής κατασκευής.

Πηγή:defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου