Μπάρα

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Κριτικές όπλων: Συλλογή CAA-EMA Tactical RONI G1

Η συλλογή RONI G1 της εταιρίας CAA-EMA Tactical ήταν από τη πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό που τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ διότι δεν απαιτεί κάποια άδεια καθώς δεν είναι όπλο.
Είναι μία θήκη μέσα στην οποία μπαίνει ένα πιστόλι τύπου Glock κανονικών διαστάσεων (οι τελευταίες εκδόσεις του RONI βγαίνουν για πολύ περισσότερα μοντέλα όπλων) και έτσι μετατρέπεται σε ένα πιστόλι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τεχνικές χειρισμού υπο-αραβίδας.  
Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: Pinterest.com

Η πρώτη γενιά (G1) του RONI σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε από την εταιρία EMA Tactical η οποία όμως σύντομα εξαγοράστηκε και συγχωνεύτηκε με την εταιρία CAA.
Έτσι, ειδικά για τη πρώτη γενιά θα δείτε συχνά να αναγράφεται ως CAA-EMA Tactical καθώς ήταν ένα υλικό και των δύο εταιριών.
Αυτό το ενδιαφέρον υλικό άρχισε να γίνεται πολύ δημοφιλές τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του, το 2010-2013, αλλά έπειτα έπεσε σε πωλήσεις.
Ενδεικτικά, σήμερα μπορεί να βρει κανείς το RONI G1 για τιμές της τάξης των $500.

Πηγή: GunAuction.com

Σε αυτό το άρθρο μας θα δούμε αποκλειστικά και μόνο τη πρώτη γενιά του όπλου, τη γενιά RONI G1.
Η λογική πίσω από το σχεδιασμό του είναι αρκετά απλή.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα όπλα χειρός (όπως πιστόλια και περίστροφα) είναι τα δυσκολότερα φορητά όπλα στη σκόπευση.
Από την άλλη, είναι τα πιο εύχρηστα σε θέμα μεταφοράς λόγω διαστάσεων και βάρους. Κατ’επέκταση, συνήθως αυτά τα όπλα αναφέρονται ως όπλα αυτοάμυνας καθώς έχουν πολύ περιορισμένες ικανότητες πέραν της άνετης οπλοφορίας.
Με το RONI G1, ένα τέτοιο πιστόλι μπορεί να μετατραπεί σε υπο-αραβίδα σε μόλις 6 δευτερόλεπτα. Παρακάτω βλέπετε ένα βίντεο επίδειξης του πως χρησιμοποιείται.

Πέρα από το ότι κάνει πιο εύκολη τη σκόπευση, το RONI G1 προσφέρει και κάποιες άλλες στοιχειώδεις λειτουργίες υπο-αραβίδας όπως ασφάλεια σκανδάλης (με ένα πλαστικό εξάρτημα που καλύπτει τη σκανδάλη), μπροστινή πτυσσόμενη λαβή, ρυθμιζόμενο κοντάκιο, βάση εφεδρικού γεμιστήρα κάτω από το κοντάκιο, και ράγες προσάρτησης εξοπλισμού τύπου Picatinny (πρότυπο STD-1913).
Αυτό σημαίνει ότι ένα πιστόλι μπορεί να γίνει πολύ πιο αποτελεσματικό χωρίς την ανάγκη αγοράς νέου όπλου.


Πηγή: KellysOnline.ca

Στο πρακτικό κομμάτι, είναι όντως εύχρηστο, απλό και λειτουργεί ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί. Δηλαδή, αφήνει ξεκάθαρα την αίσθηση υπο-αραβίδας σχεδόν σε κάθε του πτυχή στο χειριστή. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το επίσημο βίντεο προώθησης του από τη κατασκευάστρια εταιρία του. Να τονίσουμε ότι το RONI δεν αλλάζει σε τίποτα το μηχανισμό λειτουργίας του όπλου.
Άρα οι βολές κατά ριπάς που βλέπετε είναι διότι χρησιμοποιείται πιστόλι με δυνατότητα βολών κατά ριπάς σε αυτό το κομμάτι του βίντεο. Δεν είναι κάτι που προσφέρει το RONI ακόμα και στις νεώτερες εκδόσεις του.


Προσωπικά, το έχουμε χρησιμοποιήσει πάρα πολλές φορές αλλά μόνο σε περιβάλλοντα σκοπευτηρίων και σχεδόν αποκλειστικά για λόγους ψυχαγωγίας.
Άρα η εμπειρία μας περιορίζεται σε αυτό το τομέα και ότι διαβάζετε εδώ έχει σαφώς επηρεαστεί από αυτό.
Βλέπετε το RONI G1 με το οποίο έχουμε εμπειρία στην επόμενη φωτογραφία.
Το όπλο που φιλοξενεί στη φωτογραφία είναι ένα Glock 17 Gen3 διαμετρήματος 9×19mm Parabellum.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Κλείνοντας, αξίζει να το αγοράσει κανείς;
Από τη πρακτική πλευρά, ειλικρινά δε βλέπουμε μεγάλη αξία. Ίσως εάν χρειάζεστε κάτι σε διαμόρφωση υπο-αραβίδας αλλά δεν έχετε τη δυνατότητα αγοράς της, να μπορέσει να την υποκαταστήσει ως ένα βαθμό.
Αλλά για τη πλειοψηφία των περιπτώσεων δε βλέπουμε καμία αξία.
Παρ’όλα αυτά, θα λέγαμε ότι εάν σας περισσεύουν αυτά τα χρήματα τότε είναι καλό να αγοράσετε ένα ή περισσότερα μόνο και μόνο διότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία έντονη τάση στην απαγόρευση σχεδόν κάθε παρελκόμενου φορητών όπλων.
Άρα καλύτερα να τα έχετε τώρα που είναι νόμιμη η αγορά τους, παρά να τα θέλετε και να μη τα έχετε στο μέλλον που ίσως κάποια καταπιεστική κυβέρνηση να αποφασίσει να τα απαγορεύσει για τον οποιοδήποτε λόγο.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου