Μπάρα

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Δυστυχώς ο Κορωνοϊος έχει και άλλες επιπτώσεις.



 Το χάλκινο μνημείο αποκαλύφθηκε εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού κατά τη διάρκεια μιας μικρής κλίμακας τελετής στο εμπορικό κέντρο Gunwharf Quays του Portsmouth την Τρίτη 22/Μαρτίου 2020.

Το Γλυπτό είναι μεγέθους λίγο περισσότερο από το φυσικό μέγεθος μιάς Νάρκης και δύο Δυτών και είναι εκεί για να θυμίζει το μέρος που ήταν η Ναυτηκή Βάση
HMS Vernon η οποία κάποτε κυριάρχησε στο χώρο του εμπορικού κέντρου.

Περισσότερες από £ 250.000 έχουν ξοδευτεί από το 2008 για να σχεδιάσουν, να χτίσουν και να εγκαταστήσουν το γλυπτό αυτό, το οποίο δεσπόζει σε μία από τις του Gunwharf.

Ο Rob Hoole, ο οποίος έχει ξεκινήσει από το πρόγραμμα του προγράμματος Vernon, δήλωσε ότι το μνημείο έχει σχεδιαστεί για να τιμά όλους όσοι ασχολούνται με τον πόλεμο των Ναρκών, την κατάδυση και τη τοποθέτηση η εξουδετέρωση Ναρκών για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Ο πρώην ειδικός ναυτικού αποκατάστασης του Waterlooville, ο οποίος είχε έδρα στο HMS Vernon πριν κλείσει τις πύλες του για την τελευταία φορά την 1η Απριλίου 1996, δήλωσε: «Είμαστε όλοι πραγματικά ευχαριστημένοι που είναι τελικά εκεί. Είμαστε απογοητευμένοι από το γεγονός ότι έπρεπε να μειώσουμε την αποκάλυψη αλλά ήταν το πιο λογικό πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ».

Το μνημείο αποκαλύφθηκε από τον Commodore Jeremy Bailey, διοικητή της Ναυτικής Βάσης του Portsmouth.

Υποστηρίχθηκε από ειδικούς από την ελβετική ομάδα μοτοσυκλετιστών στόλου του ναυτικού.

«Θέλαμε κάτι να δείξουμε τη ναυτική κληρονομιά του HMS Vernon γιατί δεν υπήρχε τίποτα εκεί», πρόσθεσε ο κ. Hoole. «Το μόνο μνημείο ήταν ένα μικρό μνημόσυνο για το Βασιλικό Σώμα Μεταφορών του Στρατού που μοιράστηκε τη βάση».
Ο κ. Hoole είπε: «Σας δίνει μια αίσθηση κίνησης και ομοιότητας των δύτες. Φαίνεται ότι επιπλέουν πάνω από το νερό.
Αλλά λόγο του Coronavirus στο Πόρτσμουθ η τελετή που προοριζονταν να γίνει την 25η Μαρτίου 2020 δεν έγινε. 


Το άγαλμα σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Mark Richards και πήρε μια ολόκληρη μέρα για την εγκατάσταση του.

Ο Yvonne Clay, διευθυντής μάρκετινγκ στο Gunwharf Quays, δήλωσε ότι ο εμπορικός κόμβος είχε μια «πλούσια και μοναδική ναυτική ιστορία» και πρόσθεσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παράσχουμε ένα κατάλληλο και αυθεντικό σπίτι για το νέο μνημείο».

Μια δημόσια τελετή Αποκαλυπτηρίων προγραμματίζεται να λάβει χώρα μετά την λήξη της κρίσης του Κοροναϊού.






Λίγα λόγια για την ιστορία της Βάσης HMS VERNON
  


"HMS VERNON ξεκίνησε τη ζωή του το 1876 ως εκπαιδευτικό ίδρυμα που φιλοξενούσαν τα πλοία στο λιμάνι Portsmouth.  
Το 1923, μεταφέρθηκε στην ξηρά στην περιοχή που είναι τώρα Gunwharf Quays και έγινε κέντρο για την εκπαίδευση και τις δοκιμές πολλών μορφών υποθαλάσσιου πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου και της κατάδυσης των Ναρκών. 
Έκλεισε το 1986 και το μνημείο μιάς Θαλάσσιας Νάρκης και δύο δύτες θυμίζουν εκείνο το μέρος της ναυτικής ιστορίας.

Κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων, οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας ασχολήθηκαν έντονα με τον εντοπισμό των ναρκών του εχθρού, των μη εκραγέντων βόμβων και άλλων εκρηκτικών πυρομαχικών που, για το Βασιλικό Ναυτικό, αφορούσαν επικίνδυνες επιχειρήσεις τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. 

Καθ 'όλη τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η χρήση θαλασσίων ναρκών αυξήθηκε δραματικά, και δεκάδες πλοία και υποβρύχια βυθίστηκαν ή υπέστησαν ζημία από αυτές.
Οι μετατρεπόμενες μηχανότρατες τέθηκαν σε υπηρεσία ως ναρκαλιευτικά, αλλά για τις νάρκες που έπεσαν από τα αεροσκάφη και τα καθήκοντα εκκαθάρισης έπεσαν στο προσωπικό από την HMS VERNON.

Κατά τις ώρες πριν και κατά τη διάρκεια της Ημέρας D, οι νάρκες της συμμαχίας λειτουργούσαν στα ανοικτά των ακτών της κατεχόμενης Γαλλίας.

 Επιπλέον, 120 βασιλικοί ναυτικοί,  συμπεριλαμβανομένων των Reservists και των Royal Marines, εκκαθάρισαν 2.500 ναρκες και άλλα εμπόδια από τις προσεγγίσεις στις παραλίες της Νορμανδίας. 
Αυτή η επικίνδυνη εργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό σφοδρά πυρά, μείωσε σημαντικά τους κινδύνους για τους συμμάχους στρατιώτες και τους ναυτικούς και συνεχίστηκε αργότερα για να καταστήσει τα λιμάνια της Ευρώπης ασφαλή ».

Το σημαντικό έργο των στρατιωτικών και καταδυτικών μονάδων των βασιλικών ναυτικών συνεχίστηκε μέχρι σήμερα τόσο στην ειρήνη όσο και κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στα Φώκλαντς, τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη. 

Πολύ πιο κοντά στη βάση, ενώ προετοιμάζοντας το Portsmouth Harbour για χρήση από τους αερομεταφορείς HMS QUEEN ELIZABETH και HMS PRINCE OF WALES, αυτοί οι ειδικοί του Βασιλικού Ναυτικού αφαιρούν περίπου 46 τόνους εκρηκτικών πυροβόλων όπλων από τον πυθμένα της θάλασσας, με θέα τα Gunwharf Quays και αυτό το μνημείο.
 
 Δείτε μερικές Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την Κατασκευή και την Τοποθέτηση του Γλυπτού.














Η φυσική αποκάλυψη εκτελέστηκε από μέλη της Μοίρας Καταδυτικών Σχόλων με βάση το Portsmouth που περιλαμβάνει την CPO (D) Alex Newnes, τον LS (D) Michael 'Dolly' Parton, τον AB (D) s Adam Leonard, τον Connor Whiting, τον Daniel Mulholland, AB (MW) Charles Wood.







Αφού εισήχθη από τον υπεύθυνο του έργου του μνημείου, ο MCDOA, συνιδρυτής Πρόεδρος David Sandiford, ο Cdre Jeremy Bailey, διοικητής της Ναυτικής Βάσης του Πόρτσμουθ, έκοψε την κορδέλα για να αποκαλύψει το μνημείο σε μια τελετή εσκεμμένα χαμηλού προφίλ.






 

Στη συνέχεια, τα πανηγυρικά ποτά απολάμβαναν στην παμπ του Παλαιού Τελωνείου, που πρίν ευρίσκονταν τα γραφεία του Διοικητή στο HMS VERNON.



Την επόμενη μέρα τοποθετήθηκαν πίνακες πληροφοριών κάθε πλευρά της πισίνας Β στην οποία το μνημείο «επιπλέει».  
Ευχαριστώ πολύ τον μέλος της MCDOA Geoff Goodwin και το προσωπικό της Starfish Creative Design με έδρα το Southsea για την παραγωγή τους.

Πηγή: facebook.com
Πηγή: vernonlink

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου