Μπάρα

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Κριτικές Όπλων: Τυφέκιο Marlin Model 1894C

Σε αυτό το άρθρο μας θα πάμε αρκετά χρόνια πίσω.
Θα πάμε στο 1894 όταν ο γνωστός σχεδιαστής όπλων Τζον Μάρλιν κατασκεύασε ένα επαναληπτικό τυφέκιο με κάννη μήκους 24″ (60.96 εκατοστά) για τα δημοφιλή διαμετρήματα της περιόδου.
Τη δεκαετία του 1970 η εταιρία Marlin κυκλοφόρησε μία νέα έκδοση του Model 1894, την έκδοση 1894C που είναι σχεδιασμένη για το διαμέτρημα .357 Magnum και είναι το όπλο που θα δούμε σε αυτό το άρθρο μας.  
Προσοχή! Όσα γράφουμε εδώ είναι η προσωπική μας κριτική βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας με αυτό το υποπολυβόλο, σε καμία περίπτωση δεν είναι μία αντικειμενική παρουσίαση.


Πηγή: Pinterest.com

Η οικογένεια των Model 1894 της Marlin ήταν σχεδιασμένη να χρησιμοποιεί το ίδιο διαμέτρημα με τα περίστροφα της εποχής ώστε να μη χρειάζεται ο χειριστής να φέρει διαφορετικά πυρομαχικά για το βασικό του όπλο (τυφέκιο) και το βοηθητικό του (περίστροφο).
Αυτή η παράδοση συνεχίστηκε και στα νεώτερα μοντέλα όπως το 1894C της δεκαετίας του 1970 που βλέπουμε εδώ.


Πηγή: Pinterest.com

Αυτό το κλασικό στην εμφάνιση τυφέκιο που θυμίζει την εποχή της άγριας δύσης στις ΗΠΑ, είχε αρκετές βελτιώσεις στην έκδοση 1894C.
Πέραν του διαμετρήματος .357 Magnum, που συνεπάγεται ότι δέχεται και πυρομαχικά .38 Special (ο λόγος στο άρθρο μας «Διαφορά .38 Special και .357 Magnum»), είχε μία πληθώρα βελτιώσεων. Οι πιο σημαντικές εξ’αυτών ήταν η κοντύτερη κάννη στις 18½ ίντσες (45.72 εκατοστά) με έξι δεξιόστροφες ραβδώσεις Ballard σε αναλογία 1:16, γεμιστήρα 9 φυσιγγίων, και βάρος μόλις 2.72 κιλά.


Πηγή: GrandViewOutdoors.com

Είναι ένα όπλο εντυπωσιακά εργονομικό, με ένα αξιοπρεπές σκοπευτικό σύστημα, και μία εξίσου καλή σε απόκριση σκανδάλη.
Αυτό που θεωρούμε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του όμως είναι το εξαιρετικό του ζύγισμα και μικρό βάρος που το κάνουν πολύ εύστοχο και άνετο στη χρήση.
Λόγω του διαμετρήματος του, απορροφά όλη την ανάκρουση, ενώ έχει το ιδανικό βάρος ώστε να παραμένει ξεκούραστο στην επώμιση και μεταφορά.


Πηγή: GrandViewOutdoors.com

Για τα μειονεκτήματα του τώρα, όπως είναι λογικό είναι ένα όπλο σχεδιασμού του 1894.
Άρα για τα σημερινά δεδομένα δεν έχει καμία ουσιαστική πρακτική αξία.
Αργή επανατροφοδότηση, μικρή χωρητικότητα, μεγάλο συνολικό μήκος, αδυναμία τοποθέτησης σκοπευτικών συστημάτων, και πάρα πολλά ακόμη.
Άρα παρότι σχεδιαστικά είναι ένα όμορφο, λειτουργικό, και εργονομικό τυφέκιο.
Για τα σημερινά δεδομένα είναι τελείως παρωχημένο.
Κάποιοι βέβαια κάνουν μεγάλες προσπάθειες να το εκσυγχρονίσουν όπως βλέπετε παρακάτω, αλλά θεωρούμε ότι δεν είναι κάτι ρεαλιστικό.


Πηγή: GunsAmerica.com

Δεν είχαμε ποτέ στη κατοχή μας ένα Model 1894C αλλά έχουμε ρίξει εκατοντάδες βολές με τέτοια όπλα διότι είναι πολύ δημοφιλή σε λάτρεις κλασικών σχεδίων και συλλέκτες.
Όπως προαναφέραμε, η εργονομία και βάρος του είναι αυτό που το κάνουν ένα πολύ ευχάριστο για το σκοπευτή όπλο.
Δεν έχουμε αντιμετωπίσει εμπλοκές σε όπλα που έχουν συντηρηθεί κατάλληλα, αλλά απαιτεί κάποια εξοικείωση γιατί εάν δεν τραβάτε τελείως το μοχλό οπλίσεως έπειτα από κάθε βολή, ίσως να καταλήξετε με ένα φυσίγγιο που δεν έχει βγει από τη θαλάμη, ή δεν έχει μπει κατά την όπλιση. Άρα να δίνετε προσοχή ώστε να κάνετε τη πλήρη κίνηση, έως το τέλος όπλισης του μοχλού.


Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Καταλαβαίνετε πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα να απαντήσουμε στο ερώτημα περί αγοράς του.
Ως ένα συλλεκτικό όπλο ή κάτι που έχετε για περιστασιακή ψυχαγωγία, είναι σίγουρα ένα τυφέκιο με ιστορική αξία και εξαιρετικό σχεδιασμό.
Άλλα πέραν αυτού, δεν έχει κάποια πρακτική αξία σε τομείς όπως αυτοάμυνα, προστασία, ή ακόμα και αγωνιστική χρήση.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου