Μπάρα

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Νέα Σμύρνη: Έκλεψαν την προτομή του αρχιστράτηγου της Μικρασιατικής Εκστρατείας, Λεωνίδα Παρασκευόπουλου

 Νέα Σμύρνη: Έκλεψαν την προτομή του αρχιστράτηγου της Μικρασιατικής Εκστρατείας, Λεωνίδα Παρασκευόπουλου

  • (Φωτ.: facebook / Ανεξάρτητος Δημοτικός Συνδυασμός «Ποιότητα Ζωής Γ. Κουτελακης»)

 

Άγνωστοι έκλεψαν την ορειχάλκινη προτομή του αρχιστράτηγου της Μικρασιατικής Εκστρατείας, το 1922, Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, που ήταν τοποθετημένη σε μαρμάρινη βάση στο πάρκο Εθνικής Μνημοσύνης, στη Νέα Σμύρνη.

Επιτήδειοι φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν την απουσία κόσμου λόγω της καραντίνας και κατάφεραν να την αποσπάσουν.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του δημάρχου Νέας Σμύρνης Σταύρου Τζουλάκη, ο οποίος καταδίκασε την κλοπή και δήλωσε: «Η πράξη αυτή αποτελεί μια ευθεία προσβολή στην ιστορία και τον πολιτισμό μας και είναι απολύτως καταδικαστέα.

Η τοποθέτηση της προτομής αποτελούσε οφειλόμενη απόδοση τιμής. Η αστυνομία θα εξιχνιάσει την υπόθεση και ο Δήμος, είμαι βέβαιος, θα τοποθετήσει ξανά την προτομή».

Ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλος υπήρξε αρχηγός του Ελληνικού Στρατού από το 1918, και κατόπιν αρχιστράτηγος της Στρατιάς της Μικράς Ασίας ως τον Νοέμβριο του 1920.

Μετά την υπογραφή της Ανακωχής του Μούδρου, ανέλαβε τη μετακίνηση των ελληνικών δυνάμεων στην Εκστρατεία της Κριμαίας και τη μεταφορά του στρατού από τη Μακεδονία στη Μικρά Ασία.

Η συμβολή του στη Μικρασιατική Εκστρατεία υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς ανέλαβε τις πρώτες επιχειρήσεις ως επικεφαλής του α΄ κλιμακίου του Γενικού Στρατηγείου της Σμύρνης.

Την περίοδο της διοίκησής του, η Ανατολική Θράκη και η περιοχή της Σμύρνης περιήλθαν στην κατοχή του Ελληνικού Στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου