Μπάρα

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

ΜΠΡΙΝΤΑΚ ΑΛΕΞΙΟΣ Σμηναγός ΑΘΑΝΑΤΟΣ

 

Του ΧΑΡΙΤΩΝΟΣ (XΑΡΗ) ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ

Το άρθρο αυτό αφιερώνεται ως ελάχιστος φόρος τιμής , σε όλους εκείνους που έταξαν την ζωή τους για τα Ελληνικά Ιδεώδη , και ιδιαίτερα στον Κωνσταντινουπολίτη Σμηναγό ΑΛΕΞΙΟ ΜΠΡΙΝΤΑΚ του Ιακώβου .

brintak-alexios-f16

 

Ο Σγος (1) Αλέξης Μπρίντακ υπήρξε μια από τις ευγενέστερες φυσιογνωμίες της 330 Μοίρας και ένας από τους πιο ολοκληρωμένους μαχητές αεροπόρους.

Τον έβλεπαν να ανεβαίνει στο F-16, σβέλτος , ετοιμοπόλεμος , αποφασισμένος για την αναχαίτιση , αρκεί να μην περάσει ο Τούρκος σε κάθε γωνιά του Αιγαίου .Η αναμέτρηση ήταν πλέον προσωπική , και ο Τούρκος χαμένος !!!!

Δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά , από κοινούς γνωστούς όμως έχω μάθει ότι ο Μπρίντακ είναι από τους πιλότους που έχουν την πτήση με μαχητικό στο αίμα τους .Μονίμως γελαστός στο έδαφος , παγερός εκτελεστής στον αέρα. Στην καθημερινότητα ήταν ο άνθρωπος της διπλανής σου πόρτας , απλός , γλυκός , συμπονετικός , θα τον έβλεπες να παίζει σαν μικρό παιδί , και να γελά με τα αστεία που σκάρωνε . Από την άλλη ένας γυμνασμένος παίδαρος πολεμιστής. Φορώντας την φόρμα πτήσης , το σωσίβιο ,τους ιμάντες να κρέμονται, το κράνος στο ένα χέρι , και στο άλλο κρατώντας τους χάρτες , φάνταζε από μακριά ένας σύγχρονος ιππότης , που πήγαινε να δώσει τον δικό του αγώνα , με τους δικούς του κώδικες τιμής . Αντάξιος όλων εκείνων των ηρώων που δαφνοστεφανώθηκαν και πέρασαν στο πάνθεο του ελληνισμού.

Αποτέλεσε τον φόβο και τον τρόμο των παρείσακτων γειτόνων μας για πολλά χρόνια , άριστος γνώστης της τουρκικής γλώσσας , πιλοτάριζε το F-16 του στα όρια . Δεν μπορούσε να δεχτεί τα καμώματα των Τούρκων , όταν και ο ίδιος είχε υποστεί τις θηριωδίες τους . Ήταν παρών σε κάθε δύσκολη άσκηση. Κράμα δυνατό σφυρήλατο , δουλεμένο στο αμόνι της ιστορίας και του χρόνου !!! Ψυχή αδάμαστη ελληνική !!! Στόφα ήρωα !!!

brintak-alexios-f162 

Η πατρίδα μας δυστυχώς , ποτέ δεν τίμησε όπως θα τους έπρεπε τους ήρωες της. Όμως “ Όλοι τους ” , βρίσκονται στις καρδιές μας , στο μυαλό μας , και στην σκέψη μας , ευγνωμονώντας για τις θυσίες τους .Η σεμνότητα και η ταπεινότητα τους πρέπει σε ήρωες .

Ο Αλέξης γνώρισε από μικρός τα δεινά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης απ’ όπου καταγόταν , έδειχνε ενδιαφέρον από μικρή ηλικία για την Αεροπορία και την υπεράσπιση της πατρίδας μας .

Γεννημένος το 1962 στην Κωνσταντινούπολη . Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων τον Οκτώβριο του 1979 και αποφοίτησε το Μάιο του 1983 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού .

21 χρόνια πέρασαν από εκείνο το πρωινό του Νοέμβρη όταν δύο πολεμικές Μοίρες της ΠΑ ασκούνταν σε άσκηση “Ιέρακα ”. O απόλυτος ρεαλισμός. Το μόνο που έλειπε ήταν η άφεση πυρών. Τέσσερεις εναντίον τεσσάρων . Η αφρόκρεμα των αναχαιτιστών μας. Λίγο μετά τις 10:00 της 26ης Νοεμβρίου 1992, και ενώ έχει λήξη η άσκηση με επιτυχία , συγκρούστηκαν στον αέρα κατά την διάρκεια ελιγμών τα δύο από τα τέσσερα αεροσκάφη . Με αποτέλεσμα το θάνατο του Κωνσταντινουπολίτη σμηναγού Αλέξη Μπρίντακ , και την επιτυχή εγκατάλειψη του υποσμηναγού Δ. Μπράτσιου , ΒΑ της νήσου Σκύρου.

Ο σμηναγός Αλέξης Μπρίντακ ήταν ο πρώτος πεσών της ΠΑ με μαχητικά 3ης γενιάς . Έπεσε εν ώρα καθήκοντος εκτελώντας την υψηλής επικινδυνότητας αυτή άσκηση ,όπου εκτελείται από λίγες αεροπορίες στον κόσμο. Μόνον τρείς (3). Από τότε καθιερώθηκε στα πλαίσια του δόγματος εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις.

Ακόμα και σήμερα μιλούν με θαυμασμό για τον υπέροχο χαρακτήρα , και τις πτητικές ικανότητες του Αλέξη , παλιοί και νέοι συνάδελφοί του.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΜΠΡΙΝΤΑΚ

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου