Μπάρα

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Κριτικές όπλων: Περίστροφο Taurus Raging Bull Model 454

Έχει περάσει παραπάνω από ένα έτος από τη τελευταία μας κριτική σε κάποιο περίστροφο (η τελευταία μας ήταν για το «Smith & Wesson 686-4 6″») και γι’αυτό εδώ θα δούμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά περίστροφα της αγοράς. Το περίστροφο «Raging Bull» (Μαινόμενος Ταύρος) της βραζιλιάνικης εταιρείας Taurus στο μοντέλο 454. Το μοντέλο αυτό πήρε το όνομα του από το θηριώδες διαμέτρημα του όπλου, το διαμέτρημα .454 Casull. Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: GunAuction.com

Το περίστροφο Raging Bull γεννήθηκε το 1997 με ένα και μοναδικό σκοπό, την ανάπτυξη ενός περιστρόφου για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων. Έτσι ιστορικά πάντοτε κυκλοφορούσε για περίεργα και ιδιαιτέρως μεγάλα διαμετρήματα όπως .480 Ruger, .45 Colt, κτλ. Το 2010 η εταιρεία Taurus κυκλοφόρησε το μοντέλο 454 όπου βλέπουμε σε αυτό το άρθρο μας. Το μοντέλο αυτό κυκλοφορεί έως και σήμερα και αποτελεί ένα από τα πρώτα σε πωλήσεις περίστροφα σε αυτό το διαμέτρημα. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας είναι καλό για άμυνα στο σπίτι, κυνήγι, σκοποβολή, και ψυχαγωγία.

Πηγή: AllOutdoor.com

Στα τεχνικά, είναι ένα τερατώδες περίστροφο με συνολικό μήκος 30.5 εκατοστά, και βάρος (άδειο) 1.5 κιλό. Η κάννη του έχει ράγα με άνοιγμα για εξαερισμό στο επάνω της μέρος, και έρχεται με σταθερό στόχαστρο και ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο. Η χωρητικότητα του είναι μόλις πέντε φυσίγγια αλλά μιλάμε για φυσίγγια διαμετρήματος .454 Casull. Για όσους δε το γνωρίζουν, το διαμέτρημα αυτό σχεδιάστηκε εξ’αρχής για κυνήγι μεσαίων και μεγάλων ζώων (ελέφαντες, ελάφια, βουβάλια, κτλ.) Για να γίνει καλύτερα κατανοητό, βλέπετε παρακάτω μία εικόνα που προσφέρει δυνατότητα σύγκρισης των διαμετρημάτων που έχουν τα περισσότερα πιστόλια και περίστροφα.

Πηγή: TheTrace.org

Στα πλεονεκτήματα του όπλου έχουμε το ότι είναι ένα από τα ελάχιστα περίστροφα για αυτό το διαμέτρημα, και γενικά η Taurus έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στη ποιότητα κατασκευής του. Οι τεράστιες διαστάσεις του, ο έξυπνος σχεδιασμός του (εξαερισμός, ζύγισμα, εργονομία, κτλ.), και το βάρος του επίσης βοηθούν στο να μπορεί κανείς να βάλλει ακόμα και με ένα χέρι με ανεκτή ανάκρουση. Σαφώς και το όπλο έχει ισχυρή ανάκρουση, αλλά όχι τόσο όσο περιμένει κανείς αρχικά. Τέλος, η σκανδάλη του (όταν είναι οπλισμένη η σφύρα) είναι πάρα πολύ καλή σε αίσθηση.

Πηγή: GritrSports.com

Για τα αρνητικά δεν έχουμε να προσθέσουμε πολλά πέραν των αυτονόητων. Βαρύ, ογκώδες, ακριβό με ακόμα πιο ακριβά πυρομαχικά, κουραστικό για μεταφορά και πολλαπλές βολές, και τέλος, σε διπλή ενέργεια (δηλαδή χωρίς οπλισμένη σφύρα) η σκανδάλη είναι αρκετά βαριά για να επιτύχει κανείς καλές, εύστοχες βολές.

Πηγή: GunAuction.com

Προσωπικά έχουμε ρίξει αρκετές φορές με διάφορα Raging Bull Model 454 αλλά καθαρά για λόγους ψυχαγωγίας. Κάθε φορά που βάλλεις με ένα τέτοιο όπλο σίγουρα σε κάνει χαρούμενο, αλλά στο πρακτικό κομμάτι τώρα, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο όπλο. Σε θέμα αίσθησης θα σας ξαφνιάσει ότι είναι πιο ελεγχόμενο απ’ότι θα περιμένατε αλλά γρήγορα γίνεται κουραστικό κυρίως λόγω του βάρους και όγκου του. Πέρα από αυτά, δεν έχουμε κάτι να προσθέσουμε στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που ήδη παραθέσαμε. Βλέπετε μία προσωπική μας φωτογραφία με ένα τέτοιο περίστροφο εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αξίζει λοιπόν να το αγοράσει κανείς; Στο πρακτικό επίπεδο προσωπικά βλέπουμε μόνο δύο χρήσεις. Η πρώτη είναι εάν ζείτε σε κάποιο απομονωμένο μέρος και κινδυνεύετε από μεγάλα ζώα (π.χ. αρκούδες) τα οποία τα μικρά διαμετρήματα απλώς θα τα εξαγριώσουν, αλλά δεν είναι δυνατό να μεταφέρετε μαζί σας καθημερινά τυφέκια μεγάλων θηραμάτων και πυρομαχικά. Εκεί το Ranging Bull Model 454 είναι πραγματικά μία αξιόλογη πρόταση. Η δεύτερη πρακτική χρήση του είναι για ψυχαγωγία. Είναι σίγουρα ένα περίστροφο που όταν το δει κανείς εντυπωσιάζει και η καταστροφική ισχύ των βολών του δε περιγράφεται εύκολα με λόγια. Πέρα από αυτές τις δύο πρακτικές εφαρμογές δε θεωρούμε ότι έχει να προσφέρει κάτι στην αγορά.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου