Μπάρα

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Η «φάρμα» βασανιστηρίων της ΜΙΤ

Το 2018 είχε διαρρεύσει εις το διεθνή τύπο ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, η MIT (Millî İstihbarat Teşkilatı, Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών), διέθετε μία άκρως απόρρητη εγκατάσταση κοντά στην Άγκυρα όπου μετέφερε άτομα που άρπαζε και τα κρατούσε μυστικά για ανακρίσεις, και κατά τις ομολογίες των κρατουμένων, βασανιστήρια. Μία μυστική φυλακή. Εντός της ΜΙΤ η υποδομή αυτή ονομάζεται «φάρμα» και στο παρόν άρθρο θα τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Πηγή: StockholmCF.org


Παρότι το Κέντρο Ελευθερίας Λόγου της Στοκχόλμης και άλλα ειδησεογραφικά με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα περιελάμβαναν τη ανωτέρα αεροφωτογραφία εις τας δημοσιεύσεις τους, κανένας δεν ανέφερε το που βρίσκεται αυτή η υποδομή πέραν του ότι ευρίσκεται εις την Άγκυρα της Τουρκίας. 
Με χρήση τεχνικών γεωεντοπισμού εντοπίσαμε την εν λόγω υποδομή εις τας συντεταγμένας 39°55’33.6072″N 32°46’20.1576″E, επίσης ορατή από την υπηρεσία Google Maps από αυτό το σύνδεσμο.


Πηγή: Google.com

Η αποκάλυψη της υποδομής έγινε από τον Τούρκο δημοσιογράφο Τσεβχερί Γκιουβέν ο οποίος ζει εκτός της Τουρκίας και το 2018 είχε δημοσιεύσει μία έρευνα του εις το κανάλι «Bold Medya» βάσει συνεντεύξεων που είχε πάρει σε άτομα που είχαν αρπαχτεί, μυστικά κρατηθεί και βασανιστεί από τη ΜΙΤ. Η έρευνα του είχε δείξει ότι η εν λόγω εγκατάσταση κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 από τη ΜΙΤ (πιθανότατα για άλλο σκοπό).

Πηγή: StockholmCF.org


Όπως είχαμε δει και εις το άρθρο μας «MIT: Η απαγωγή στο Καζακστάν και τα βασανιστήρια», οι περισσότεροι απαχθέντες ανέφεραν ότι τους μετέφεραν στο μυστικό χώρο κράτησης όπου γίνονταν τα βασανιστήρια σε ελάχιστα λεπτά από το αεροδρόμιο. 
Η υποδομή που βλέπουμε εδώ είναι λιγότερο από 5 χιλιόμετρα από αεροδρόμιο της Διοίκησης Αεροπορίας Στρατού της Τουρκίας.


Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)

Αντίστοιχα, είναι εξίσου ενδιαφέρον ότι η «φάρμα» βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα από τα κεντρικά της ΜΙΤ που είχαμε αναλύσει εις το άρθρο μας «Το νέο αρχηγείο της ΜΙΤ». Αυτό μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας εις την ακόλουθη δορυφορική απεικόνιση.

Πηγή: Google.com (επεξεργασμένη)


Λίγο πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 η ΜΙΤ είχε ανακαινίσει τη φάρμα ως μυστική φυλακή με ειδικά κατασκευασμένα κελιά, εξοπλισμό, κτλ. 
Για παράδειγμα, πρώην κρατούμενοι αναφέρουν ότι υπήρχαν χοντρά χαλιά στους τοίχους ώστε να μην αυτοτραυματίζονται, χώροι για ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμούς, δωμάτια με μεγάλο ψύχος ή θερμότητα, κτλ. 
Ιστορικά, το κτήριο αυτό έχει τρεις μεγάλες δορυφορικές κεραίες το οποίο σημαίνει ότι ίσως να είχε διαφορετική αρχική αποστολή (π.χ. υποκλοπή δορυφορικών επικοινωνιών).


Πηγή: Zoom.earth (επεξεργασμένη)


Η υποδομή έχει δύο βασικά κτήρια τα οποία υποθέτουμε ότι εκτελούν δύο ανεξάρτητες αποστολές. 
Το κτήριο Α είναι εκείνο όπου πιθανότατα χρησιμοποιείται ως μυστική φυλακή και χώρος βασανιστηρίων, και το κτήριο Β είναι για τα συστήματα δορυφορικών λήψεων (δηλαδή οι υποδομές υποκλοπών δορυφορικών επικοινωνιών). Τα υπόλοιπα φαντάζουν ως βοηθητικές υποδομές.


Πηγή: Zoom.earth (επεξεργασμένη)

Εάν γνωρίζετε περισσότερα για αυτήν την υποδομή, την ιστορία της, και τη σημερινή της χρήση, γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου μας. 
Κλείνοντας, να τονίσουμε και πάλι ότι δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι αυτή είναι όντως η μυστική φυλακή της ΜΙΤ. Σίγουρα είναι το κτήριο που αναφέρθηκε το 2018 ως η «φάρμα», η μυστική φυλακή της ΜΙΤ, και γεωγραφικά ταιριάζει σε αρκετές εκ των αναφορών κρατουμένων της. 
Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν αποτελεί απόδειξη, απλώς ενδείξεις.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου