Μπάρα

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Κριτικές Όπλων: Πιστόλι FB Radom MAG 95

Στο Ραντόμ της Πολωνίας υπάρχει η εταιρεία FB (Fabryka Broni «Łucznik») η οποία λειτουργεί από το 1922 έως και σήμερα. Το πρώτο πιστόλι που κυκλοφόρησε ποτέ η εταιρεία εις το «δυτικό» διαμέτρημα των 9×19mm ήτο το MAG 95 που όπως φαίνεται και από το όνομα του βγήκε στην αγορά το έτος 1995. Χρησιμοποιήθηκε από μερικά σώματα ασφαλείας της Πολωνίας όπως η συνοριοφυλακή και το προσωπικό ασφαλείας των φυλακών, αλλά δεν κατάφερε να μπει στις ένοπλες δυνάμεις. Σήμερα, το MAG 95 αποτελεί ένα κλασικό πιστόλι που είναι αρκετά ξεχωριστό ώστε να του αξίζει να αφιερώσουμε ένα άρθρο σε αυτό.  

Προσοχή! Ότι διαβάζετε σε αυτή τη κατηγορία είναι η προσωπική μας άποψη βάσει των εμπειριών και γνώσεων μας, δεν είναι σε καμία περίπτωση μία αντικειμενική παρουσίαση.

Πηγή: Zbrojownia.org


Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως το 1991, η Πολωνία στράφηκε στο δυτικό δόγμα στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας. 

Εκ τούτου, η FB Radom ξεκίνησε το σχεδιασμό ενός νέου πιστολιού που για πρώτη φορά δε θα ήταν στο σοβιετικό διαμέτρημα 9×18mm Makarov, αλλά στο ΝΑΤΟϊκό 9×19mm. 

Το πιστόλι αυτό ονομάστηκε MAG και ο σχεδιασμός του κράτησε από το 1993 έως το 1994 από τον πασίγνωστο σχεδιαστή όπλων της Πολωνίας, τον Μαριάν Γκρούσζκιεβίτς. 

Παρότι πολύ ποιοτικό πιστόλι δε κατάφερε να περάσει την αξιολόγηση των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας διότι ήτο 1200 γραμμάρια και όχι 800 που ήταν οι προδιαγραφές, και ήτο ένα εκατοστό μακρύτερο από τις προδιαγραφές. 

Κάπως έτσι, το 1995 βγήκε στη λιανική αγορά όπου και παρέμεινε έως το 1998 που βγήκε η νεώτερη έκδοση του, το MAG 98 που ίσως να παρουσιάσουμε σε άλλο άρθρο μας.

Πηγή: ArmyBazar.eu (επεξεργασμένη)


Καθώς ήτο ένα νέο διαμέτρημα τον σχεδιαστή του και την FB Radom, αποφάσισαν να πάρουν πολλά «δυτικά» πιστόλι και να αντιγράψουν τα πιο αξιόπιστα μέρη τους. 

Έτσι πήραν το μηχανισμό λειτουργίας του Browning Hi-Power, το σύστημα λύσης-αρμολόγησης, σκανδάλη, και εξωτερικές διαστάσεις των Sig Sauer (γι’αυτό ταιριάζει και στις ίδιες θήκες όπως βλέπετε και παραπάνω), τη σκελετωμένη σφύρα των 1911, κτλ. 

Το αποτέλεσμα ήτο ένα πλήρως μεταλλικό όπλο χωρητικότητας 15 φυσιγγίων, και μία σκανδάλη διπλής ενέργειας, με σταθερό σκοπευτικό σύστημα.

Πηγή: RegimentWarszawa.pl


Τα πλεονεκτήματα αυτού του πιστολιού είναι είναι ανθεκτικότητα και αξιοπιστία του, το οποίο ήτο άλλωστε και ο στόχος του σχεδιαστή του. 

Ήταν ένα από τα πιο αξιόπιστα όπλα της εποχής του, με αρκετά καλά επίπεδα ευστοχίας, και λόγω του ότι είχε υιοθετήσει σχεδιαστικές αρχές από πετυχημένα όπλα, η χρήση του δεν ήτο δύσκολη για κάποιον με λίγη εκπαίδευση και εξάσκηση σε αυτές τις οικογένειες πιστολιών. 

Μία ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία που σήμερα τη συναντάμε σε εκατοντάδες πιστόλια ήτο οι χαραγές που είχε στο εμπρός μέρος του ολισθητήρα ώστε να επιτρέπει όπλισμα είτε τραβώντας από το εμπρός ή το πίσω μέρος.

Πηγή: RegimentWarszawa.pl


Στα αρνητικά του πιστολιού MAG 95 είναι με μεγάλη διαφορά ο όγκος και το βάρος του. 

Καθότι η πρώτη προσπάθεια της FB Radom σε αυτό το είδος πιστολιών, το έκανε αρκετά πιο «ενισχυμένο» απ’ότι χρειάζονταν που βοηθά στην ανθεκτικότητα, αλλά το επιβαρύνει στο βάρος και διαστάσεις. 

Για αυτό το λόγο, δεν είναι ένα πολύ εργονομικό πιστόλι καθώς έχει μία χοντρή λαβή, είναι βαρύ, και αρκετά μεγάλο. 

Επιπρόσθετα, η σκανδάλη του δεν ήταν και ιδιαιτέρως ποιοτική έχοντας μία αρκετά μεγάλη διαδρομή με μαλακή αίσθηση προτού φτάσει στη πυροδότηση.

Πηγή: RegimentWarszawa.pl


Παρότι δεν είχαμε ποτέ εις τη κατοχή μας ένα τέτοιο πιστόλι, το έχουμε χρησιμοποιήσει κατά καιρούς. Ιδιαιτέρως εις τη Πολωνία, παραμένει ένα διαδεδομένο πιστόλι στο χώρο των σκοπευτών και συλλεκτών. 

Η εμπειρία μας μαζί του αντικατοπτρίζει όσα προαναφέραμε. 

Δεν έχουμε δει κάποιου είδους σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας ή ευστοχίας, αλλά και η σκανδάλη του και η εργονομία του έχουν πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. 

Μπορείτε να δείτε ένα τέτοιο πιστόλι που χρησιμοποιήσαμε προσφάτως εδώ.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο


Εν κατακλείδι, για τα σημερινά δεδομένα το πιστόλι αυτό δεν έχει ιδιαίτερη πρακτική εφαρμογή. Καθότι πολύ ανθεκτικό, ίσως να είναι καλό για σκοπευτήρια ώστε να εκπαιδεύουν νέους σκοπευτές ή να το προσφέρουν σε επισκέπτες προς ενοικίαση. 

Πέρα από αυτό, το MAG 95 ήτο μία αρχική προσπάθεια μετάβασης σε ένα νέο διαμέτρημα, και παρότι ο σχεδιαστής του έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, έχει πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και έτσι δε θεωρούμε ότι αξίζει να το αγοράσει κανείς για αυτοάμυνα.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου