Μπάρα

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Πατέντα Μάχης: Βάδισμα στα ίχνη οχημάτων

Στις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής με μεγάλη διαφορά η πιο μεγάλη απειλή είναι οι ΑΕΜ (Αυτοσχέδιοι Εκρηκτικοί Μηχανισμοί) που χρησιμοποιούν οι αντάρτικες και παραστρατιωτικές ομάδες τζιχαντιστών κατά των συμμάχων. 
Ενδεικτικά, το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ είχε δηλώσει σε αναφορά του το 2014 ότι το 70% των απωλειών μάχης ήτο αποτέλεσμα τραυματισμών από ΑΕΜ. 
Η πατέντα που θα δούμε εδώ αποσκοπεί στη μείωση αυτών των απωλειών και χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και αρκετά χρόνια.


Πηγή: DefenseOne.com

Η πατέντα είναι αρκετά απλή. Σχεδόν σε κάθε πολεμική επιχείρηση θα υπάρχουν κάποιοι είδους οχήματα που θα βρεθούν στη περιοχή. 
Είτε άρματα μάχης, είτε ελαφρά οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ή ακόμα και απλά ημιφορτηγά ντόπιων που κινούνται εις τη περιοχή. 
Οι τζιχαντιστές έχουν γίνει ειδικοί στην απόκρυψη των ΑΕΜ και αρκετές φορές αυτοί είναι κάτω και γύρω από τους δρόμους, όπως βλέπετε στη συνέχεια.

Πηγή: ResearchGate.net (επεξεργασμένη)

Για αυτοπροστασία, όταν οι πολεμιστές πρέπει να κινηθούν πεζοί προτιμούν να περπατούν επάνω σε φρέσκα ίχνη από λάστιχα ή ερπύστριες οχημάτων που πέρασαν από αυτό το σημείο όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα. 
Με αυτό το τρόπο γνωρίζουν ότι σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει ΑΕΜ διότι εάν υπήρχε θα είχε πυροδοτηθεί όταν θα διέρχονταν το εν λόγω όχημα ή οχήματα.

Πηγή: DailyMail.co.uk

Παρότι εξαιρετικά απλή πατέντα, έχει βοηθήσει να σωθούν πολλές ζωές καθώς αρκετές φορές υπήρχαν κρυμμένοι ΑΕΜ πολύ κοντά στο δρόμο αλλά όχι εκεί που πέρασαν τα οχήματα. 
Έτσι οι πολεμιστές σώθηκαν κυριολεκτικά για λίγα μέτρα διαφοράς στη πορεία τους. 
Ειδικά σε συνθήκες άμεσης διαφυγής (π.χ. οπισθοχώρηση έκτακτης ανάγκης) αυτή η πατέντα είναι τρομακτικά σημαντική. 
Για τον ίδιο λόγο βεβαίως, και τα οχήματα που είναι σχεδιασμένα να αντέχουν σε χτυπήματα από ΑΕΜ συχνά κάνουν πορείες εκκαθάρισης ώστε να προσφέρουν περισσότερες «καθαρές» διαδρομές στους πολεμιστές στις περιοχές των επιχειρήσεων.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου