Μπάρα

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Το τρίπτυχο του CQB

Έχουν περάσει τρία χρόνια από το τελευταίο μας άρθρο (το «CQB: Τακτική περιορισμένης διείσδυσης») για CQB (Close Quarters Battle, Μάχη Κλειστών Χώρων) και παρότι όλα τα προηγούμενα άρθρα μας ισχύουν ακόμη, θεωρήσαμε σωστό να γράψουμε για το τρίπτυχο του CQB που είναι μία αρχή επάνω στην οποία βασίζονται όλες οι τακτικές αυτού του αντικειμένου.

Πηγή: BorderlandStrategic.com


Το τρίπτυχο του CQB είναι γνωστό με την Αγγλική του ορολογία. Αυτό είναι «speed, surprise, and violence of action» δηλαδή σε ελληνική απόδοση «ταχύτητα, αιφνιδιασμός, και βια ενέργειας». 
Από μόνα τους αυτά δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα για κάποιον που τα ακούει για πρώτη φορά, αλλά αυτά είναι τα τρία δομικά στοιχεία όλων των τακτικών μάχης CQB και κατ’επέκταση πρέπει να χρησιμοποιούνται ισορροπημένα. 
Ας τα δούμε ένα προς ένα.


Πηγή: WallpaperSafari.com


Ταχύτητα

Η ταχύτητα δεν είναι το πόσο γρήγορα θα κινούμαστε καθώς στο CQB η πρώτη προτεραιότητα είναι πάντοτε η προσωπική μας ασφάλεια και η ασφάλεια της ομάδας. 
Η ταχύτητα περιγράφει το πόσο γρήγορα θα δράσουμε ή θα αντιδράσουμε στην απειλή. 
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι πλησιάζουμε το κτήριο-στόχο και βλέπουμε κάτω από τη πόρτα μία σκιά ενός ατόμου με ένα τυφέκιο. 
Το πόσο γρήγορα θα δράσουμε ορίζει τη ταχύτητα μας. 
Αντίστοιχα για την αντίδραση, ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε εντός ενός κλειστού χώρου και μία απειλή πυροβολεί προς το μέρος μας και έπειτα τρέχει προς ένα δωμάτιο. 
Το πόσο γρήγορα θα αντιδράσουμε κάνοντας εκκαθάριση σε εκείνο το δωμάτιο ορίζει τη ταχύτητα. Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος ταχύτητα αλλά εξαρτάται από τις περιστάσεις και την αποστολή. 
Για παράδειγμα, εάν η απειλή που τρέχει έφερε γιλέκο βομβιστή αυτοκτονίας είναι διαφορετική περίπτωση απ’ ότι αν δεν έφερε, εάν η αποστολή ήταν διάσωση ομήρων η ταχύτητα θα διαφέρει από το αν ήταν εξουδετέρωση ατόμων υψηλής αξίας, κτλ.


Πηγή: SOFREP.com


Αιφνιδιασμός

Τα τελευταία έτη εις το χώρο των ειδικών επιχειρήσεων η βαρύτητα στο CQB δίδεται σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό στο παράγοντα του αιφνιδιασμού. 
Δηλαδή, θέλουμε ιδανικά μία ομάδα να ολοκληρώσει τους αντικειμενικούς σκοπούς της αποστολής της χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα. 
Αυτό γίνεται διότι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος απ’όλες τις απόψεις (ασφάλεια, παράπλευρες απώλειες, λάθος αναγνώριση στόχων, κτλ.
Για να επιτευχθεί αυτό, όλη η προσοχή βρίσκεται στην αθόρυβη και αόρατη κίνηση. 
Υπάρχουν πολλές, ειδικά τα τελευταία χρόνια, περιπτώσεις εξουδετερώσεως ή σύλληψης στόχων υψηλής αξίας κυριολεκτικά ενώ κοιμόντουσαν χωρίς να το αντιληφθούν. 
Ο παράγοντας αιφνιδιασμός όμως απαιτεί μέγιστο συντονισμό και υψηλή ταχύτητα. 
Με τον όρο υψηλή ταχύτητα, εννοούμε ότι σε περίπτωση απειλής γίνεται άμεση αντίδραση με το ελάχιστο δυνατό ίχνος. 
Σκεφτείτε τη ταχύτητα ως ένα συνεχόμενο «γκάζι-φρένο». 
Όλα γίνονται πάρα πάρα πολύ αργά και αθόρυβα, όταν όμως εντοπιστεί απειλή η ταχύτητα ανεβαίνει αμέσως, και με το που εξουδετερωθεί πέφτει και πάλι. 
Στο παράγοντα αιφνιδιασμού υπάρχουν πολλές τακτικές όπως αθόρυβη διείσδυση, επικοινωνία με σήματα, όπλα με χαμηλό ίχνος, νυχτερινή μάχη, κτλ.


Πηγή: ForgeTactical.com


Βία ενέργειας

Ο τρίτος εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι το πόσο επιθετικοί-βίαιοι θα είμαστε όταν θα κάνουμε μία ενέργεια. 
Και αυτός ο παράγοντας εξισορροπείται όπως οι άλλοι δύο. 
Εάν βασιζόμαστε στο παράγοντα του αιφνιδιασμού τότε έχουμε χαμηλή βία ενέργειας εκτός και εάν χάσουμε τον παράγοντα του αιφνιδιασμού (π.χ. ο εχθρός ανάβει τα φώτα, αρχίζει να φωνάζει, πυροβολεί, κτλ.). 
Τότε θέλουμε όσο το δυνατόν πιο βίαιη αντίδραση ώστε να κερδίσουμε στον αιφνιδιασμό του εχθρού. Για παράδειγμα, ρίψη χειροβομβίδων, μεγάλη ισχύ πυρός, κτλ. 
Η αποστολή φυσικά θα ορίσει και το όριο της βίας ενέργειας που μπορούμε να έχουμε. 
Εάν η αποστολή αφορά μία διάσωση ομήρων η βία ενέργειας αυτομάτως περιορίζεται σε μέσα που δε θα μπορούσαν να βλάψουν τους ομήρους. 
Αντίθετα, εάν η αποστολή είναι η εκκαθάριση ενός εργοστασίου κατασκευής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, η βία αυξάνεται αλλά με προσοχή ώστε να μη γίνει ακούσια πυροδότηση εκρηκτικών υλών που ίσως να βρίσκονται εκεί. 
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όσο αυξάνουμε τη βία τόσο μειώνεται η ικανότητα αιφνιδιασμού που έχουμε για την επιχείρηση. 
Γι’ αυτό, αρκετές φορές θα δείτε αποστολές να εκκινούν με έμφαση στον αιφνιδιασμό, και όταν η ομάδα βρεθεί σε ένα σημείο όπου γνωρίζει ότι πλέον θα αποκαλυφθεί τότε ανεβάζει τη βία και ταχύτητα γνωρίζοντας ότι θα μειώσει τον μακροχρόνια αιφνιδιασμό. 
Για παράδειγμα, κάνει διάρρηξη με εκρηκτικά και κυριαρχεί στο χώρο με τρομακτική ισχύ πυρός. Αυτά προσφέρουν στιγμιαίο αιφνιδιασμό, αλλά αυτό θα χαθεί σε λίγα δευτερόλεπτα και έπειτα η ομάδα μπορεί να βασιστεί μόνο στη ταχύτητα και βία για την υπόλοιπη αποστολή.


Πηγή: Reddit.com


Ας τα βάλουμε τώρα όλα μαζί σε ένα σενάριο αποστολής το οποίο εκτελείται κυριολεκτικά επί καθημερινής βάσεως στα θέατρα επιχειρήσεων από πολλές συμμαχικές χώρες. 
Μία κρατική υπηρεσία πληροφοριών ενημερώνει τα στελέχη για το που βρίσκεται ο στόχος τους για σύλληψη, εξουδετέρωση ή διάσωση ομήρων. 
Η ομάδα σχεδιάζει το CQB της με έμφαση στο παράγοντα αιφνιδιασμού. 
Άρα πηγαίνουν στην οικία του όταν αυτός κοιμάται και όσο πιο αθόρυβα γίνεται παραβιάζουν τις θύρες. 
Τότε, ο σωματοφύλακας του στόχου (ή άλλοι ένοπλοι στο χώρο) τους ακούει και ανάβει τα φώτα φωνάζοντας. 
Εφόσον χάθηκε ο παράγοντας αιφνιδιασμού, αυτόματα τα στελέχη μεταβαίνουν σε τακτικές υψηλής ταχύτητος και βίαιων ενεργειών. 
Άρα άμεσα ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και εξουδετερώνουν με μεγάλη ακρίβεια όλες τις απειλές. 
Εν συνεχεία, μειώνουν το ρυθμό και συνεχίζουν την εκκαθάριση των χώρων με αυξημένη βία ενεργειών και ταχύτητα όταν εντοπιστούν νέες απειλές.


Πηγή: Pinterest.com


Ελπίζουμε αυτό το άρθρο μας να σας βοήθησε να κατανοήσετε το τρίπτυχο του CQB και γιατί είναι ιδιαιτέρως σημαντικό όλοι στην ομάδα να σκέφτονται και να δρουν με τον ίδιο τρόπο. 
Έτσι με ελάχιστη επικοινωνία να γνωρίζουν όλοι άμεσα πότε γίνεται έμφαση στη ταχύτητα, τον αιφνιδιασμό και τη βία ενεργειών. 
Αυτοί οι τρεις παράγοντες εναλλάσσονται μερικές φορές κάθε δευτερόλεπτο αλλά είναι εκείνοι οι παράγοντες που ορίζουν όλες τις τακτικές μάχης σε καταστάσεις CQB.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου