Μπάρα

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Η μάσκα της CIA που εξαπάτησε τον Τζωρτζ Μπους

Στο άρθρο μας «Η μάσκα μεταμφίεσης των πέντε δευτερολέπτων» είδαμε γιατί οι μάσκες μεταμφιέσεων είναι τόσο σημαντικές στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών έως και σήμερα. 
Από το πως ένας αξιωματικός θα συναντηθεί με έναν πράκτορα δίχως φόβο ότι θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα του, έως και τη διαφυγή από μία επικίνδυνη κατάσταση όπως ήταν το παράδειγμα του προαναφερθέντος άρθρου μας. 
Εδώ θα δούμε μία ιστορία αρκετά παλαιότερη, που πολύ πρόσφατα (το 2018) αποχαρακτηρίστηκε από την αμερικανική CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών).


Πηγή: UTDallas.edu


Παραπάνω βλέπετε μία φωτογραφία της κυρίας Τζόνα Μέντες η οποία εργάστηκε επί τρεις δεκαετίες εις το τμήμα μεταμφιέσεων της CIA, φτάνοντας στο τέλος της καριέρας της να είναι η διοικητής του τμήματος. 
Τη περίοδο προεδρίας του Τζωρτζ Μπους του πρεσβύτερου (1989-1993) μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη κυρία Τ. Μέντες ήταν πως να καταφέρνουν οι αξιωματικοί της CIA να διαφεύγουν των ομάδων παρακολούθησης της Σοβιετικής Ένωσης. 
Έτσι ασχολούνταν με την ανάπτυξη υπερ-ρεαλιστικών μασκών που θα μπορούσαν να φορεθούν εύκολα, να είναι άνετες, και να μη μπορούν να γίνουν αντιληπτές. 
Μαζί με το σύζυγο της, κύριο Τόνι Μέντες, ο οποίος επίσης εργαζόμενο στο ίδιο τμήμα της CIA ξεκίνησαν τις δοκιμές. 
Τους βλέπετε μαζί παρακάτω.


Πηγή: PremiereSpeakers.com


Όπως έχει αναφέρει η ίδια, αρχικά ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους του χώρου των ειδικών εφέ του Χόλυγουντ αλλά σύντομα έγινε ξεκάθαρο ότι οι απαιτήσεις τους ήταν πολύ διαφορετικές. 
Δεν είχαν δυνατότητα προετοιμασίας μίας μεταμφίεσης για ώρες με ειδικούς επί τόπου, ήθελαν κάτι που να είναι άνετο στο χειριστή σε πολλά διαφορετικά κλίματα, όχι κάτι για να «γράφει καλά» στο φακό υπό συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά να ξεγελάει πραγματικούς ανθρώπους, να μπορεί να καταστραφεί εύκολα, να μπορεί οποιοσδήποτε να το φορέσει σε λίγα δευτερόλεπτα, και διάφορα άλλα. Εν τέλει, χάρη στις ιδέες της Τζ. Μέντες κατασκεύασαν μία τέτοια υπερ-ρεαλιστική μάσκα ενός αφρο-αμερικάνου, τη φόρεσε ο Τόνι Μέντες, και τις φωτογραφίες τις έστειλαν στον διοικητή της CIA και εκείνος με τη σειρά του στο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους. 
Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι και ο ίδιος ο Τζωρτζ Μπους είχε διατελέσει διοικητής της CIA το διάστημα 1976-1977, άρα γνώριζε τι σημαίνει επιχειρησιακά ένα τέτοιο τεχνολογικό επίτευγμα. 
Οι μάσκες, όπως αναφέρει η κυρία Τζ. Μέντες ήτο ημι-κινούμενες. 
Δηλαδή, στόμα, μάτια, και κάποια άλλα στοιχεία κινούνταν με τις κινήσεις του προσώπου, αλλά όχι κάτι πέρα από αυτά.


Πηγή: AtlasObscura.com


Όπως είχε αναφέρει η ίδια, ο στόχος δεν ήταν να ξεγελάσει κάποιον σε μία μακροχρόνια επαφή. 
Αλλά για πράγματα όπως… Ο αξιωματικός της CIA εις τη Μόσχα διαφεύγει για λίγα δευτερόλεπτα της ομάδος παρακολούθησης του από τη KGB, φοράει τη μάσκα, αλλάζει λίγο τα ρούχα του και μπορεί έτσι να «χαθεί» στο πλήθος για να μπορέσει να συναντήσει κάποιον πληροφοριοδότη. 
Η ίδια η Τζ. Μέντες έχει αναφέρει ότι είχε τόσο επιτυχία ώστε υπήρξαν και περιστατικά που οι αξιωματικοί τους περπάτησαν δίπλα από τις ομάδες παρακολούθησης και δεν τους αντιλήφθηκαν.


Πηγή: WSJ.com

Ο Τ. Μπους το βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ζήτησε από τον διοικητή της CIA να δει τη μάσκα από κοντά, και καθώς ήταν ιδέα της Τζόνα Μέντες, ο σύζυγος της και ο διοικητής της CIA, της ζήτησαν να παρουσιάσει η ίδια τη μάσκα στο Πρόεδρο Τ. Μπους. 
Η ίδια είπε ότι δε μπορεί να το κάνει με τη συγκεκριμένη μάσκα, αλλά αντέγραψαν το πρόσωπο μίας συναδέλφου τους και έφτιαξαν μία νέα μάσκα. 
Όπως αναφέρει και η ίδια, ήτο αρκετά αστείο γιατί είχε κάποια θέματα για να περάσει την ασφάλεια του Λευκού Οίκου αλλά εν τέλει τα κατάφερε και παρακάτω είναι μία φωτογραφία μέσα από το γραφείο του Προέδρου εις το Λευκό οίκο με την ίδια να βρίσκεται εξ’αριστερόν του Προέδρου και να του περιγράφει τι είχαν φτιάξει.

Πηγή: TheMasterOfDisguise.com

Σε κάποια στιγμή καθώς του έδειχνε φωτογραφίες από τη μάσκα και τα χαρακτηριστικά της, ο Πρόεδρος λέει «μπορώ να τη δω από κοντά;» και τότε η κυρία Τζ. Μέντες του λέει «τη φοράω αυτή τη στιγμή». 
Ο Πρόεδρος σηκώνεται, τη πλησιάζει, και προσπαθεί να παρατηρήσει τη μάσκα προσεκτικά χωρίς να μπορεί να πιστέψει ότι με αυτή τη μάσκα κατάφερε να εξαπατήσει όλη την ασφάλεια του Λευκού Οίκου προσποιούμενη μία άλλη υπάλληλο της CIA, όπως λέει η κυρία Τζ. Μέντες. 
Βλέπετε τη προσφάτως αποχαρακτηρισμένη φωτογραφία από αυτή τη στιγμή παρακάτω.

Πηγή: Doisoing.vn

Όταν ο Πρόεδρος κάθισε πίσω στη καρέκλα του, της ζήτησε να βγάλει τη μάσκα όπως και έκανε μέσα σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Ο Πρόεδρος αμέσως ενέκρινε τη χρήση αυτής της μάσκας για μεταμφιέσεις αξιωματικών της CIA όπου αυτό απαιτείται για επιχειρησιακούς λόγους, και μέχρι και πριν από λιγότερο από 3 χρόνια αυτή η ιστορία ήτο διαβαθμισμένη ως άκρως απόρρητη χωρίς τίποτα από όσα βλέπουμε σε αυτές τις φωτογραφίες να είναι διαθέσιμο εκτός των αρχείων της CIA.

Πηγή: DiarioLibre.com

Η ίδια η Τζ. Μέντες έχει αναφέρει το ότι η CIA προσφάτως αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει αυτή τη τεχνική μεταμφίεσης σημαίνει ένα και μόνο πράγμα. 
Ότι πλέον δε τη θεωρεί χρήσιμη γιατί έχει ανακαλύψει κάτι πιο αποτελεσματικό. 
Ωστόσο, αυτό δίνει μία εικόνα σε μία τεχνική που όπως είχαμε δει εις το άρθρο μας «Η μάσκα μεταμφίεσης των πέντε δευτερολέπτων» χρησιμοποιούνταν έως και πριν από ελάχιστα χρόνια από επιχειρησιακά στελέχη. 
Παρακάτω βλέπετε μία καλύτερη απεικόνιση της μάσκας που εξαπάτησε τον Τζωρτζ Μπους τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: DailyMail.co.uk

Η κυρία Τζ. Μέντες ανέφερε σε παρουσίαση της μέσω Zoom το 2020 ότι αρκετές φορές έχει ζητήσει από το αρχείο της CIA να της δώσει αυτή τη μάσκα για συναισθηματικούς λόγους αλλά η CIA αρνείται έως και σήμερα. 
Ωστόσο, περιστασιακά εργαζόμενοι του αρχείου της στέλνουν φωτογραφίες της μάσκας. Μία φωτογραφία από το 2020 βλέπετε στη συνέχεια. 
Δυστυχώς βλέπουμε ότι η μάσκα έχει υποστεί φθορές από το τρόπο αρχειοθέτησης. 
Μάλιστα, η κυρία Τζ. Μέντες είπε ότι σιχαίνεται τα γυαλιά που της προσθέσανε και λυπάται που τη βλέπει να καταστρέφεται στο αρχείο.

Πηγή: Zoom

Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό πόσες τέτοιες μάσκες έχουν κατασκευαστεί ή όλες τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί. 
Ελπίζουμε όμως αυτά τα άρθρα μας να σας δίνουν μία εικόνα καθώς επιβεβαιώνουν ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον εις τη Σοβιετική Ένωση, εις τη Ρωσία (μετά τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης), και εις την Αφρικανική ήπειρο. 
Εάν γνωρίζετε περισσότερα γράψτε μας στα σχόλια του άρθρου.

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου