Μπάρα

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Έφυγε για πάντα ο … «Ναυτονόμος» του θρυλικού «Αβέρωφ»

Ο τετράποδος φύλακας της κλίμακος του πλοίου δεν υπάρχει πλέον

 

Έφυγε για πάντα ο … «Ναυτονόμος» του θρυλικού «Αβέρωφ» - Κεντρική Εικόνα
Κανένας δεν ήξερε πιο ήταν ακριβώς το όνομά του. Ανεπισήμως, οι πάντες τον ήξεραν με το… «υπηρεσιακό» του όνομα που ήταν «Ναυτονόμος». Προφανώς του το είχε δώσει κάποιος μπαρμπα-ναύτης, παλιοσειρά, και του έμεινε!
    Ο λόγος για τη ζωντανή μασκότ του θρυλικού πολεμικού του Ελληνικού Στόλου, του θωρηκτού «Θ/Κ Γ.ΑΒΕΡΩΦ», τον θρυλικό κατάμαυρο ημίαιμο που για χρόνια ολόκληρα πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο ΠΝ και στο σκάφος, με μοναδικό «αντάλλαγμα» ένα χάδι και ένα πιάτο φαγητό από το πλήρωμα και τους επισκέπτες του σκάφους.
    Ο «Ναυτονόμος», ο οποίος έφερε τον ανεπίσημο, τιμητικό, βαθμό του «Επίκουρου Αρχικελευστή» έφτασε στο βιολογικό του τέλος προ μερικών εβδομάδων σε πολύ μεγάλη – σκυλίσια – ηλικία.. Σχεδόν 15 χρονών. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια δεν έβλεπε και είχε πέσει δύο φορές στη θάλασσα, όπου σώθηκε την τελευταία στιγμή από το πλήρωμα του «Αβέρωφ». Για το λόγο αυτό μάλιστα τα τελευταία χρόνια, όταν καθόταν στη γνωστή του θέση , δίπλα στο φυλάκιο της κλίμακος του πλοίου, ήταν καλού-κακού δεμένος με μία μακριά αλυσίδα. Ο φουκαράς όμως ο «Ναυτονόμος» από την ηλικία του δεν είχε κουράγιο να πολυκινείται.
    Και είναι προς τιμήν όλων των ανδρών και γυναικών του ΠΝ, οι οποίοι υπηρέτησαν στο θρυλικό πλοίο, που δεν τον οδήγησαν στην ευθανασία, αλλά τον είχαν κοντά τους, δίπλα τους, ως το τέλος. Αποδεικνύοντας έτσι – και για πολλοστή φορά – ότι στο ΠΝ το πρώτιστο και μέγιστο, πιο πάνω και από τις άψυχες λαμαρίνες,  είναι οι ψυχές, των ανθρώπων του, των πλοίων του (γιατί ΚΑΙ τα πλοία έχουν «ψυχή»), αλλά και των τετράποδων μελών του, όπως ο θρυλικός «Ναυτονόμος» ή όπως αλλιώς θα ήταν το όνομά του, ο οποίος δεν υπάρχει πλέον!
    Ελπίζουμε να βρεθεί γρήγορα ο αντικαταστάτης του γιατί στο «πλήρωμα» του «Γ.Αβέρωφ» υπάρχει μία θέση κενή δίπλα στην κλίμακα και τον περιμένει!

  Πηγή: Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης    PARAPOLITIKA.gr



Σχόλιο του Φίλου Λεωνίδα Μπλαβέρη στο facebook:
07/12/2015: Ο θρυλικός "Ναυτονόμος", ο σκύλος-μασκώτ του θρυλικού "ΑΒΕΡΩΦ" δεν υπάρχει πια!
Έφυγε πλήρης σκυλίσιων ημερών, σχεδόν στα 15 του, προσφέροντας μέχρι το τέλος τις πολύτιμες "ναυτονομικές" υπηρεσίες του στο πλοίο, στο πλήρωμά του και στους επισκέπτες του.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ από καρδιά στο πλήρωμα του σκάφους που δεν οδήγησε τον "Ναυτονόμο" στην ευθανασία, αλλά τον κράτησε δίπλα του ως το τέλος.
Εύχομαι γρήγορα να βρεθεί ο αντικαταστάτης του "Ναυτονόμου" και να υπηρετήσει τον θρυλικό "ΑΒΕΡΩΦ" το ίδιο πιστά όπως και ο προκάτοχός του!
"Ναυτονόμε" σε ευχαριστούμε!
ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ!!!




.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου